用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 視St Joseph 為目標,應怎樣選幼稚園?
go

視St Joseph 為目標,應怎樣選幼稚園?

一直視St Joseph 為首選,手上有25分,機會都頗大,我明白讀什麼幼稚園與最終能否入讀沒有太大關係。雖則如此,但若有幸入到都希望能追得上、銜接到,不知入了St Joseph 的同學是在哪間幼稚園畢業?銜接有沒有問題?

回覆 Cynw128 的帖子

頗多同學是來自維多利亞幼稚園,我覺得英文一定不可以太差,當然中文都重要。

回覆:sheep30 的帖子

Thank you so much for your reply!!!

引用:回覆+Cynw128+的帖子 頗多同學是來自維多

原帖由 sheep30 於 16-01-23 發表

頗多同學是來自維多利亞幼稚園,我覺得英文一定不可以太差,當然中文都重要。 ...
Same here!!

My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

引用:回覆+Cynw128+的帖子 頗多同學是來自維多

原帖由 sheep30 於 16-01-23 發表

頗多同學是來自維多利亞幼稚園,我覺得英文一定不可以太差,當然中文都重要。 ...
識有人叩門成功,都係維多利亞
我估因為舊生兒子無乜升學壓力,所以好多人因為語境揀維多利亞

回覆:i2be 的帖子

謝謝回覆!吾問吾知原來咁多St Joseph 學生喺維記畢業!

回覆:beckylui 的帖子

你仔仔都係維記畢業呀?升咗小學有冇問題呀?幼稚園時要不要比好多extra class 佢?

小兒今年讀SJC中三, 小學P1-6 SJPS, 幼稚園維記, 唔知有冇參考作用其實, 我覺得維記啲老師好有愛心, 教啲知識對上全統

小學好有用!

回覆:tswlam 的帖子

謝謝回覆! 我仲怕維記太自由,上到St Joseph 會適應唔到!估唔到咁多St Joseph 同學仔係來自維記,我仲以為大多來自較傳統既名幼㖭!

比多個選擇你, 我仔女都係KV 根德園讀幼稚園, 仔係St.jo, 女係跑馬地傳統女校, 2個升到小學, 食老本都夠, 全無難度

回覆:GogoCheung 的帖子

謝謝回覆!咁我又唔客氣問吓St Cat 你又點睇?

hppa  both KV and SC good  發表於 16-5-9 16:36

Sorry, 我子女無讀聖cat經驗, 唔敢胡亂比意見, 但我隔離屋小女孩是st.cat畢業, 現就讀st.paul co-edu小學, 見她自小英文都好好.  不過, 我覺得中文仲難學過英文, 係kv中文底係會打得好d, 上到小學一年級, 中文默書無難度之餘, 筆順也不會有大問題.

引用:回覆+Cynw128+的帖子 比多個選擇你,+我仔

原帖由 GogoCheung 於 16-02-03 發表

比多個選擇你, 我仔女都係KV 根德園讀幼稚園, 仔係St.jo, 女係跑馬地傳統女校, 2個升 ...
Yeah yeah same here ..... Both of my sons are from KV and then SJPS🙌🏻🙌🏻

回覆:1a2b3c4z 的帖子

請問到叩門階段,學校喜歡收那間幼稚園的學校,是否維記多?

回覆:視St Joseph 為目標,應怎樣選幼稚園?

請問有學之園小朋友叩到嗎?學術上夠用嗎?

SJC (ST. JOHANNES COLLEGE) kindergarden 有無人上到St Joseph ??

GogoCheung 發表於 16-2-4 16:08

Sorry, 我子女無讀聖cat經驗, 唔敢胡亂比意見, 但我隔離屋小女孩是st.cat畢業, 現就 ...

回覆:視St Joseph 為目標,應怎樣選幼稚園?

如果讀明慧,你地覺得入到st jo適應嗎?

回覆:Cynw128 的帖子

我呀哥當時讀呂郭碧鳳,跟著入左st joe小學and書院

引用:SJC+(ST.+JOHANNES+COLLEGE)+kindergarden+

原帖由 Iamamother 於 16-04-18 發表
SJC (ST. JOHANNES COLLEGE) kindergarden 有無人上到St Joseph ??
我都想知呀!