用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為何寒冷要停課?(王永平)
樓主: elbar
go

為何寒冷要停課?(王永平)   [複製鏈接]

引用:我用天文台weather+forecast+app,+名叫+My+

原帖由 20120808 於 16-01-29 發表
我用天文台weather forecast app, 名叫 My Observatory ,  是一個 9 day weather forecast app, forecast  ...
如天文台能預告星期一是4.3度,教局不会停課吧

Xxxxx

當星期日最低係3.3 度,又濕又雨,天文台一早預測星期一天晴,氣溫高過星期日,咁唔係4.3度,教局估計幾多度?由3.3度到4.3度的決定會係點?等我估下:

3.3-4.0 度-停課
4.0-4.3 度-不停課

係未咁?

3.3-4.0度 frost bite, life threatening
4.0-4.3 度 OK,可以返學?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

20120808  明明講0度, 為何現在上升到4.3度?  發表於 2 小時前

Xxxxx

我上天文台 check 一月二十五日溫度。
話我搬龍門的人應否道歉?

ABC-DAD  搬龍門聽左令你難受,我道歉但我係真係有咁嘅感覺。  發表於 16-1-29 23:58
ABC-DAD  道歉有何難,不過大家一路討論緊零度預測嘅風險,你一相情願打馬後炮,有少少打矛波。   發表於 16-1-29 23:54
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

過分自信,往往會有驚喜,大自然之下,人最好學會謙卑

ABC-DAD  好有娛樂性,個人表演好精彩  發表於 2 分鐘前

Xxxxx

You think it is funny?  It is really sad. These are cases I come across recently in EK.

ABC-DAD  I think you are funny  發表於 16-1-29 23:36
ABC-DAD  I think you are funny  發表於 16-1-29 23:36

港島會直接面對北面冷流啦。

Xxxxxx

星期一太平山 -0.5度,附近學校無聽聞停課,亦無聽聞甚麼life threatening events。反而九龍某出名中學,自我停學,第二日仲每人送一杯熱朱古力。

Forecast 只是參巧,我也不能否定有網友能只用邏輯推敲天氣情況,會比天文台用儀器探測天氣更加凖確的可能性。天無不測之風雲,一切倚靠邏輯推論即可。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 16-1-29 20:09
//59年一遇,異常天氣,極端天氣//

以上三項都是客觀事實, 無加多, 無減少.
//59年一遇,異常天氣,極端天氣//

以上三項都是客觀事實, 無加多, 無減少.

Xxxxxx

三項中只有「59年」是
客觀事實,其餘有主觀判斷成分。何謂異常,何謂極端,沒精確定義。

shadeslayer 發表於 16-1-29 23:27
港島會直接面對北面冷流啦。

Xxxxxx
無事咪幾好,太平山-0.5,北區如何,會高啲定低啲,GH係風口嚟噃,有朱古力飲好吖。。寒天注意保暖,飲熱朱古力啱喎。太平山附近學校?係咪小學?聽聞咋?教育下一代體諒別人嘅難處,接納別人文化嘅異同,縱使有分岐,乃學會欣賞他人正確的一面,嘻,我常試指出IBO 嘅mission statement,但都好乏力。shadeslayer你好有毅力同堅持同時亦好有趣

20120808 發表於 16-1-29 23:28
Forecast 只是參巧,我也不能否定有網友能只用邏輯推敲天氣情況,會比天文台用儀器探測天氣更加凖確的可能 ...
Forecast 只是參巧

Xxxxxx

講左得如無講。今日天文台預測星期一氣溫12一17度,但只作參考,理論上有可能會零度,使唔使停課?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-1-29+23:27+

原帖由 ABC-DAD 於 16-01-29 發表
無事咪幾好,太平山-0.5,北區如何,會高啲定低啲,GH係風口嚟噃,有朱古力飲好吖。。寒天注意保暖,飲熱朱 ...
以下這些事和我做人態度不相付,我絕不會欣賞。你可以甚欣賞,但恕我無法欣賞。世界上有唔同父母,所以有唔同孩子。

1. 攝氏三四度驚會有 frost bite,hyperthermia, life threatening, asthma. 但去日本韓國旅行卻無事。

2. 有兒童遊樂場不準兒童追逐,即不準玩捉衣因,馬騮搶球,tag,或狐狸先生。因為怕兒童受傷或傷到大肚婆。

3. 學校小息不放操場,理由係易受傷,驚家長投訴。

4. 太凍為理由要求學校容許兒童帶暖爐返學。

工人姐姐圍住孩子團團轉更常見。

無事咪幾好,太平山-0.5,北區如何,會高啲定低啲,GH係風口嚟噃,有朱古力飲好吖。。寒天注意保暖,飲熱朱 ...
以下這些事和我做人態度不相付,我絕不會欣賞。你可以甚欣賞,但恕我無法欣賞。世界上有唔同父母,所以有唔同孩子。

1. 攝氏三四度驚會有 frost bite,hyperthermia, life threatening, asthma. 但去日本韓國旅行卻無事。

>我咁睇,我無用過“驚”呢類詞語,唔明你點接收到?
>我分享一個加拿大關於兒童健康嘅網頁,關於Cold weather injuries,內容無只出係3-4度,可能係你自己先入為主以為我駁斥你,我就無咁嘅用心,只係大家咁關注呢方面,我覺得好多人都有機會出國面對類似風險,故貼出嚟啫,至於後應否去咩地方旅行,唔使我再補充啦,捉錯用神吧!心理健康好重要吧?

再者我視子女為獨立個體,唔一定要同我價值觀一樣,生活態度一樣,相互瞭解就夠,懂事明理就滿意,別人生活態度更加沒大意思研究。餘下日子無多。

ABC-DAD 發表於 16-1-30 00:12
無事咪幾好,太平山-0.5,北區如何,會高啲定低啲,GH係風口嚟噃,有朱古 ...

關於Cold weather injuries,內容無只出係3-4度,可能係你自己先入為主以為我駁斥你,我就無咁嘅用心

Xxxxxxx
唔係嗎,討論左70幾遍,人地講香港星期一四度停學,你搬上一大堆 frost bite, hyoertherims,life threatening,只係隨口講,和香港停學無關?係我錯誤連想?

咁喇,我之前不斷引你文,其實我係回緊另一位網友,我根本沒回應過你。看來你會錯意。

離題成咁,你玩埋我分。

回覆 shadeslayer 的帖子

哇哈哈,都話你好有趣啦

shadeslayer  你有趣D,仲好灰鞋。  發表於 16-1-30 00:46

shadeslayer  你有趣D,仲好灰鞋。多謝你包容

未盡然,4.3度是全港地區平均溫度,但高地低地早午睌溫度各不同,而天文台事前預測大約1-4度,現在網友用事後平均溫度4.3度批評當局之停課安排,説教局在4.3度安排停課,這是偷換概念,理據十分惱人。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

shadeslayer 發表於 16-1-29 23:57
以下這些事和我做搵食態度不相付,我絕不會欣賞。你可以甚欣賞,但恕我無欣賞。世界上有唔同父母,所以有唔 ...

你所講的情況,我自已亦唔太欣賞,但明白父母的出發點,其實以前大家一殷父母忙於揾食,一家五六七個小朋友是平常事, 所以冇咁緊張,宜家得一兩個 (得一個就更緊張),整體生活比較富裕,而資訊發達,負面新聞意外等資訊疲勞轟炸,成日俾人覺得地球好危險,加劇咗家長的擔心,我之前睇過一本書,都有講連外國给予小朋友獨自外出玩耍的時間亦不斷減少,或多或少是因為媒體渲染做成。

引用:今星期一,教育局因為天氣異常寒冷,宣布幼

原帖由 elbar 於 16-01-28 發表
今星期一,教育局因為天氣異常寒冷,宣布幼稚園、小學及特殊學校停課一天。不過,校舍須保持開放,照顧有需 ...
廢中又廢, 不在位無敵! 他做局長, 停課三曰!

ABC-DAD  睇完你貼文,Google下王先生,哦,…明白左少少  發表於 16-1-30 11:42

引用:Quote:原帖由+elbar+於+16-01-28+發表今星

原帖由 skkeung 於 16-01-30 發表
廢中又廢, 不在位無敵! 他做局長, 停課三曰!
你做局長停幾多日?

20120808 發表於 16-1-30 02:05
未盡然,4.3度是全港地區平均溫度,但高地低地早午睌溫度各不同,而天文台事前預測大約1-4度,現在網友用事 ...
重點是,早幾天己預測星期一比星期日暖。教育局星期日過了一天,己知星期一不比星期日差。而星期日是3.3度,有雨。一早預測星期一會暖過 3.3度而且天x。
‹ 上一主題|下一主題