用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為何寒冷要停課?(王永平)
樓主: elbar
go

為何寒冷要停課?(王永平)   [複製鏈接]

//其實如果除冷熱外,天氣及路面情況一切正常,我認為小學不應停課,因為過度保護小孩子不是教育之道。//

請問前教育局長,在上星期一前,在此五十九年始一的寒流下,如何可以預知翌曰的[天氣及路面情况一切正常]?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

引用://其實如果除冷熱外,天氣及路面情況一切正

原帖由 20120808 於 16-02-01 發表
//其實如果除冷熱外,天氣及路面情況一切正常,我認為小學不應停課,因為過度保護小孩子不是教育之道。//

...
天氣及路面情况一切正常]?

Xxxxxxx

如果不能預知天氣及路面情况一切正常,天氣及路面情况影響不只小孩,更影響所有使用道路者。咁危險,中學大學也應該停課。咁危險,大人也應該停工。yeah.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 16-1-31 18:15
其實個D身心咁強壯既會員點解又唔怪罪教協同天文台, 佢地星期日有份教唆教育局做出呢個決定喎?! 唔係佢地 ...
完全同意﹗
另外, 即使如何相信數據、理論、專家或群眾言論,也不能忽略自己的直覺﹗天氣凍得那樣急,自已都受不了﹗我就不會推仔女返學。還有,不能說哮喘的小朋友,家長自決是否讓其上學,這是歧視。

ANChan58  你識得乜叫歧視嗎  發表於 16-2-1 12:28

大部份馬後炮的文章大致都犯同一謬誤,就是假設事情有早知。決策前要考量多方面,但馬後炮就只看事後的單一面。王生作為前教育局長,理應比任何人更加理解事情的複雜性,比常人作更多的考量,可惜其文並沒有任何建設性,只是孔明事後放燈,難以服衆。
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

Wisleyli 發表於 16-2-1 12:59
正確是天文台沒有任何客觀科學數據表示天氣及路面會有任何不正常而對道路使用者產生危險啊
八號風 ...
之前某位會員, 話經過"周詳而又全面研究"之後, 認為應由學校同家長決定就係最好.

其實則係叫教育局唔需要做任何嘢, 完全又繼續ignore教協同天文台既建議.

如果教育局做嘢, 例如發聲明話叫學校同家長自行決定, 咁就精彩囉!

教育局當日係星期日傍晚時間公佈停課, 如果唔係公佈停課, 係公佈叫學校同家長自決, 你估跟住會點?

即係要求全港約2000間既中小學及幼稚園校長及教職員, 係週日傍晚幾小時內, 馬上開工決定是否停課, 再聯絡相關既數十萬家長, 確保無一遺漏. 另外, 仲要係週日傍晚聯絡可能涉及幾千間既午膳供應商同校車公司相關既決定.

真係好期待之後果日A1頭條既報導, 一定比現在更精彩百倍!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Wisleyli 發表於 16-2-1 14:58
那建議正確,就這次情況教局毋需做任何決定,因為並沒有普遍地對學生造成危害,可由得學校按自己獨特環境 ...
對的, 教育局如果甚麼都不做, 對此事其實無乜影響.
但週日下午全港新聞報導都話教協同天文台建議教育局考慮天氣情況作出特別安排時, 如果教育局乜都唔做, 你估第日A1頭條有乜講? 未有係插教育局莫視意見囉, 唔通讚佢有先見之見咩!

但如果教育局如我上文所說, 公佈由學校自決..... 後果.... 自己諗啦!

任何事要抽水, 其實都有方法, 尤其係對住弱勢政權, D水特別好抽, 完全唔需要理會誰是誰非, 是非黑白都可以抽一餐.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我依然認為, 教育局今次只係做咗一件非必要但無傷大雅既好事. 愛抽教育局水的繼續抽吧! 我無興趣再係度糾纏了.

最後都是要補充一句,點解公營機構特別易出現少做少錯既風氣? 今次就係活生生既例子。

hkpapa852 發表於 16-2-1 15:51
我依然認為, 教育局今次只係做咗一件非必要但無傷大雅既好事. 愛抽教育局水的繼續抽吧! 我無興趣再係度糾纏 ...
抽來也抽去,抽風教人掉眼淚……
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

Wisleyli 發表於 16-2-1 14:58

那建議正確,就這次情況教局毋需做任何決定,因為並沒有普遍地對學生造成危害,可由得學校按自己獨特環境而決定是否需要停課,正如德望中學也是自己決定要停課,根本沒有問題也不會造成混亂。
//正如德望中學也是自己決定要停課,根本沒有問題也不會造成混亂。//

中學停課, 又是否太保護, 對中學生不好?

TEMPO123 發表於 16-2-1 16:09
抽來也抽去,抽風教人掉眼淚……
孔明不只善借東風, 更善借寒風, 吹起火頭.

Wisleyli  若非決定不合理,又何來惹來話柄呢  發表於 16-2-1 21:23
TEMPO123    發表於 16-2-1 21:05

其實香港的學生早已太受保護了, 停唔停課唔會改變呢個事實.

我始終覺得, 一件個別事件不會改變學生和家長些什麼. 只有家長一直以來的身教和潛移默化才能改變子女.

在做又死唔做又死的氣氛下, 可以想像政府會選擇一項被最少人鬧影響最輕微的做法.  乜野科學客觀判斷, 只適用於支持度高的政府和理性的市民.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:其實香港的學生早已太受保護了,+停唔停課唔

原帖由 palmchristy 於 16-02-01 發表
其實香港的學生早已太受保護了, 停唔停課唔會改變呢個事實.

我始終覺得, 一件個別事件不會改變學生和家長 ...
我始終覺得, 一件個別事件不會改變學生和家長些什麼. 只有家長一直以來的身教和潛移默化才能改變子女.

Cxxxxxx

對,係停學事件突顯香港學生的受保護程度,不是停學一天改變了甚麼。受保護係因,停學係果。眾網友駡不同意見者抽教育局水之聲不斷,其實不然。有家長的支持,教協的壓迫,教育局才容易就範。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

這次係教育局近年來最有效率的決策

Wisleyli  有效率但不合理的決定  發表於 16-2-1 21:06
‹ 上一主題|下一主題