用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 打籃球著咩鞋?
go

打籃球著咩鞋? [複製鏈接]

阿仔最近2次上完籃球都話腳㬹痛,請教邊款鞋適合初小打籃球著?佢一向著開普通波鞋款,鞋底薄同軟及好輕,是否不適合打籃球時著?

0    0    0    0

應該冇其它鞋適合過籃球鞋...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:應該冇其它鞋適合過籃球鞋...

原帖由 MASAYA 於 16-01-25 發表
應該冇其它鞋適合過籃球鞋...
但好少見到為初小生設計的籃球鞋

Ocean419 發表於 16-1-25 12:20
但好少見到為初小生設計的籃球鞋
有,不過貴囉,因為好快唔啱著...
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:打籃球著咩鞋?

Niki

籃球鞋,去運動鋪搵

400左右一對.

引用:阿仔最近2次上完籃球都話腳㬹痛,請教邊款

原帖由 Ocean419 於 16-01-25 發表
阿仔最近2次上完籃球都話腳㬹痛,請教邊款鞋適合初小打籃球著?佢一向著開普通波鞋款,鞋底薄同軟及好輕, ...
你所講嘅普通波鞋,個底又簿又軟,是否跑鞋?跑鞋唔適合打籃球,就算唔買籃球鞋,都要買對個底夠厚,承託力夠嘅鞋,你可以去問返個教練,應該著邊D鞋,當然買到籃球鞋係最好。

白飯魚!籃球、足球、排球、兵兵球、羽毛球。。。。。。都系白飯魚。
唔係講笑,訓練埋脚部不同肌肉的力量。

simonwan 發表於 16-1-26 16:34
白飯魚!籃球、足球、排球、兵兵球、羽毛球。。。。。。都系白飯魚。
唔係講笑,訓練埋脚部不同肌肉的力量 ...
但係而家既白飯魚差過以前好多,你唔好諗住用返以前個套,而家只係仿白飯魚

MASAYA 發表於 16-1-26 16:39
但係而家既白飯魚差過以前好多,你唔好諗住用返以前個套,而家只係仿白飯魚 ...

無白飯魚我唔識踢波(石地)!

回覆:Ocean419 的帖子

對鞋底唔夠厚呀,加上我估您囝囝跳完落地果吓可能唔係前腳掌落地先,所以有機會痛,您試吓叫教練留意吓佢落地姿勢。籃球鞋如果冇size,最好都換對個底夠厚瀉力好啲嘅波鞋,叫sales介紹吓好啲

‹ 上一主題|下一主題