用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? ...
樓主: ddtt347
go

真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? [複製鏈接]

回覆:Yeahly_ly 的帖子

唔駛咁灰!考小一唔係淨睇學術,小孩的EQ, 禮貌,性格,應對及抗壓能力也有分。

引用:唔駛咁灰!考小一唔係淨睇學術,小孩的EQ,+

原帖由 daddy2007 於 16-01-31 發表
唔駛咁灰!考小一唔係淨睇學術,小孩的EQ, 禮貌,性格,應對及抗壓能力也有分。

...
呢堆嘢仲難過學術多多聲

引用:Quote:原帖由+daddy2007+於+16-01-31+發表

原帖由 sbux 於 16-01-31 發表
呢堆嘢仲難過學術多多聲
呢堆嘢就“名幼”幫到手啦。

回覆:真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎?

我身邊有三個朋友都比小朋友重讀做大仔,三個都係男仔,兩個考到英華,一個考到聖保羅男校。

ddtt347 發表於 16-1-30 16:25
你小朋友好叻呀!我冇話我囡囡叻叻不屑名幼課程哦 如果佢好叻就不會超大考K1得一個offer啦……當然我 ...
我大囡今年讀緊名私小一年級。分享一下,我認為考小一又唔係想像中咁強調學術強喎,
自問女兒當初考小學時唔識串字,只係識認字,
無考cambridge,讀happy school嘅幼稚園,
考小學成績尚可,真道第一round都有 offer,
女拔、sfa 就2nd in。

其實考小學佢自己入去考,我又唔太清楚佢考乜,
不過我自問我女兒當時的學術真係唔得,
但都尚算自動、有禮、醒目的,又熱愛面試,當去玩。

所以其實考小一唔係學術好就得,
讀咗名幼、做大B唔代表就一定考小一有優勢。
不過龍B可能又俾我大囡時競爭更激烈…你要自己考慮吓自己小朋友情況

回覆:真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎?

多謝咁多位回復!我地都係偏向做大,除著名幼係一個考慮因素,其實主要都係放眼全球同北望神州后 (sorry,有地浮誇),發覺其實內地同好多國家嘅小學入學年齡都以年中為界, e.g. 1 September; 31 July; 1 April, etc. 所以即使我囡囡係香港算係超大,佢同世界上千千萬萬嘅小朋友都係同屆嘅!

MrBeast  選定就好了,多送一句:學如逆水行舟,不進則退  發表於 16-2-3 13:14

mannitol 發表於 16-1-28 11:02
經歷完今年考小一,性格內向慢熱怕羞,的確响面試時會蝕底。尤其Group In, 其他小朋友舉手答晒問題,玩game ...

較靜既, 特別係女仔, 入SC 都岩, 相反活潑既男仔入KV 好D... 整體係BALANCE 返...

如果樓主講緊果兩大名幼, 或者LH, 確係好值得讀...

有D 野唔只為考小, 而係終身受用, 譬如: OPEN UP

其實無話值唔值,但如果那間名幼能TRAIN到佢有禮、自理能力高,有自信,就好值。其實我覺得小朋友3-4歲時怕羞係一般,當然有些係天生大膽些,但過了4歲就會好些。

‹ 上一主題|下一主題