用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs WKF
樓主: love0520
go

YW vs WKF [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-1-29 14:47
睇到最近D帖, 又有一番新領悟.....

原來不少長都認為:

你的領悟未必係其他家長所想,只能說係你個人感受!更加不能反映及代表其他家長心聲!更加不能代表你所謂的"新派直資學校"的教育方向

ACE2126 發表於 16-1-29 15:11
另外,你也應該不會相信:

1)被標籤傳統教學的小學,沒有活動教學成分(或學習活動)
我的理解係:
YW係一間傳統但包含活動教學成分,又能接軌DSE 的學校(當然中間亦有好多學生會跳船去外國讀書);
WKF係一間偏向活動但有傳統課程去函接本地中學課程,但又有得揀UCAS CENTRE 的考試去外國留學,或考DSE繼續留港升學

love0520 發表於 16-1-29 15:12
你的領悟未必係其他家長所想,只能說係你個人感受!更加不能反映及代表其他家長心聲
...
我無話所有喎, 我係話"原來不少長都認為".

其實我真係唔明你點解要諗咁耐, 報考學校之前, 其實唔係已心中有數, 心中某程度上有個排位吧! 唔通又你人話去報考你又去報考?

再唔係, 諗吓你既目標. 邊間提供既嘢係可以令你更接近目標.

如果目標係升大學, 結果好明顯. 即使你話唔一定要入本地大學, 海外升學都OK, 其實間間學校都會有人海外升學, 亦唔一定話只有WKF先係海外升學有優勢.

再唔係, 叫阿仔決定囉, 既然係佢去讀書, 點解唔俾佢揀?

love0520  我亦都無話你有講"所有"  發表於 16-1-29 15:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-29 15:20
我無話所有喎, 我係話"原來不少長都認為".

其實我真係唔明你點解要諗咁耐, 報考學校之前, 其實唔係已心中 ...

前題已講:有YW OFFER 後再深搜集了解,同SNOOPY 所講及我所理解的有一點出入,所以想大家比意見,否則的確一早已有決定。

新派直資係咪咁完美?但係咪無可取之處?照你的邏輯,間間學校都有人考入大學添!唔一定係YW先有優勢。

點解你覺得我唔比個仔揀?我從來無講過喎! 又係你領悟出唻嗎? 搵齊資料自然會跟亞仔討論並盡快放位,多謝關心^^

仲有, 你所指的"原來不少家長都認為"已將自己的思維加諸於別人身上!  或者你可以話: 我識人係咁諗<<我會覺得情有可原, 而不是因為睇人地的帖而覺得人地係咁諗!

引用:+本帖最後由+love0520+於+16-1-29+17:01+編

原帖由 love0520 於 16-01-29 發表
如果你仔仔揀YW,而你對YW無好感,若揀YW你只會

回覆:YW vs WKF

其實樓主咁like wkf 咪去wkf, 做乜要說服其他人?你自己已經有取向,諗住上來找人support下你,點知大部分一面倒話Yw 好你又唔同意。
忠於自己,理鬼其他人

siden  咪係  發表於 16-1-29 18:37

回覆:retriever 的帖子

我們没有選擇錯,囝的確比較適合傳統教學,現在返得好開心,亦玩得好開心,幾個月已經對學校有超强歸屬感,佢仲話一定要升上YWC。所以没有最好,只是最適合,而我亦深信每所學校在幾round的面試中,也在matching最適合的學生; 如今天再揀,仍然是YW。

申利:我等緊YW call waiting
今日有個朋友同我講,佢今日先知我冇YW, 佢先敢講!佢話佢朋友個仔, 係YW讀書,科科9x分但考全級5x, 佢朋友好唔滿意!YW太多活動,日日好晏先番屋企,唔夠時間讀書。現在親子關係差!

其實林校長一向教導D仔仔不要計較名次,所以成績表不會寫上任何名次(除非是頭5名),不過就家長要求,家長可以在私人內聯網知道成績的分佈及各科的排名統計!老實講,家長唔刻意去比較,小朋友又點知自己的名次排名呢?學校一向注重學習過程,不重視排名,就算分班也是以興趣分班,不是以名次、成績分班,所以樓上的人話學業名次影響親子關係,我覺得是家長本人太&#142599;著!

其實好多人buy YW 校長,亦有好多人唔buy

PotterLai  確實如此  發表於 16-1-30 23:22

回覆:pekkle321 的帖子

其實呢,學校係有好多活動,家長係有權選擇參唔參加。我知好多家長,要小朋友樣樣出色,但自已要衡量下活動太多咪停囉,或要求成績唔駛咁前囉。

就算話學校鐘意勞役啲小朋友,要家長配合先得㗎!大人嚟,話到事,唔係學校話點就點咖嘛!

可以咁講,YW是提供很多機會及活動俾不同類形的學生,但從來沒有迫小朋友參加,決定權最終在家長身上!

Mario1234 發表於 16-1-29 21:09
其實林校長一向教導D仔仔不要計較名次,所以成績表不會寫上任何名次(除非是頭5名),不過就家長要求,家長 ...
小朋友加入校隊、樂團、課後班、課外活動等都有得給家長填通告選擇參加還是不參加。你朋友選擇了參加多少樣?

love0520 發表於 16-1-28 17:53
只係YW 實際分享的人比較少, 解除左我的疑問後, 其實我係偏向揀YW, 尤其點樣中英文合格都算BAND 1B中學係比 ...
“尤其點樣中英文合格都算BAND 1B中學” - 升中學的最低要求(合格)等於升中學同學的成績都衹是合格嗎?爲何可以利用學校的升中最低要求質疑其banding?

回覆:hoihoima 的帖子

試過乒乓球及藍球被邀入校隊,不過我以年紀太細、不方便接送為理由婉拒了,之後老師定期都有再邀請(每次考試後),及話如果覺得小朋友ready喇,可以再寫信申請入隊。所以完成沒有hard feeling, 小朋友學習和校內活動的分配,完成掌握在家長手上!

引用:申利:我等緊YW+call+waiting 今日有個朋友

原帖由 pekkle321 於 16-01-29 發表
申利:我等緊YW call waiting
今日有個朋友同我講,佢今日先知我冇YW, 佢先敢講!佢話佢朋友個仔, 係YW讀書 ...
咁真是call到你 都唔好要。

love0520  要唔要應該係個人選擇權  發表於 16-1-30 01:07

引用:Snoopy+睇來不只語言充滿藝術修養,對勞役

原帖由 ACE2126 於 16-01-29 發表
Snoopy 睇來不只語言充滿藝術修養,對勞役小童甚有心得。
能入到校隊是男生的榮耀!學校俾好多好多機會俾小朋友發揮,唔想入隊/入團絕對可以唔參加㗎喎。

這是近半年在Ek最多家長用心回答的帖了,的確今年EK比上年冷清好多,可惜!

在大人世界裏有人覺得買樓賺錢多先係成功,有人覺得能忠於自己理想努力就是成功。其實小孩教育也是,真係睇自己價值觀

撇開學校教育成效高低不比,小孩學術天份高和家長時間投入度都好重要,但我相信現時這類家長絶大部分都會選YW,所以就算兩校質素真係一樣,我認為YW學生學術都一定比WKF高

樓主,睇你要咩!

love0520  謝中肯回覆^^  發表於 16-1-30 01:09

phoebewong123 發表於 16-1-29 18:28
其實樓主咁like wkf 咪去wkf, 做乜要說服其他人?你自己已經有取向,諗住上來找人support下你,點知大部分 ...
我唔知邊句令你誤會我Like WKF 多或想說服邊個?令你誤會真係唔好意思!你的理解完全錯哂。
‹ 上一主題|下一主題