用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網-統一選校
go

48網-統一選校 [複製鏈接]

各位48網家長,請問大家收到表未?有冇頭3志願可以分享下?利申: 1. 油基法 2.油基顯 3.未諗到
   18    0    0    0

cherriecc0710 發表於 16-1-22 10:52

各位48網家長,請問大家收到表未?有冇頭3志願可以分享下?利申: 1. 油基法 2.油基顯 3.未諗到 ...

表就無可能會有人收到架喇(因為教育局只會寄「統一派位選校通知書」)。。。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2016_faq_jan_tc.pdf

不如你講下派位中心係邊?(唔知今年係咪都係有兩個呢?)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:48網-統一選校

樓主,你打算乙一油顯,乙二油法?

hkpapa852  傳說中既自殺或填表法?  發表於 16-1-22 14:39

咁樣填如果1唔中,係無可能中2😰😰

我都頭痛緊,油塘嗰又好遠,46嗰邊今年又咁小位唔知搏唔搏好

奥脫福 發表於 16-1-22 12:08
表就無可能會有人收到架喇(因為教育局只會寄「統一派位選校通知書」)。。。
不如你講下派位中心係邊?(唔知今年係咪都係有兩個呢?)

朋友透露, 今年40網同48網都有兩個派位中心

48網個兩個係:
觀塘官立小學 (牛頭角道個間)
聖公會基顯學 (牛頭角上邨個間)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

40網其中一個係嘉靈

有十分執著宗教的天主教徒朋友問我48點選校,我話:「你做乜唔早搬?!」

不過鬧完之後建議還是要俾:

甲一:九龍灣聖若翰天主教小學 (4609)

乙一:九龍灣聖若翰天主教小學 (4609)
乙二:天主教柏德學校 (4607)
乙三:佐敦谷聖若瑟天主教小學 (4603)
乙四:樂華天主教小學 (4816)
乙五:天主教佑華小學 (4823)
乙六:聖若翰天主教小學 (4807)
乙七:坪石天主教小學 (4605)
乙八:秀茂坪天主教小學 (4820)  <防寶線>
乙九:基本可以收工

如果以去年推算,應該坐乙二望乙一。另以一間有信仰的準寶校防三寶,
乙九之後大可不填。

當然仲要充份做好叩門的準備啦!

乙4樂天應該唔得, 上年乙3都有人唔入; 你認為坪天好過秀天嗎? 呢兩間我真係唔知點分

呢層我知,不過我覺得樂天同佑華唔會爭太遠。佑華放乙五有機,亦唔難叩,咁緊係博
下佐聖啦!

hkpapa852  乙4樂天應該唔得, 上年乙3都有人唔入; 你認為坪天好過秀天嗎? 呢兩間我真係唔知點分   發表於 16-1-22 16:21

回覆 奥脫福 的帖子

咁請問如有私校在手, 沒有宗教信仰, 應點排呢??

謝謝。

回覆 奥脫福 的帖子

46的學校雖然少左位,我都覺得仍可似上年咁選,只要乙3或乙4穩守就唔會失預算。
天主教學校真係多。

joew_525 發表於 16-1-22 16:39

回覆 奥脫福 的帖子

咁請問如有私校在手, 沒有宗教信仰, 應點排呢??

咁就當然可以視乎自己喜好,進取d去搏啦!

回覆 奥脫福 的帖子

你有冇好介紹?

再謝謝。

回覆 奥脫福 的帖子

奧脫福,請恕我無知,好奇一問,喜歡天主教學校的48網居民,應該一早搬去邊?利申:我不是48網,也不是基督宗教的。

奥脫福 發表於 16-1-22 16:18
有十分執著宗教的天主教徒朋友問我48點選校,我話:「你做乜唔早搬?!」
點解你唔提吓聖安當?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-22 17:23

點解你唔提吓聖安當?

呢間好似要升呢到乙一嘛。。。

回覆 manmonster 的帖子

緊係過對面海啦!

回覆 joew_525 的帖子

太個人的選擇,外人好難俾意見!

呢個網的學校我無乜心水。哄搶藍田山?咪攪!

藍田D學校我真係冇本事爭,個個都係揀個幾間

引用:回覆+manmonster+的帖子 緊係過對面海啦!

原帖由 奥脫福 於 16-01-22 發表
回覆 manmonster 的帖子

緊係過對面海啦!
我想搬41

回覆:奥脫福 的帖子

請問為什麼會建議九天做甲一乙一呢?今年九天只借2個位俾48網,機會好似好低呢..

‹ 上一主題|下一主題