用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民 ...
go

眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民

如題

壓力大就移民?即係教子女逃避!

回覆 亮燈 的帖子

咁當然係講緊不合理既壓力(個人意見)除非你不同意香港讀書壓力過大

無咩壓力

vvitaa 發表於 16-1-21 22:06
回覆 亮燈 的帖子

咁當然係講緊不合理既壓力(個人意見)除非你不同意香港讀書壓力過大
當然壓力大啦!但要教孩子學習如何面對壓力,而最重要係為人父母應如何減輕孩子壓力。當然,如果係對某國家非常喜愛,覺得佢既各方面都好適合孩子和家人的話,移民該國係一個好選擇!

I second 亮燈。 単講圧力大、就要看看如何面対。 但係如果是対香港教育制度不満、或認同某某国家教育理念、就可考慮譲児女過去読書。 移民是指成家都走、意思又吾同WOR。 成家移民、到時変左父母圧力大了、因為大人適応能力比較慢、工作問題等等。 但若楼主係外国ALREADY有関係的話、又OK了。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:眼見依家小朋友係香港讀書咁大壓力, 有無人諗過移民

考慮中,有家人在外國,到時小朋友可以開心快樂成長,唔想拒地成長過程係甘讀讀讀

過來人,移民外國真係要計清楚優缺點,例如少左其他親友的提點,對小朋友的影響,是我地冇預計到的。

回覆:skIII 的帖子

請問可否以過內人身份多些經驗/睇法?thx
你移民去邊?

引用:考慮中,有家人在外國,到時小朋友可以開心

原帖由 Cwm149 於 16-01-22 發表
考慮中,有家人在外國,到時小朋友可以開心快樂成長,唔想拒地成長過程係甘讀讀讀

...
其實未必間間學校都吹谷。全家移民非小事,真係要三思。

回覆 sodama 的帖子

我都同意要三思有無過來人分享下, 你地考慮過咩因素而決定移民?最後移左民, 有無覺得有野係唸得不夠或唸留左, 可唔可以分享下?

移民既压力指数应該比結婚生仔搬屋揾工升学……都要高~唔会因讀書压力—个单—因素而诀定移民,要考慮既应該係从生活質素、环境、前境、生活方式、工作……方面。

回覆:vvitaa 的帖子

移民係一家人的事,要齊齊整整一整去。讀書是小朋友一個的事,自己學習及成長。

有朋友為小朋友早年一家移民去加拿大。小朋友讀完書,因大部分朋友都是香港人,D細佬見同學番香港,嚷著要回港發展,現只有2老留加,一年番港「一家團聚」一次。

當然亦有朋友比細佬細細個獨自去英國留學,讀完,細佬成三十歳人,爸爸要退休,仍不願回港找工作做!一家仍然要「分開」。

無人知「移民」結果是甚麼.......

引用:移民係一家人的事,要齊齊整整一整去。讀書

原帖由 mummy911 於 16-01-26 發表
移民係一家人的事,要齊齊整整一整去。讀書是小朋友一個的事,自己學習及成長。

有朋友為小朋友早年一家移 ...
同意,所以移民前要諗清楚,接受到至好去,其實最理想就係小朋友幾歲就一家移民,咁就一心一意係當地生活、發展,唔好再掛住香港。

引用:壓力大就移民?即係教子女逃避!

原帖由 亮燈 於 16-01-21 發表
壓力大就移民?即係教子女逃避!
咁樣,如果因為份工太忙,剝奪了休息時間,令你感到不快樂而轉工是否也屬於逃避?
當然大家知道在香港轉校無mud用,因為是香港的教育制度問題。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-01-21+發表壓力大

原帖由 cadamom 於 16-01-26 發表
咁樣,如果因為份工太忙,剝奪了休息時間,令你感到不快樂而轉工是否也屬於逃避?
當然大家知道在香港轉校 ...
轉工=逃避的話,我又覺得冇問題喎!因為你覺得依家份工辛苦,可以轉過份時間好D、冇咁辛苦既工,而轉工後你一切既生活、朋友、環境……等應該冇乜大影響,但如果移民應該唔同啦!不過,每個人既想法唔同、價值觀亦唔同,如果你喜歡既話,隨便做,冇人影響到你啊!

引用:Quote:原帖由+cadamom+於+16-01-26+發表咁

原帖由 亮燈 於 16-01-26 發表
轉工=逃避的話,我又覺得冇問題喎!因為你覺得依家份工辛苦,可以轉過份時間好D、冇咁辛苦既工,而轉工後你 ...
移民是牽一髮動全身,當然要考慮週詳,但不等於是逃避,仔細考慮如果是一個更好的生活模式,不失為一個可行的方案。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-01-26+發表轉工=

原帖由 cadamom 於 16-01-26 發表
移民是牽一髮動全身,當然要考慮週詳,但不等於是逃避,仔細考慮如果是一個更好的生活模式,不失為一個可行 ...
我冇話到考慮週詳後移民係逃避,而是只係因為香港讀書壓力大就移民,咁我覺得係逃避,請問明白嘛?

mummy911 發表於 16-1-26 09:12

有朋友為小朋友早年一家移 ...

Deleted

引用:Quote:原帖由+cadamom+於+16-01-26+發表移

原帖由 亮燈 於 16-01-26 發表
我冇話到考慮週詳後移民係逃避,而是只係因為香港讀書壓力大就移民,咁我覺得係逃避,請問明白嘛? ...
明白