用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報熱線
go

舉報熱線   [複製鏈接]

在此呼籲虛報住址報讀小一的家長們,把握最後機會向教育局更正確實的住址。

家長在填寫小一入學申請表的居住地址時,必須填寫真確的居住地址。倘若家長被發現向當局提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。市民如懷疑有家長以虛假住址替其子女申請小一入學,可致電學位分配組的熱線電話:2832 7700向教育局舉報。

mayyylai    發表於 16-2-18 11:47
   23    0    0    0

引用:在此呼籲虛報住址報讀小一的家長們,把握最

回覆:Happymama2016 的帖子

人生要咁做事,好可憐!背後捐錢收咗,你又告得幾多?做好自己,諗方法增加小朋友競爭力好過啦!

oldgamesman    發表於 16-5-16 22:18
sauting0820    發表於 16-4-12 11:46
poodlema    發表於 16-2-15 10:50

引用:人生要咁做事,好可憐!背後捐錢收咗,你又

原帖由 BBLAX 於 16-01-25 發表
人生要咁做事,好可憐!背後捐錢收咗,你又告得幾多?做好自己,諗方法增加小朋友競爭力好過啦!

...
背後捐錢?

rainbowcov    發表於 16-1-26 10:17

知道有家長借地址
大陸人嚟 可能唔知嚴重性
都有諗過告發佢
因為覺得咁唔公平
唔出聲 即係接受咗佢哋唔守規矩
可惜唔記得佢個名嚕
我同佢唔同區 佢都唔係抽名校網 所以應該唔會捉
但佢係住公屋 我唔明點解都可以借地址 間公屋有晒佢哋名㗎啵

回覆:舉報熱線

其實今年唔單只名校網,很多校網都變成大家說的天地網。正如樓上所說如果知道有虛報地址唔舉報,等同接受左佢地做法,如果自己小朋友唔好彩派寶校, 我會後悔點解明知都唔舉報。

可能覺得我出post 多餘的朋友手中已經Hold住幾個私校offer, 未有offer 要靠大抽獎的家長心情你們未必會明白。

再者,在此時出post, 呼籲虛報地址的朋友趁最後機會更正地址,有心理準備接受教育局抽查或被舉報的結束。

其中我舉報了的個案,手中已有私小offer,
對他們來說,虛報地址搏一搏更好的是沒有成本的
唔好彩比教育局查出,大不了讀私校。

引用:其中我舉報了的個案,手中已有私小offer,

原帖由 Happymama2016 於 16-01-25 發表
其中我舉報了的個案,手中已有私小offer,
對他們來說,虛報地址搏一搏更好的是沒有成本的
唔好彩比教育局查 ...
係,無謂犯法。

回覆:secretrose 的帖子

你覺得無呢個情況會發生?

我識有個同學仔,已經一手好多個offer, 由於佢只hold.私校,唻緊會用婆婆地址報一間好出名嘅女校。其實呢啲case係咪無得舉報? (因為係婆婆屋企,要扮住喺入面都容易)

引用:我識有個同學仔,已經一手好多個offer,+由

原帖由 muimui2 於 16-01-26 發表
我識有個同學仔,已經一手好多個offer, 由於佢只hold.私校,唻緊會用婆婆地址報一間好出名嘅女校。其實呢啲 ...
一樣可以舉報,留番俾負責既人去查。

大家可能只知小朋友名,無其他資料,點舉報?

引用:大家可能只知小朋友名,無其他資料,點舉報

原帖由 helenmail421 於 16-01-26 發表
大家可能只知小朋友名,無其他資料,點舉報?
其實有小朋友名有校網,除非同名同姓,否則要check應該唔難。

引用:我識有個同學仔,已經一手好多個offer,+由

原帖由 muimui2 於 16-01-26 發表
我識有個同學仔,已經一手好多個offer, 由於佢只hold.私校,唻緊會用婆婆地址報一間好出名嘅女校。其實呢啲 ...
人地話出年同呀婆住,你篤佢唔入。

其實成日聽到有人話用婆婆、嫲嫲地址報大抽獎,聲稱到小一將會搬與婆婆或嫲嫲同住,這也是違法嗎?(不是我,我囝自行階段已有一間2線津小收左)

醒目開學勳章 王國長老

其實舉報左,最壞情況都只不過係要抽返原區,本來就係應份。

倘若家長被發現提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。此外,家長請留意,根據現行的刑事條例,製造虛假文書的行為屬刑事罪行。

刑事分分鐘工都無埋,喪失專業資格。

醒目開學勳章 王國長老

引用:倘若家長被發現提供虛假住址以獲取學位,其

原帖由 ipork 於 16-01-26 發表
倘若家長被發現提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。此外,家長 ...
同佢有仇,就派左至舉。仲對佢有情有義,就派位前舉。至於刑事,做之前已經知啦

wyfg    發表於 16-6-15 09:56
penpen    發表於 16-5-19 10:13
eesmile  同佢有仇....笑C我!   發表於 16-2-17 12:16

引用:Quote:原帖由+muimui2+於+16-01-26+發表我

原帖由 oooray 於 16-01-26 發表
人地話出年同呀婆住,你篤佢唔入。
好彩的話,有專人會晨早6點上婆婆屋企check。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-01-26+發表人地

原帖由 ffaye 於 16-01-26 發表
好彩的話,有專人會晨早6點上婆婆屋企check。
聽過

‹ 上一主題|下一主題