用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班有用嗎?
go

面試班有用嗎? [複製鏈接]

有無媽媽曾經報讀而又有心儀小學收左?
九龍塘間藝x 有朋友介紹話好,有無人識?

15    0    0    0

其實去面試班俾小朋友了解下什麼是interview, 同當練習一下,準備一下是好事。每間學校有成幾千人申請,而且每間學校面試的模式不同,如果掌握面試技巧會好d. 不過要早小小報讀,大概k2 下學期左右開始準備比較好。自己仔仔當年也有參加面試班,當年in 8間,有三間收,一間waiting. 現在入了DBS , 已經4年級 ! 他參加小x 元的!good luck

引用:其實去面試班俾小朋友了解下什麼是intervie

原帖由 Fung(s) 於 16-01-23 發表
其實去面試班俾小朋友了解下什麼是interview, 同當練習一下,準備一下是好事。每間學校有成幾千人申請,而 ...
我都係咁諗希望比佢學多d 知多d 信心多d
好叻叻呀你仔仔,介唔介意分享下 你所講有offer 既學校,你當初用什麼指標去選擇in 呢幾間?
另外,係唔係多數都睇父母背景職業等等去收小朋友架?
Thanks

引用:其實去面試班俾小朋友了解下什麼是intervie

回覆:面試班有用嗎?

小X元 我地上過
我自已覺得有用

回覆 momotam168 的帖子

你好,其實面試真係好睇小朋友的能力,好多學校形式不同,好似英華,聖芳濟著重中英數,蔡継有活動d,考集體遊戲..有d 學校排次序講故事,也有聽完故事之後問問題(即考記憶)所以睇下小朋友什麼類型!我個仔個年DBS 考砌圖,講故事,亦在group interview 考小朋友日常知識加邏輯。當然仲要睇下小朋友會否合作,聽指令等!不過DBS 轉了校長,可能面試形式也有小小不同。我覺得面試班有用的,因為小朋友可以知道入面發生什麼事,就算等候中可能也有人mark 分,所以俾佢地適應一下也好.

我地沒有什麼背景,當然有部份學生是有,但也有部份學生沒有。當然學校也會interview 父母,睇下父母對個仔了解及是否同學校理念一致.

我小朋友當時在小x 元上了半年左右,並没有問題!我見其他小朋友也很開心!她們都很嚴,但很有耐心及經驗!

回覆:my_lau_wong 的帖子

大囡果陣讀過三個月,覺得麻麻地,因為每堂老師都係講得兩三句上堂表現,冇乜重點教到我點去執小朋友既弱點,感覺唔夠體貼,讀左幾個月就冇再讀轉左上第二個老師,都係bk D家長介紹。老師好有耐性同感覺好有經驗,會分析同教我點改善小朋友既弱點(大囡坐唔定,冇規矩),大囡而家讀德望,果陣有dgs 2nd,不過最後都係入唔到。
到今年細囡考,德望 ,陳守仁,聖芳濟各都收左,coedu就有2nd 。我覺得讀面試班都幾有用,小朋友學到野之餘,家長又冇咁大疑慮。邊間center都冇乜所謂,最重要個老師同小朋友甲唔甲到,老師又分唔分擔到家長的憂慮為最重要。

引用:大囡果陣讀過三個月,覺得麻麻地,因為每堂

原帖由 adaandava 於 16-02-03 發表
大囡果陣讀過三個月,覺得麻麻地,因為每堂老師都係講得兩三句上堂表現,冇乜重點教到我點去執小朋友既弱點 ...
我就係希望搵d 真係有作用既,幫到自己小朋友改善佢既缺點,訓練好d 佢應有既態度,麻煩你可唔可以介紹你小朋友讀過呢間?
你最後揀左入德望呀,呢幾間都好好既學校喎,你小朋友真係好叻叻喎
Thanks

讀左就好似安心,唔讀就怕輸蝕,有小朋友讀到喊,有小朋友讀左1年冇offer,有小朋友冇讀又有好幾個offer,有小朋友有讀又有好多offer。其實有offer既小朋友,可能讀同唔讀都會有offer,因為小朋友係果類學校的type。如果好想安心,用心搵間有愛心既,試下咩係面試,至於有冇得操練面試,我覺得係無。只係求個安心。

我地試過小X元, 小朋友唔like,每班8至10人, 一老師一姐姐, 我小朋友話等好耐. 喊住唔肯上. Suggest try weekday clases

Agree for first child without any points, interview class give parents some comfort n know the strength n weakness n mentally prepared. Coz the interview teachers are more demanding than kg teachers. And know the standard of other kids...早D面對現實

有些用的。

不過不是靈丹妙藥。如果父母唔跟或小朋友太頑劣,上咗都唔會有offer。

引用:有些用的。 不過不是靈丹妙藥。如果父母唔

引用:大囡果陣讀過三個月,覺得麻麻地,因為每堂

原帖由 adaandava 於 16-02-03 發表
大囡果陣讀過三個月,覺得麻麻地,因為每堂老師都係講得兩三句上堂表現,冇乜重點教到我點去執小朋友既弱點 ...
我都想知最後轉左邊間面試班,我細囡現K1都想睇定,可否PM我,謝謝分享

回覆:cherryp 的帖子

我都想知最後轉左邊間面試班,可否PM我,謝謝分享 

我都想知呀!pls pm me

回覆 my_lau_wong 的帖子

我既小朋友冇上面試班,都有德望、DGJS、陳守仁、StStephen 等offer, 考到最好係家長有好準備而又識幫小朋友做準備,家長事前了解每間學校特色及interview 內容,就返回家就可以幫到小朋友。

引用:回覆+my_lau_wong+的帖子 我既小朋友冇上

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-13 發表
回覆 my_lau_wong 的帖子

我既小朋友冇上面試班,都有德望、DGJS、陳守仁、StStephen 等offer, 考到最好係 ...
你咁叻就得啫,有無咩辦法教教我地d 唔識既媽咪呢?
羨慕

no use. we also took class at 小x元, the offers we had are those I trained by myself, not by the class
‹ 上一主題|下一主題