用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs WKF
樓主: love0520
go

YW vs WKF [複製鏈接]

hoihoima 發表於 16-1-29 21:33
“尤其點樣中英文合格都算BAND 1B中學” - 升中學的最低要求(合格)等於升中學同學的成績都衹是合格嗎?爲 ...

我應該係想問:為何無呈分但可以分banding ? 這個問題當然包括埋點解WKF 係band 2中學?既然有人話學校可以考得深但出到去可能每個學生都是名列前茅,這都是斷估無痛苦因基制上無將YW or WKF 做過呈分。如果升中最低要求不在band1b內,咁用咩準則去評級?

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+16-01-29+發表

原帖由 Wilma88 於 16-01-29 發表
咁真是call到你 都唔好要。
我已說明我等緊call waiting, 我只是將我所聽説的說出來! 這是事實,問題係個媽媽!只係我覺得樓主想happy school learning, 想話佢知英華並不是,競爭非常大!
你既說話非常刻簿!勿忘,身教呀!

喺度都多謝各位留言,不論係單單打打又好,從心出發又好都感激有留意我個post!  我心中已有打算,多謝各位!
我或多或少會因應留言者的態度而決定回應語氣!一直我都係想以事論校,更加唔係想睇耳偏概全,估估下既主觀分析!亦唔需要貶低他人而抬高心頭好的必要!我希望呢類家長的小朋友日後都不會好似父母咁用有色眼鏡去睇人!英雄本身莫問出處,我只係想知開post的問題答案而已。我相信家長身教比任何教育更重要。用家所講的我都非常認同!另外亦請各位勿對號入坐!

引用:Quote:Mario1234+發表於+16-1-29+21:09+其

原帖由 hoihoima 於 16-01-29 發表
小朋友加入校隊、樂團、課後班、課外活動等都有得給家長填通告選擇參加還是不參加。你朋友選擇了參加多少樣 ...
我唔知,因為係我朋友既朋友個仔。
其實我朋友知我好心儀英華,佢想話我知如果真係有offer, 你要接受考9x分而名次不高既事實,唔係會好似佢朋友咁傷害親子關係。我想比樓主明白,因為感覺上佢唔解左英華。

pekkle321 發表於 16-1-30 01:36
其實我朋友知我好心儀英華,佢想話我知如果真係有offer, 你要接受考9x分 ...
哈!是的,之前的確有誤解!依家都ok 清楚啦^^預祝你得到最心儀學校的offerBtw:地球好危險,你還是返火星好了^^免得一人一句又累你再受評擊:p

引用:+本帖最後由+love0520+於+16-1-30+01:28+編

原帖由 love0520 於 16-01-30 發表

喺度都多謝各位留言,不論係單單打打又好,從心出發又好都 ...
恭喜你已有決定!不論你選擇那一間,祝你仔仔讀得開心!記住世上沒有最好既學校,只有最合適既學校!

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+16-01-29+發表小

原帖由 pekkle321 於 16-01-30 發表
其實我朋友知我好心儀英華,佢想話我知如果真係有offer, 你要接受考9x分 ...
當你覺得名次比小朋友開心學習更重要時,作為家長在學校𥚃應該會有好大壓力,而且你的小朋友亦好辛苦,這個不單在YW,在其實學校也會發生,況且普遍每個英華仔成績分數是不相伯仲,個個都9x分,排50和排100可能只是二分之差,如果為幾分令親子關係破裂值得嗎? 作為父母是否要鼓勵小朋友之間為分數互相競爭,還是要小孩學習互相幫助和鼓勵,尊重别人,學習分享更加重要? 我的兒子今天上學每天都非常開心,我對他的要求是只要自己盡了力,而且又比上一次進步,作為家長,我們已經好滿意,要令小朋友知道是要和自已比較,要對自己負責任,俗語有伝《人比人,比死人》,我自己覺得身心靈的發展和家庭關係比任何成績都重要,小朋友十歲未夠,他們應該擁有的一個在學校快樂的童年回憶, 不是在每天追逐分數,如要競爭,將來在職場會十分多機會呵; 另外補充一點,學校不會强迫小朋參加任何隊/團,但小朋友覺得好玩又有滿足感才想參加,如果因為參加太多而影響了學業,作為父母便應和孩子商討這個問題了。

pekkle321 發表於 16-1-30 01:36
阿fd個fd 讀yw, 情況同你講的相似,不過這對父母expectation 頗高,唔夠90分個科就要去補習。其實我估competitive 的小學都會有類似情況,相信到到高小成績差異會拉闊,到時又另一境像,點都好,父母開明便是福

ACE2126 發表於 16-1-30 09:17
網上問功課,收到料都要自己分析,重要唔好咁易上頭,只會自己激氣。

有決定好放手
是的,決定左會放手啦!我都無勞氣haha認真便輸了!更何況EK文化都好出名,尤其果幾個最鐘意咩都踩腳埋唻,串你兩句仲當自己塞錢入你袋的用戶,討厭指數都首屈一指!祝願各位都搵到合適學校!

love0520 發表於 16-1-30 01:04
我應該係想問:為何無呈分但可以分banding ? 這個問題當然包括埋點解WKF 係band 2中學?既然有人話學校可 ...
英華有呈分的

hoihoima 發表於 16-1-30 22:40
英華有呈分的

啊!這個應該又係我搞錯的方向@@因見是一條龍。要呈分的話,但如不達band1成績都可以升YW 中學嗎?(即用家所講:中英數合格可升中學部)如可以都唔錯呀!明明係band 2學生可以讀band 1學校!
咁唔駛呈分的wkf,最大優勢應該係輕鬆在唔駛同全港學生比較,同一般國際學校的語境相若,但可以選擇考dse or a-level。(如果國際學校都有banding,我會理解大家將Wkf 放入band 2原因,當然我明白國際學校都有口碑好壞之分別)
唔好意思,我份人鐘意講邏輯多過數據,因有Wkf 用家話上年有幾個去左DBS, 瑪利曼,協恩,英基等;YW又有人去左外國留學!所以數據對我唻講係巿場宣傳手法。YW 男生品德行為培養得比較好我絕對認同!始終傳統學校的優勝之處就是訓練紀律。所以了解得更清楚後,先知兩者完全係兩碼子的事!

引用:+本帖最後由+love0520+於+16-1-31+10:24+編

原帖由 love0520 於 16-01-31 發表
和一般學校語境相若---我認為差好遠喎

引用:Quote:原帖由+love0520+於+16-01-31+發表本

原帖由 babysoon 於 16-01-31 發表
和一般學校語境相若---我認為差好遠喎
I mean 一般國際學校

回覆:YW vs WKF

Wkf 我屋苑有幾個,他們同工人說話D英文好港式的
應該和國際學校相柜甚遠

個人認為Wkf 教學比較新式活潑

但語境同國際學校比較又有D不切實際

畢竟Wkf 絕大部分學生也不是母語是英文的

babysoon 發表於 16-1-31 13:52
個人認為Wkf 教學比較新式活潑

但語境同國際學校比較又有D不切實際

多謝洗板式留言😜國際vs Wkf 不切實際《我認同,始終國際專注用英文做母語,Wkf 要以香港教育政策為本,兩文三語的確未必每位學生搞得好)但相信Wkf 語境是有的,問題在於家庭背景不能與國際相提並論!$3730 學費都不要幻想能與國際過萬學費比較了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+love0520+於+16-1-31+10:24+編

原帖由 love0520 於 16-01-31 發表
我仔係讀一條龍又有呈分的小學。到小5、6時要呈分,呈分試係校內試,只係學校會將分呈到教統局決定banding。對唔打算升出去的家長(例如我),只係一次普通的校內試吧了。無咩特別壓力我亦唔理佢點同全港比較。我目標只係中英數合格直升咋!但對想參加升中派位的,就的確係時候加把勁了。而無呈分的學校,無呈分=無banding,所以在中學派位抽獎時會變成band 4,即最後至處理。如果家長一心打算直升就無所謂啦!但如果家長想參加政府升中派位就會好蝕底了。呢個同壓力/全港比較無關、係影響到學生升中時的選擇

Charlotte_mom 發表於 16-1-31 14:32
我仔係讀一條龍又有呈分的小學。到小5、6時要呈分,呈分試係校內試,只係學校會將分呈到教統局決定banding ...

多謝你咁詳盡緻細解釋^^即係話WKF 中學不是band 2而是因無呈分已當作為band 4先真,對嗎?你的小朋友讀柴灣出名直資一條龍,我都一直以為不用呈分^^既然可以做到呈分但無壓力,點解部分學校如培僑/wkf唔跟呢個制度搞埋呈分呢?見有用家表示可自行考私直中及在叩門時考津官校,照道理除非能力好top否則對轉校都是蝕底了!

WKF 學生英語不達國際學校水平,原因是大部份學生母語均為本地或普通話,強極有個譜,是出式色,但不出眾。天外有天,但巳能令小兒呃到人成日俾人問係邊度補英文

‹ 上一主題|下一主題