用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 排位hints
go

排位hints

醒目開學勳章 貢獻勳章

因為收到唔少pm問排位問題,我想分享少少嘢....

首先,recap~
睇返貴網舊年戰積 (爬文啦!有架!)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3059118

A類:邊d學校乙一都唔夠分,有人唔中嘅學校 (大熱)
B類:有人乙二入到,但乙三無機 (次熱)
C類:有人乙三或打後入到

然後每類自己排名,了解一下上年同今年學額有無大變動
保守嘅,乙一填B、乙二、乙三填C,跟住應該可以收工喇!
進取嘅,乙一填A,乙二填B,乙三同四填C,都可以收工喇!
去到C類,其實已經可能去到大家叫寶校嘅學校,就揀一間可以接受嘅,然後收工!如果想清楚邊d學校放咁前一定入到,其中一個hints係自行無乜人揀嘅學校

我想俾嘅hints係,如果你揀嘅學校係次熱 ,但舊年乙一有人唔中,填乙一無問題,但乙二就唔好放往年得無幾多人乙二入到嘅學校

理由係:如果乙一係有(估計)80%人入到嘅,而你咁唔好彩抽唔到,咁即係你嘅隨機號碼係尾嗰20%!
乙二有位剩嘅學校可能得幾個位,點都唔會輪到排得後嘅你,所以... 要揀d往年有人乙三都入到嘅學校,先穩陣!

相反,如果乙一揀大熱就唔同講法,因為可能要排頭20-30%先有機會入到大熱嗰幾間,不幸入唔到,但你都仲可能係剩返落嚟又排得前嘅人,所以乙二放次熱都仲有可能派到

當然,年年情況唔一樣,要睇你自己分析喇!

hppa    發表於 16-1-28 20:14
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Thanks !

引用:因為收到唔少pm問排位問題,我想分享少少嘢

原帖由 小曳人 於 16-01-28 發表
因為收到唔少pm問排位問題,我想分享少少嘢....

Deleted