用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民 ...
樓主: vvitaa
go

眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+16-01-26+發表移

原帖由 Activehealth 於 16-01-26 發表
因97問題,我十幾歲去澳洲讀書,之後家人移民過來,但大部分時間父母留港,兄弟姊妹在澳。

在澳洲渡過了非 ...
同意,將來是孩子的,不是父母的,他們會面對將來,所以決定權亦在於他們。

回覆:眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民

壓力係其一。
香港政治混亂先令人擔心。

外國讀書鼓勵全面發展,都唔可以話係逃避。更何況外國中學對外國大學涵接更有利。如果你心儀牛津劍橋嘅話,係英國讀書係非常好嘅準備

講真,真係有

回覆:babyjk2013 的帖子

Agree

引用:壓力係其一。 香港政治混亂先令人擔心。 +

原帖由 babyjk2013 於 16-01-30 發表
壓力係其一。
香港政治混亂先令人擔心。
呢排好多朋友都攪緊移民,已經有個搵agent攪咗professional job visa 年尾過英國。

另外有個現在不停進修德文,攪移民去德國。

睇完琴晚旺角個勢,可能仲有更多friends會搵路走。

可能都係時候諗諗駛唔駛執野回番邦。

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+16-01-30+發表

原帖由 Activehealth 於 16-02-09 發表
呢排好多朋友都攪緊移民,已經有個搵agent攪咗professional job visa 年尾過英國。

另外有個現在不停進修 ...
而家恐怖過97
政治退步   越來越封閉!

路經,全世界都一樣,佢地有難民潮,人生有幾個十年,要重新開始好困難,有錢不如環遊世界好D,生於斯,。。。自己較舊式想法,上路前番回出生地方吧!

‹ 上一主題|下一主題