用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

回覆 iamadc 的帖子

優中入大學既成績好好, 我個仔都有同學入到醫, 但唔多。

MrBeast 發表於 16-1-27 14:32
很好的分享,我冇得揀,入傳統,但就用較C考性的方法和孩子溫習,雖然分數也不是見得人,但見到每年少少進 ...
一位高人說過,學校是塊田,家長是農夫,有得揀當然好,但家長的involvement 比學校重要,尤其是小學階段。

回覆 ZoeZita 的帖子

其實當年我係一心諗住比個仔讀莫記, 而小學個校長亦叫我地揀莫記。

有一次因個仔曾代表小學出外參加奧數比賽,唔知點解優才會有我個仔既資料,於是寄信嚟邀請我個仔參加佢地舉辦既「升中多元智能」之類既比賽。其中無意間出席左佢地既中學簡介會, 點知我同個仔都對此校「一見鐘情」, 其實當時都無諗過佢地乜野入大學率之類既問題, 只知道個仔淨係話想讀優中。結果當年既決定,優中都無令我地失望!

punlik 發表於 16-1-27 14:59
當我研究過我個區一線官津小學既英文程度, 家人既一致意見是唔會考慮.
因為小學是學習外語既重要階段, 特別 ...

By comparision大部份官津小學既英文又真是麻麻,不過以今時今日的avail資源,講真真不覺會是一個問題,要擔心不如擔心學左d庸人姐姐english 好過(不是其視他們,但學左d Open the light, put in the table 就食乜都補唔番。

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

而家 d 細路個個都係超人, 4歲考 starter, 5歲考mover (我女半張 cert 都無), 程度分別真係越來越來. 見住正苦學校小一先學 is/am/are, he/she/it. 真係有擔心同直私既越拉越遠.......

回覆:ZoeZita 的帖子

我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾向讀直私。我自己反而覺得工人姐姐英文就真係無得擔心,唔通要幫工人姐姐補堂?所以更要孩子學到正統的,就不怕被工人姐姐影響。

ZoeZita 發表於 16-1-27 18:07
而家 d 細路個個都係超人, 4歲考 starter, 5歲考mover (我女半張 cert 都無), 程度分別真係越來越來. 見住 ...

咁你可以自己學快d又或多些閱讀ga ma. 再唔係得閒睇英文cartoon 或電視。官津冇得揀學生當然要就住就住。其實最好你自己list out 你所有考慮因素,揀出對你自己/家庭最重要的一兩項,唔係諗到頭都爆

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+16-01-27+發表老

原帖由 iamadc 於 16-01-27 發表
好似三年內再報唔洗上堂。有錯請指教
舊證書(無功課)是3年唔使上堂,
新證書(有功課)好似是延長至5年唔使上堂

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?

引用:其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?

原帖由 HCB 於 16-01-27 發表
妹妹係10月細b, 我好驚佢考唔到就慘!

但諗諗下, 如家姐讀 gt, 妹妹用20分抽福馬又如何呢?

引用:其實家姐入咗優才,妹妹到時考又有無優勢?

家姐讀緊,妹妹無乜優勢,算公平競爭,尤其第一輪收生,我都識得有些同學的弟妺仍然waiting中,
唯一優勢可能是家長面試,好多時個面試老師認得個家長,有D感情分。

引用:Quote:原帖由+HCB+於+16-01-27+發表其實家

原帖由 ZoeZita 於 16-01-27 發表
妹妹係10月細b, 我好驚佢考唔到就慘!

但諗諗下, 如家姐讀 gt, 妹妹用20分抽福馬又如何呢?
福馬無宗教分,20分應該差不多收硬喇

引用:我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾

我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾向讀直私。我自己反而覺得工人姐姐英文就真係無得擔心,唔通要幫 ...
GT英文應該係全級平均分最高的一科,無乜人需要補。最難是普通話,3年學晒津校6年普通話,最多人需要外補追普通話。

回覆:ZoeZita 的帖子

ZoeZita, 其實到細妹考寶舊都有20分,照近幾年15分都入到自行,咁妹妹係咪都應該不太擔心?

引用:Quote:原帖由+HCB+於+16-01-27+發表其實家

原帖由 AgapePa 於 16-01-27 發表
家姐讀緊,妹妹無乜優勢,算公平競爭,尤其第一輪收生,我都識得有些同學的弟妺仍然waiting中,
唯一優勢可 ...
無優勢,但起碼有waiting?

引用:ZoeZita,+其實到細妹考寶舊都有20分,照近

ZoeZita, 其實到細妹考寶舊都有20分,照近幾年15分都入到自行,咁妹妹係咪都應該不太擔心?

...

但一個大埔一個 TKO 係無可能!!

如福馬都仲近 d, 但20分福馬要抽, 有危險......

hppa  choose 舊寶 la  發表於 16-1-29 11:27

引用:ZoeZita,+其實到細妹考寶舊都有20分,照近

...
15分入寶舊其實好難

HCB 發表於 16-1-27 18:26
我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾向讀直私。我自己反而覺得工人姐姐英文就真係無得擔心,唔通要幫 ...
雖然off topic,but just to add more detail,我個真係學左姐姐的english, 仲要話姐姐啱,到到小一,避免影響測考,所以要即時糾正,姐姐本來覺得自己英文好好,聽到之後又真係自我增值去補英文。其實孩子告知老師上堂都有mention 乜乜乜bad english,可能或許我自己緊張左dd

‹ 上一主題|下一主題