用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇SEN的家長, 仔女讀九龍區band 2-3中學,可以分享及傾 ...
go

有冇SEN的家長, 仔女讀九龍區band 2-3中學,可以分享及傾下 [複製鏈接]

另外, 如讀直資沒有支援, 你們又點?
   1    0    0    0

回覆:芳小姐 的帖子

路過,我女重未升中。我一樣會睇直資學校,依家讀間小學,d 支援其實咪好過冇,多小小咁囉 唔見得真係咁重要

醒目開學勳章

引用:路過,我女重未升中。我一樣會睇直資學校,

原帖由 Chowying 於 16-01-22 發表
路過,我女重未升中。我一樣會睇直資學校,依家讀間小學,d 支援其實咪好過冇,多小小咁囉  唔見 ...
不好看小d支援,只係考試測驗加時已經夠,還有老師對sen的態度都好重要

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-01-22+發表路

原帖由 CrabPincers 於 16-01-23 發表
不好看小d支援,只係考試測驗加時已經夠,還有老師對sen的態度都好重要

...
我女本身唔需要加時,咁可能我會唔多覺。就係其他支援,老師心態令我覺同冇既冇分別 或者有 d 學校會好 d

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-01-23+發

原帖由 Chowying 於 16-01-23 發表
我女本身唔需要加時,咁可能我會唔多覺。就係其他支援,老師心態令我覺同冇既冇分別  或者有 d 學 ...
我仔小一至小二時,學校有支援=無,過得比較幸苦,到小三,情況一齊改變,學校,老師對sen的態度,真的可以改變學生和家長面對壓力的程度,所以我仔揀中學時,我會著重於學校對sen態度,校風上

至於加時,我仔都無需要加時,但今日不知聽日事,要在dse申請加時,首先要在學校內部測驗考試時都有加時先,所以學校suggest我仔加時,初初我仔自己拒絕加時的,後尾老師勸他,他先接受

朋友仔仔有ADHD同認知障礙,喺將軍澳讀到中四,學校支援不錯。佢媽媽都唔期望仔仔喺香港有太大發展,讀完中學有機會送佢去外國。

不過香港搞左融合教育咁耐,似乎大部份學校仍缺乏經驗同資源去幫呢類小朋友... 香港政府......

我女有自閉傾向,有語言社交障礙,沒特畀功能,升中時B1C,現入讀一間B1A中文中學中四,如今各方面都不錯,老師同學都算是很包容,給予不少機會讓她嘗試。所以家長不要放棄,也𣎴要小看孩子的潛力
‹ 上一主題|下一主題