用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有冇現讀聖道珈南的朋友仔
go

請問有冇現讀聖道珈南的朋友仔 [複製鏈接]

如題,校風如何?全英?普遍成績如何?有band1入?還是真系很多band3生?b2b應否讀?
Thanks!

1    0    0    0
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆:PINK2007 的帖子

但外界太多負評, 真係好難了解這學校...

回覆 yummivio 的帖子

負評是指學生品行, 成績 or 校風唔好 ?

回覆 cheuklokmom 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359418&highlight=%E8%81%96%E9%81%93%E7%8F%88%E5%8D%97

又無咩呢間學校家長評語

PINK2007 發表於 16-1-26 15:58
如題,校風如何?全英?普遍成績如何?有band1入?還是真系很多band3生?b2b應否讀?
Thanks!

...

我相信Band 1生百分之一百不會揀一間Band3學校去讀呱

其實都唔知可以係邊知道學校BAND幾, 因為政府無資訊睇... 而網上資料又有出入

回覆:yummivio 的帖子

跟成績排名,應該band 3頭,由於這校過往記錄不太好,但轉校長後,校長努力重整學校校風和成绩,近4-5年都收很多band2生,band3小量,band1真系冇乜,(band 1會去匯基又大把選擇),現在校風是好的,各同學做到關愛,老師又有愛心,所以入讀後能愉快學習!

不過成绩就真系有待改善!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

我都唔肯定,但今日去過資料日,見學生衣著唔算好整齊,係差左band1的感覺,但整體見到學生都有禮貌,應該不太差。

ping07623 發表於 17-1-7 20:00
我都唔肯定,但今日去過資料日,見學生衣著唔算好整齊,係差左band1的感覺,但整體見到學生都有禮貌,應該 ...

近年多收了B2 學生,所以成績亦需努力,今天開放日應該比較少學生,因為現在是考試週,大部份學生需要在家溫習

ping07623 發表於 17-1-7 20:00
我都唔肯定,但今日去過資料日,見學生衣著唔算好整齊,係差左band1的感覺,但整體見到學生都有禮貌,應該 ...

近期參觀了九龍區多家中學,其中令人印象深刻的,包括早前"羅氏基金的小一體驗日",及昨天1月7日的"聖道迦南小一資訊日",發現各學校的辦學理念非常不一樣。

羅氏基金給人的感覺是比較傳統,具規模,校風積極向上,未開簡介會前,先有中型樂團的表演。到了參觀環節,我們可以看到鮮有在中學出現,非常強大科研能力的科學實驗室,據了解,羅氏將來更有泳池,加上校園面積較大,校園文化則重學生成績、積極投入參與"中學生的國際學術會議海外交流"、又參加科學比賽成績,又參加中國太空人的實驗,老師更帶學生到酒泉看神舟十一號升空......等等,與時下"打併"的b1主流學校無分別。我個人認為,更有之而無不及也。
至於聖道迦南是完完全全的"不同感受"。我們曾經近距離與校長傾談,大家分享對小朋友的教育期望。還有7樓圖書館的氣氛。至於校園電視台的一缸"海水珊瑚魚",原來是特別訓練小朋友學習攝影"追焦"等等,
及中文科老師講解教學的理念,
皆令人留下深刻印象。聖道迦南給予我們的感覺是關愛小朋友的成長。
所以,我相信羅氏基金與聖道迦南也是好學校,問題是哪一間,才是適合自己小孩子。
我相信每個家長心目中自然會有答案了。

回覆 進爸爸 的帖子

同意,每個學生需求不同,我都希望阿女係關愛學校成長,始終老師講一句好過我講十句

羅氏基金的小一體驗日我都有去, 感覺收生要求很高

cheuklokmom 發表於 17-1-10 16:01
羅氏基金的小一體驗日我都有去, 感覺收生要求很高
對。我估計外來報考的(不是陸慶濤的學生)可能至少B1c或以上成績,羅氏基金才會考慮收生呢。
反正羅氏只有約40個位收外來學生,競爭一定激烈,而且仲要all in,如果成功闖過第一關,第二次面試仲話可以表演拿手的才藝,未曾開始已經感受到壓力了。

sasa_suen 發表於 17-1-10 15:32
回覆 進爸爸 的帖子
百分之一百認同。

回覆 進爸爸 的帖子

本想考羅氏基金, 但聽完简介會都打消了念头, 因為知道小朋友吾夠班同人爭

cheuklokmom 發表於 17-1-10 17:46
回覆 進爸爸 的帖子

本想考羅氏基金, 但聽完简介會都打消了念头, 因為知道小朋友吾夠班同人爭 ...
估計羅氏的校長,是希望收到一批(來自陸慶濤以外)B1精英。加上將軍澳區B1學位不足,估計會有一番激烈競爭。(1月18日就截止報名了,第一次面試在2月18日。我的想法跟你一樣。)

回覆 進爸爸 的帖子

Exactly

cheuklokmom 發表於 17-1-10 22:00
回覆 進爸爸 的帖子

Exactly

平日功課壓力大嗎?考試小測如何?另外,老師是否真的像YouTube 宣傳片中,會主動WhatsApp 與家長聯絡,關注小朋友的學習情況?有否已經就讀中一、中二的家長,可以透露多一些校園學習生活。謝謝。

‹ 上一主題|下一主題