用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學近屋企有幾重要?
樓主: lovebb2
go

小學近屋企有幾重要? [複製鏈接]

回覆:小學近屋企有幾重要?

住得近當然好啦!不過我兩個小朋友都係跨區就學。

小學近屋企好重要!尤其係小學生要返全日,多功課、測考默、課外活動,「工時」分分鐘仲長過大人!所以一定要有充足睡眠!

wing.2bb    發表於 16-1-26 10:51

如果花太長時間搭車,我諗都幾難做到有10-11小時睡眠時間,再加1小時自由遊戲時間。

「至於睡眠時間,吳翠萍表示,根據美國全國睡眠基金會(National Sleep Foundation)的建議,5-12歲學齡兒童每天所需的睡眠時間為10-11小時。可是,是次調查結果發現幾近所有受訪學生均「不達標」,平日上學日子僅有0.3%學生可睡多於10小時。(詳見下圖)」 http://www.ywca.org.hk/news.aspx?id=bf8d0a53-a9ea-4666-b69d-e68b13022a46

返邊度,自己鐘意啦,問來問去都各有支持者...

幼稚園我覺得重要,我當年既選校策略係一係揀間最最最心儀,一係屋企樓下。好彩入到最心儀果間,過了愉快既四年。現在上小學要跨區,上學一樣開心,相比起住果區既小學,跨區呢間好好多。都有諗過搬屋,但事實上住而家呢區又出奇地開心和方便。 有時覺得自己有 d 自尋煩惱。

要睇實際校巴車程,基本每程不多過一小時都可以接受,因為近屋企果幾間(地鐵2至3個站)都要30-45分鐘車程

引用:「至於睡眠時間,吳翠萍表示,根據美國全國

都係個句啦,近的學校未必一定入到,幾重要同你幾想入都無用

回覆:小學近屋企有幾重要

對我嚟講小學近屋企一啲都唔重要。
只要有校車/褓姆車由屋企去到學校就完全冇問題。

揀小學緊係最重要睇埋該校嘅升中數據同埋屬咩網啦~

間小學升中數據唔好, 個校網又差, 只貪近屋企6年後咪棧更頭痕

引用:一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

原帖由 HK-MAN 於 16-01-24 發表
一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??
我都覺每日可以瞓多一個鐘都不知幾好 另外多左一個鐘又可以用黎玩

Yeahly_ly 發表於 16-1-25 22:28
我都覺每日可以瞓多一個鐘都不知幾好 另外多左一個鐘又可以用黎玩

...
表面上係,實際上做好時間管理己可解決。

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-1-25+22:28+我

原帖由 yuenkw 於 16-01-25 發表
表面上係,實際上做好時間管理己可解決。
管理得好但時間唔會多左

講真這問題是因人而異,快手快腳一個鐘內做完功課,上堂留心記性好唔洗點溫書,咪唔重要law。好似我個,天生賴質,骨格精奇,要分秒必爭,就重要。

今天佳句:訓得是福

i know someone her daughter was studying P1 in Kowloon Tong.  As it takes more than 1 hour from home to school (per journey), she change to one which is closed to her home in P2.

我會先考慮合適與否, 跟住先考慮距離, 如唔需要轉車, 在一倨小時內的車程我都覺得可以接受.  除了真的在行路範圍內, 如果唔係, 一要搭車都一定過半小時啦連等車, 如搭校車更分分鐘更近最少都要45分鐘.  當然唔駛搭車一落樓下就返學就最好, 不過現實唔係個個都得.  我每日送我小朋友返學, 我地要搭半個鐘車左右, 我地落車仲要行返學呢, 但唔覺好辛苦, 傾下講下, 又落車, 行返學果段路仲可以認識下佢D同學仔, 小朋友又會醒D精神D.  我見好多住得近既同學仔日日都無瞓醒就打鐘既時候衝入學校.  所以遠近O係現今既香港真係唔係好大問題, 只要唔係要轉車轉來轉去, 小朋友唔會太辛苦, 最重要係家長點安排作息時間, 同埋個小朋友既自律能力/   

回覆 babybear 的帖子

請問中學網是跟所讀小學網, 或是住企網呢?

一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都要有個譜,我見過最離譜係住天水圍考港同,除非佢考入會搬屋,如果唔係日日咁返學放學,間學校讀到個細路識飛都冇用啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我識得一名小朋友住元朗,返港島聖心,每日由元朗到荃灣轉小巴返學,初小時由外傭陪同,而家高小就自己獨自返學。

‹ 上一主題|下一主題