用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs WKF
go

YW vs WKF [複製鏈接]

我知我咁問實比人話或辣著火頭

不過真心諗唔到揀邊間@@

YW: 平,普教中,語境一般,較傳統(默書都好密,成績有排名,計分制,頗多閱讀理解報告要做,課外活動在網上未能查閱),但一條龍直上,特別鐘意佢係男校,DSE成績有保證。
功課多唔多?唔知升中比例係點?
係咪中英數合格就可以原校升中?
即係升中都未必係BAND 1學生?
跳船或去外國留國情況如何?

WKF: 頗貴 (能負擔),英普語境,活動互動學習,課外活動頗多,對學習障礙的學生有援助。近期搵資料又話學術程度加深,但又有人話同香港課程有出入不利考DSE

BTW: 我個人喜歡活動教學,初時以為YW WKF 的活動教學情況相若@@;未必一定要考DSE,有能力去外國讀書 (我成日見D人話計劃去外國的就揀WKF,否則一定係XXX)

superying  橫豎都打算去外國,咁緊係WKF啦。又輕鬆又無壓力,英文又好,又係ucas centre.   發表於 16-1-28 12:51
   8    0    0    1

回覆:YW vs WKF

老實,一間中學band 1b一間band 2a 都冇(band 2b都唔知有冇)。就算唔計學術,淨係在港鐵上見兩校男生品性,已經察覺差異。你咁都要猶豫,不如你放YW,留番俾一心一意恨入YW的家長吧。

小曳人    發表於 16-1-28 17:20

siden 發表於 16-1-28 12:21
老實,一間中學band 1b一間band 2a 都冇(band 2b都唔知有冇),你咁都要猶豫,不如你放YW,留番俾一心一意 ...

一條龍唔駛呈分, 邊度可以睇到中學BANDING? 講緊轉直資前的年代(2004年前)嗎? 如果依家YW 係BAND 1b, 點解用家話中英數合格都可以直升? 中英數合格=band 1b學生?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20070317/6910533

官立和津貼中學若要在初中以英語學,須持續取錄85%適合以英語授課的中一新生,首批未達標的英中將於10/11學年「落車」。一條龍英中所需取錄的合資格新生比例雖只要達75%,但英中為保英語學,所以紛紛轉直資。

siden 發表於 16-1-28 12:21
老實,一間中學band 1b一間band 2a 都冇(band 2b都唔知有冇)。就算唔計學術,淨係在港鐵上見兩校男生品性 ...

兩校男生品性,已經察覺差異<< 恕我要返工未能長期觀察兩間學校男生的品性,請問有無家長可以分享一下其差異?感謝!

love0520 發表於 16-1-28 12:28
一條龍唔駛呈分, 邊度可以睇到中學BANDING? 講緊轉直資前的年代(2004年前)嗎?

http://hk.apple.nextmedia ...
自己上校網睇,或問朋友,知道DSE成績,已經約略估到。
WKF我早兩年問過,詳情冇記低,但肯定未及band 2a 學校水平。將來應該有進步,但我唔識估會進步幾多。

love0520  原來係&quot;估d唔估d&quot;,多謝回覆^^  發表於 16-1-28 12:38

WKF

原因係你表演出喜歡 WKF 多過英華. 而你對英華充滿疑問, 好似唔係太了解間學校. 放英華, 應該會有好多人感激你.

積奇百事 發表於 16-1-28 12:38
WKF

原因係你表演出喜歡 WKF 多過英華. 而你對英華充滿疑問, 好似唔係太了解間學校. 放英華, 應該會有好多 ...

多謝你從文字上了解我本身係鐘意wkf 多d,但yw 點計都名氣更高所以想了解更多 (之前只有wkf 喺手, 所以已問左好多用家資料)!  有時鐘意同適唔適合小朋友係兩碼子的事。

我想早日放是但一間,不論邊一間我諗點都會得到"感激放位"既留言^^

引用:我知我咁問實比人話或辣著火頭…不過真心諗

回覆:YW vs WKF

Sure WKF in your case

siden    發表於 16-1-28 12:44

回覆 love0520 的帖子

對學習障礙的學生有援助 - is this point important to you?  

Alange 發表於 16-1-28 12:42
活動教學就WKF la, 又唔谷又開心。不過學術就要靠自己。DSE 成績通常無咁出色。

...
感謝回覆及意見^^
YW 谷? 用家回應都係愉快學習的

回覆:love0520 的帖子

love0520 發表於 16-1-28 12:44
感謝回覆及意見^^
YW 谷? 用家回應都係愉快學習的
應該話 Work Hard, Play Hard

hppa    發表於 16-1-28 17:50

hoihoima 發表於 16-1-28 12:43
回覆 love0520 的帖子

對學習障礙的學生有援助 - is this point important to you?  
學習障礙可以包括很多方面,包括情緒,言語,閱讀等!我覺得教育需要有愛心的老師不只著眼看重學術,如YW 在這方面都可兼顧當然更好^^

Alange 發表於 16-1-28 12:45
最緊要適合,名氣尼D如浮雲啦。
如分別不大的,照道理一定揀YW;所以想知除名氣外有何分別^^

引用:Quote:love0520+發表於+16-1-28+12:44+感謝

love0520 發表於 16-1-28 12:46
學習障礙可以包括很多方面,包括情緒,言語,閱讀等!我覺得教育需要有愛心的老師不只著眼看重學術,如YW  ...

What 學習障礙 does your boy have then?

hoihoima 發表於 16-1-28 12:49
What 學習障礙 do your boy have then?
暫時無,我意思係無人可以肯定小朋友喺6-12年的學習生涯上唔需要任何支援, 希望YW 有呢方面的兼顧 (無都唔係重點^^)

WKF的學生英普說話能力強, 但中文閱讀和理解力會比較弱及錯別字較多(這是我一位同事告訴我的, 他的兒子現已升讀中學部)。 所以也要看你是否著重中文基礎。

love0520  多謝意見^^  發表於 16-1-28 13:37

唔係想話WKF D咩, 不過WKF真係唔係好應該同YW比, 我真係諗唔到一樣野令我覺得放棄YW讀佢.  除了你真係好了解自己個小朋友一D都唔適合YW啦.

hppa    發表於 16-1-28 17:51
‹ 上一主題|下一主題