用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀?
樓主: Rabirabi
go

KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:Rabirabi+發表於+16-1-29+16:19+可以

原帖由 小曳人 於 16-01-29 發表
provide that 响KM係咁轉老師,其實兩間都學術,LH教得活d,自訂教材,家長支緩好d當然,KM就比較傳統教學d ...
個人感覺LH 教材活學,英文亦較好,但又聽聞除青衣,紅磡外,其他分校一般

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 16:49
個人感覺LH 教材活學,英文亦較好,但又聽聞除青衣,紅磡外,其他分校一般

...
係呀!但教材其實係一樣嘅!所以.... 我覺得去邊間分校都差不多
恐龍家

引用:Quote:Rabirabi+發表於+16-1-29+16:49+個人

係呀!但教材其實係一樣嘅!所以.... 我覺得去邊間分校都差不多
老師其實好大影響。

醒目開學勳章 貢獻勳章

konew720 發表於 16-1-29 18:00
老師其實好大影響。
係,但無得揀老師,唯有揀學校
恐龍家

引用:回覆+Rabirabi+的帖子 呢方面我會咁睇:1.+

原帖由 teambuilder 於 16-01-28 發表
回覆 Rabirabi 的帖子

呢方面我會咁睇:
agreed

回覆 sakbbjaijai 的帖子

其實我唔係好get到你個問題既重點:
1) 咩情況下小朋友會升唔番禮賢?唔計學校拆左或脫龍,最大可能係小朋友考包尾。
2) 你意思係小朋友在課程出名淺既龍幼考包尾,入名幼後競爭力反而會大左?定係你認為名幼考包尾都保證有名小收?

驚考包尾唯一辦法係努力讀書,而非轉投另一間更深課程更小保障既學校,不是嗎?

另外都想分享下,其實小一d野真係好淺,只要用功和專心要名例前芧唔難。但若果持住名幼出身就以為可以一路食老本,咁唔駛一個學期就會被同學趕上。有聽過龜兔賽跑嗎?

引用:Quote:Rabirabi+發表於+16-1-29+16:49+個人

Km pn 英文好淺,k1-k3 如何?
中文方面,我覺得唔錯

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-01-28+發

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 其實我唔係好get

原帖由 teambuilder 於 16-01-29 發表
回覆 sakbbjaijai 的帖子

其實我唔係好get到你個問題既重點:
咁又係,讀龍幼如果都包尾, 讀到LH KM都會包尾.. 結果都係無人收

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-01-29+發表prov

原帖由 Rabirabi 於 16-01-29 發表

...
小朋友讀緊LH LP分校,我好滿意,其實各分校教材課程一樣,分別大既可能在於唔同區分家長既社經地位,名校舊生,同有無催谷既心態。

‹ 上一主題|下一主題