用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vs英華小學
樓主: Danielsin
go

民生小學vs英華小學 [複製鏈接]

retriever 發表於 16-1-27 14:51
我覺得會!!!
我反而唔會擔心讀男校既學生唔識同異性相處, 因為男仔可以有好多其它活動.  不過讀女校既女生就.................

喜樂果子 發表於 16-1-27 15:28
我反而唔會擔心讀男校既學生唔識同異性相處, 因為男仔可以有好多其它活動.  不過讀女校既女生就........... ...
唔明!!!
男生有其他活動, 就識同女生相處?!!

唔係相處多先識咩?

引用:Quote:retriever+發表於+16-1-27+14:51+我

原帖由 喜樂果子 於 16-01-27 發表
我反而唔會擔心讀男校既學生唔識同異性相處, 因為男仔可以有好多其它活動.  不過讀女校既女生就........... ...
我女讀女校,同男生相處完全無問題,仲有好多由細玩大嘅男仔朋友,相反地,佢死黨讀男女校,卻只同女生玩,沒有男仔朋友,我女聽到好驚訝!

hkpapa852 發表於 16-1-27 15:24
又或者咁睇:
入咗民小, 除非係最top個30%-40%, 否則升中都有排煩.
入咗英華, 除非係最bottom個幾%兼主科唔 ...
既然兩間都唔輕鬆,梗係揀間學費平啲,小班啲,升中有保障啲既YW啦,除非樓主好抗拒男校。

retriever 發表於 16-1-27 15:32
唔明!!!
男生有其他活動, 就識同女生相處?!!
男生有其它不同的活動, 身心發展平均好多, 而且佢地可以主動同女仔相處. 我中學中段插入女校, 發現女校女仔同男女校女仔既性格好唔同, 真係好唔慣, 不過依家可能好D既, 因為D學生大部份唔止返學放學, 會有不同既興趣班之類要上, 可能見人同人相處多左.

retriever  你假定左男仔一定主動? 唔一定..  發表於 16-1-27 17:38

喜樂果子 發表於 16-1-27 15:50
男生有其它不同的活動, 身心發展平均好多, 而且佢地可以主動同女仔相處. 我中學中段插入女校, 發現女校女仔 ...

你講既係女方...

男方一樣有相處問題...

有同事讀13年男校, 喔, 佢就係YW仔...

佢話剛上大學, 甚至出來做野...

同女生講野都會面紅...

hppa  女生 may like this cute boy   發表於 16-1-27 17:47

引用:Quote:喜樂果子+發表於+16-1-27+15:50+男生

原帖由 retriever 於 16-01-27 發表
你講既係女方...

男方一樣有相處問題...
含蓄幾好吖

自己安排一些有男有女既eca

回覆:民生小學vs英華小學

回覆:民生小學vs英華小學

我是英華用家,好感動學校好好。家長也好好。你唔選英華選民生,是因為無女仔,怕唔識相處?

引用:Quote:原帖由+喜樂果子+於+16-01-27+發表我

原帖由 karen55407 於 16-01-27 發表
我女讀女校,同男生相處完全無問題,仲有好多由細玩大嘅男仔朋友,相反地,佢死黨讀男女校,卻只同女生玩, ...
我小學都係讀男女校,記憶之中,都係唔會同男仔玩,因為覺得佢地又吵又低能

The decision is not that one sided.

MSPS and MSC are feeder schools. For top students of MSPS, they can be more aggressive to choose other elite schools at the Discretionary Stage of SSPA as their places at MSC are guaranteed at the Central Allocation Stage.

YWPS and YWC are thru train schools. You need to give up the guaranteed place at YWC if you want to participate in SSPA.

In fact, DSE results of MSC in recent years are pretty good: -

http://www.munsang.edu.hk/second ... le&id=563&Itemid=97

and MS has one of the most spacious and well equipped campus in HK.

引用:+本帖最後由+KikiDaddy+於+16-1-27+19:54+

原帖由 KikiDaddy 於 16-01-27 發表

The decision is not that one sided.
咁真係要睇下父母有冇膽色,谷咗六年之後,再出去搏。

回覆:evil 的帖子

怕小朋友少接觸女仔,唔識相處係考慮既因素之一。仲有想小朋友在有愛既環境長大,所以希望間學校唔好淨係著重學習成績,全人教育好緊要。

回覆 bubuG 的帖子

The problem is you don't know if your kid will be a top or mediocre student in six years time.
If you are a top student, MSPS is a better choice because you can try the elite schools with a decent Band 1 EMI school as a back up.

If you are a mediocre student, YWPS is a better choice because you can promote to Band 1 YWC as long as you meet the minimum requirement. A Band 3 / Band 2 student in MSPS has no / low chance to get a place at MSC or other Band 1 EMI school.

回覆:KikiDaddy 的帖子

如果係top果層,你中途要跳船都吾難。

反而想知YWPS升書院好似得75%,其餘的是自己走or留班?! 另書院今年DSE係米第一班親生仔?有冇用家可分享下?

引用:如果係top果層,你中途要跳船都吾難。 反而

原帖由 van_t 於 16-01-28 發表
如果係top果層,你中途要跳船都吾難。

反而想知YWPS升書院好似得75%,其餘的是自己走or留班?! 另書院今年DSE ...
親生仔才中二。

回覆:ppmmbb 的帖子

不是2003年復辨小學嗎?

引用:不是2003年復辨小學嗎? +

原帖由 van_t 於 16-01-28 發表
不是2003年復辨小學嗎?
2008年P1先轉直資自己揀學生, 之前大抽獎入!

多謝大家指點,真係獲益良多
‹ 上一主題|下一主題