用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀?
go

KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀? [複製鏈接]

KM Vs 九龍禮賢 Vs LH, 大家會點揀?tks

3    0    0    0

引用:KM+Vs+九龍禮賢+Vs+LH,+大家會點揀?tks +

原帖由 Rabirabi 於 16-01-27 發表
LH OR 禮賢

引用:KM+Vs+九龍禮賢+Vs+LH,+大家會點揀?tks +

原帖由 Rabirabi 於 16-01-27 發表
LH

if KRS is your cup of tea, of course KRS. KM學之園D學生都去考禮賢, 應該唔會係因為得閒得濟. 有間龍响手個人定好多, 無龍响手難免考小一要大包圍. 尤其KM LH D家長都算進取, 同學之間難免有比較. 除非你已有backup(自行夠分), 或者係男仔only target LS, 可考慮KM.

引用:if+KRS+is+your+cup+of+tea,+of+course+KRS

原帖由 teambuilder 於 16-01-27 發表
if KRS is your cup of tea, of course KRS. KM學之園D學生都去考禮賢, 應該唔會係因為得閒得濟. 有間龍响 ...
分析很好!真心請教SC英粵vsLH英普,小學未同爸爸有共識,爸爸target一缐,我target穩袋二缐試一缐。

回覆 sala222 的帖子

N年前放棄英粤SC,讀LH英普,他上了小學年年普通話科取97至100分,現在仍有native的口音。沒後悔放棄名幼!

引用:回覆+sala222+的帖子 N年前放棄英粤SC,讀L

原帖由 grandmalolo 於 16-01-27 發表

N年前放棄英粤SC,讀LH英普,他上了小學年年普通話科取97至100分,現在仍有native的口 ...
LH教英文同普通話真係唔差。

引用:回覆+sala222+的帖子 N年前放棄英粤SC,讀L

原帖由 grandmalolo 於 16-01-27 發表

N年前放棄英粤SC,讀LH英普,他上了小學年年普通話科取97至100分,現在仍有native的口 ...
除咗普通話呢?你覺得LH如何?其實我prefer粵語多d,但可惜係英普offer。

回覆:teambuilder 的帖子

分析得好好! 只擔心升唔上禮小

回覆 Rabirabi 的帖子

呢方面我會咁睇:

1. 半龍下,上唔上到禮小99% 係看實力, 你小朋友係OK既老師唔會留意唔到, 呢樣野絕對唔等同於你出去考小一情況, 出去考小一係講緊幾千人揀百幾人, 老師係揀101分既小朋友,而唔係揀9X分既小朋友.

2. 你驚上唔到禮小, 唔多唔少係對自己小朋友無信心, 咁既情況下, 你仲敢放佢出去公海同人爭? 你認為連龍幼都升唔番, 讀KM或LH反而會叻D? I don't think so.

不過我自己黎講,幼稚園和小學都沒有考禮賢,因為我比較buy 活動教學果套(而且我有自行做backup), 我自知呢條路比較難行,但亦好彩最後考到間幾好既直資,小朋友都讀得開心。而我識好多人讀唔同既名幼,好多出盡九牛二虎之力下取得二線私校offer, 有D乜都考唔到退而求其次入到二線津校,有小數唔聲唔聲但又考到男/女拔。 有些讀半龍既,朋友當中全數升番原校,而佢地多數只係出去考一兩間名小就算。

另外,上到小學後我發現,讀名幼既唔一定係全班最叻果D(我直頭覺得完全無關),讀名幼可能係會比其他人識多D字,就係咁多,唔努力既一樣會包尾。

babycatrina    發表於 16-1-28 15:01

LH 的芵語writing, listening and reading train 得我小朋友個底好好,上到小學,尤其英小,成績也可前列。不過Oral就未到native程度。
我地兩公婆不懂普通話和芵文程度一般。

引用:回覆+Rabirabi+的帖子 呢方面我會咁睇:1.+

原帖由 teambuilder 於 16-01-28 發表

呢方面我會咁睇:
多謝你嘅分享, 發人深省!!! 真心認同

引用:回覆+Rabirabi+的帖子 呢方面我會咁睇:1.+

原帖由 teambuilder 於 16-01-28 發表

呢方面我會咁睇:
前輩,但好多人話龍幼課程淺,如果升唔返原校,直資私小又唔夠km LH爭, 所以擔心, 你又點拆解?

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-01-28+發

原帖由 sakbbjaijai 於 16-01-29 發表
前輩,但好多人話龍幼課程淺,如果升唔返原校,直資私小又唔夠km LH爭, 所以擔心, 你又點拆解?

...
正是我頭痛原因

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔讀過兩間小學,因為都係熱門學校,多數人都係讀名幼嘅

私小,KM入讀嘅有6個 (全級約160人),小二阿仔轉咗學校 (剩5人),私小P2某次考試每班頭3名 (共12人)當中,有4個來自KM!

津小,小一嗰年全級第一來自KM (江湖傳聞)
阿仔同另外一位同校插班津小,同學來自KV現時阿仔津小同班有6個來自KM,全部average/above average,包括自己班頭二名

如果話名小排頭嘅未必係來自名幼,true!但來自名幼嘅都好多成績好好,就算人少少嘅KM成績都好強!

另外好多時响奧數比賽見到一d熟識嘅名字攞一等獎/金獎
我自己對KM d仔成績咁好,都覺得好amazing!

當然,功勞未必在學校啦~孩子自己本身嘅資質同家長發功,比學校更重要!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 10:30
正是我頭痛原因
如果你相信自己個細路,相信自己會跟佢、教佢,咁讀邊間學校其實唔係太大分別 (呢個係我一路嘅信念,所以無報過龍幼,唔在乎間小學有無龍中)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-27 08:01
答返正題:我會揀LH
KM老師嘅流失情況雖有改善,但無奈我細仔係天下第一大受害者,讀四年,有兩年要轉老師,K1仲轉咗6個之多!
俾我再揀過,我唔會揀KM

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

6個!今年n 好彩暫時都冇轉老師

引用:Quote:Rabirabi+發表於+16-1-27+08:01+KM+V

原帖由 小曳人 於 16-01-29 發表
答返正題:我會揀LH
KM老師嘅流失情況雖有改善,但無奈我細仔係天下第一大受害者,讀四年,有兩年要轉老師 ...
可以分享你選LH 原因嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Rabirabi 發表於 16-1-29 16:19
可以分享你選LH 原因嗎?
provide that 响KM係咁轉老師,其實兩間都學術,LH教得活d,自訂教材,家長支緩好d當然,KM就比較傳統教學d,你如果讀緊.... 有信心嘅話,可以唔轉,我唔覺得兩間有太大分別
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題