用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網 - 天地網 (男與女)
樓主: iedummy
go

12網 - 天地網 (男與女) [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+iedummy+於+16-1-25+10:08+編

原帖由 iedummy 於 16-01-25 發表

回覆 宮二 的帖子
謝謝。咁三大女校跟聖心如何比較?

回覆 宮二 的帖子

唔好意思呀, 您找找OLD POST 呀, 都有好多 XX VS XX.

回覆 iedummy 的帖子

聖類斯幾好架, 有教無類..

hkpapa852 發表於 16-1-24 18:44
其實我真係唔明,自己唔熟悉校網派位情況,又唔瞭解學校既水平,點解會覺得自己有能力俾建議人呢? ...

我小朋友是黃焯菴用家,所以作為家長的我真心推介我們的「寶校」,不論老師的關注,學習氣氛,升中比例,校風德行絕對可和「寶,李」相比。只是因為宗教背景和小班教學而把優秀師資用一兩個字抹殺,十分不公,有機會,建議真的可以走進校園親身瞭解下,再講近年獲抽中的機會也相當高,留下的家長都認為沒走寶。真正為教育而付出的老師,真正在12網做到因材施教,有教無類的小學。
附去年升中結果http://ds.icampus.hk/bwcups/upload/channel/1437707429_sspa-2.jpg

bobo101^*^    發表於 16-1-26 10:06
ykk9y    發表於 16-1-25 18:38
Tintin926    發表於 16-1-25 12:07

terdy 發表於 16-1-25 10:48
我小朋友是黃焯菴用家,所以作為家長的我真心推介我們的「寶校」,不論老師的關注,學習氣氛,升中比例, ...
黃焯菴老師用心呢點我都有留意, 不過不受區內家長歡迎亦係一個不爭事實. 至於升中派位, 其實受制於一條龍中小學升中既規限, 加上校網既資料有限, 不易評估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 terdy 的帖子

十分謝謝分享, 可以另NET 12家長多一些考慮.

hkpapa852 發表於 16-1-25 10:59
黃焯菴老師用心呢點我都有留意, 不過不受區內家長歡迎亦係一個不爭事實. 至於升中派位, 其實受制於一條龍中 ...

其實學校呢樣野, 第一係歷史, 愈老既校, 總出左D 名人...

第二係跟紅頂白...

聽過有心家長因信仰原因特意選佛教學校...

細校, 非熱門學校較細心, 是情理之中...

其實會不會有一些"寶"校而不是寶, 反之真是一間好學校, HOPE 家長可以分享一下, 好讓NET 12家長可以多一些選擇

引用:Quote:terdy+發表於+16-1-25+10:48+我小朋

原帖由 hkpapa852 於 16-01-25 發表
黃焯菴老師用心呢點我都有留意, 不過不受區內家長歡迎亦係一個不爭事實. 至於升中派位, 其實受制於一條龍中 ...
其實一條龍並不可怕,只要學生可以,學校也是有能力培養出b1學生的,不然也不會一直有派往b1英中的例子。再講結龍也並不代表一定要直升而放棄整個森林。

引用:回覆+terdy+的帖子 十分謝謝分享,+可以另N

原帖由 iedummy 於 16-01-25 發表
回覆 terdy 的帖子

十分謝謝分享, 可以另NET 12家長多一些考慮.
不謝,因為自己經歷過,也希望將知道的實況分享給新加入小學的家長知道

terdy 發表於 16-1-25 12:28
其實一條龍並不可怕,只要學生可以,學校也是有能力培養出b1學生的,不然也不會一直有派往b1英中的例子。再 ...
一條龍並不可怕, 不過津校一條龍限制多, 除非一心諗住直升, 否則連報考直資學校也不能, 要小心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iedummy 發表於 16-1-25 12:13
其實會不會有一些"寶"校而不是寶, 反之真是一間好學校, HOPE 家長可以分享一下, 好讓NET 12家長可以多一些 ...

寶唔寶,係唔係你想要既「寶」,不如自己親身去了解,網上評語有時好難說得準。我有兩個發展不同的小朋友,只可以話黃幾適合我大仔,細女可以有更適合既選擇,黃係一間關愛&支援幾足既學校,我從用家推介、學校參觀(我去了兩次)都感受到老師既用心&學校充足資源既支援。
細女發展正常,學校支援與否我不用理會,亦用不著,同大部份其他家長一樣,小一選校時只需了解學校升中派位如何,學術水平是否競爭力等等正路想法。

地區上有不同「程度」&「賣點」既學校,對家長&小朋友都係好事,可以讓家長選擇適合自己小朋友既學校,而且每年我都聽到有小朋友在B1校跟不上而被勸退,無助下只有這些寶校無條件接受、包容&幫助下重捨自信&學習動機。

無最好或最差既學校,只有「適合」既學校。

longlongpochuma    發表於 16-1-28 23:45
Charlotte_mom    發表於 16-1-25 15:55
hkpapa852  Fair comments   發表於 16-1-25 15:06

回覆 methy 的帖子

說得很好, "適合"二字更勝名校品牌

回覆:hkpapa852 的帖子

一條龍唔係強逼升讀喎。
睇返黃卓菴升中資料唔算差,如果同一線學校比較係唔公平嘅。
如果成績理想,drop咗一條龍,自己揀抽獎囉!派到B1 中學、考到直資,肯定校長同老師都好開心啦!

其實net 12 唔算係危險區域,好學校都多,大家good luck!

iloveu3939 發表於 16-1-25 18:19
一條龍唔係強逼升讀喎。
睇返黃卓菴升中資料唔算差,如果同一線學校比較係唔公平嘅。
如果成績理想,drop咗 ...
升中要脫龍去搏其他學校,首先要有資料知道自己成績是否具備脫龍條件。呢方面我不清楚學校有否提供。

回覆 hkpapa852 的帖子

官津不是必須提交呈分嗎?

引用:Quote:iloveu3939+發表於+16-1-25+18:19+一

原帖由 hkpapa852 於 16-01-25 發表
升中要脫龍去搏其他學校,首先要有資料知道自己成績是否具備脫龍條件。呢方面我不清楚學校有否提供。 ...
一般學校每年都有升中選校講座、家長日。關乎學生的升中,學校一般都會同家長一對一傾的。(本人路過,details請用家補充)
何況見黃焯菴都有一堆派到Band 1,
家長不必怕俾一條龍縛死。
無學校會唔俾學生去B1 啦!哈哈!

回覆:12網 - 天地網 (男與女)

大家對黃焯菴欠缺認識,可能就是長期被標韱吧。其實,近年學校轉了新校長,已有許多新氣象。無論課程、活動都多元化,已經不是細校只有關愛咁簡單。作為用家,睇住最近2年的變化,所以想告訴大家,不要憑過去的印象,或者是人云亦云的批評。

新校長到任時,家長也抱觀望態度。但現在,家長對學校很有歸屬感。特別是學校具透明度,甚至上個月舉行家長觀課日,仲要開放每一班的課堂,不是只開一節大龍鳳供全部家長。那天,家長離開時都感到學校真的有“質的改變”。

希望大家有機會去參加簡介會,再重新判斷吧。

回覆:12網 - 天地網 (男與女)

如男仔,性格好動,請問以下選擇較為適合:
1) 甲一:   聖雅各;
     乙一:聖雅各,乙二:李賜豪,乙三: 宝血。

2) 甲一:聖雅各;
     乙一:聖雅各,乙二:宝血,乙三: 李賜豪。

回覆:肥V 的帖子

vote for option 1.预祝成功。

‹ 上一主題|下一主題