用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 背句字咁多,+詞語小三

原帖由 scyauchris 於 16-07-04 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

背句字咁多, 詞語小三最多80幾個。
如果要我背80個詞語,我真係未必得。
一般小朋友係咪記性好啲,會冇我想像中吃力?要每星期慢慢累積咁記嗎?

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-07-04+發表有課

原帖由 IloveJJ 於 16-07-04 發表
其實不供詞填充都係要熟讀課文。我仔試過無溫熟課文,就會諗唔到詞語,但溫得熟課文,就好快諗到課文。

...
如果…學校唔一定要跟足課文,你阿仔有睇開書,應該唔難。
其實…我知要跟學校遊戲規則,但我諗唔明要考課文同一定要運用課文詞語嘅意義係咩呢?

S-Kwok 發表於 16-7-4 15:46
如果…學校唔一定要跟足課文,你阿仔有睇開書,應該唔難。
其實…我知要跟學校遊戲規則,但我諗唔明要考課 ...
我囝都向我抱怨說中文為什麼要考番課文內容, 他認為語文科課文應只是為了用來學習語文運用, 毋須像其他科考回課文內容的.

我地学校中、英皆不考課文,六年來考試从未溫过課本,令我懷疑幾十至-百蚊買本課本做乜,嘥哂d錢。

MrBeast  你係買課文加習作   發表於 16-7-4 18:23
YanKanMom  他英文科不用考課文內容, 但會考課文內之詞語運用.  發表於 16-7-4 16:05

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-04+發表其

回覆:升小五, 要點谷

我記得我地校是小二開始不供詞。我仔不背課文,我覺得現在的中文課文不值得背。我教佢先自己想句子意思,盡量在課文詞語中經 腦海挑選,基本很少錯,除非不識寫那個字。
前提,考試前溫熟80幾個詞(我要求識寫)

畀我揀,我都想中英唔考課文,裸考最開心,冇得操
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast  你係買課文加習作
禁唔洗買作業,因会有其他補充練習。

MASAY 發表於 16-7-4 16:52
畀我揀,我都想中英唔考課文,裸考最開心,冇得操

嘩,咁我地學校真係好啱你喎,中英都是裸考,但做家長就好似冇乜查拿咁囉…老實講我宜家都仲未好習慣……

Doray 發表於 16-7-4 18:51
嘩,咁我地學校真係好啱你喎,中英都是裸考,但做家長就好似冇乜查拿咁囉…老實講我宜家都仲未好習慣…… ...
因為冇錢讀直私,我仲要兩件,我個理念又係小學前零學術,所以根本冇考慮過小學考直私,再加上你個間同區名額得15%,更多個難題,所以覺得你個間啱理念都冇報過
不過就算而家讀官津,我初小都接近係裸考,所以成績係會大上大落,自己調整下其實都ok,高小入直路先鞭佢
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-7-4 19:02
因為冇錢讀直私,我仲要兩件,我個理念又係小學前零學術,所以根本冇考慮過小學考直私,再加上你個間同區名 ...
我都欣賞你的方法,我贊成小學只需攪好語文能力,為好多學校初小都太癲,所以被迫逃離官津。

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-7-4+18:53+編輯+\

原帖由 Doray 於 16-07-04 發表
小一、二係裸考,但唔知學校小三係咪都仲裸考,聽前輩講小三有不供詞填充,我仔啲中文錯別字勁多,真係有啲擔心

平日默的詞語, 所以不用花太多時間記。如果明白左個詞語, 其實更加唔難。D細路好好記性, 我地二年級已不供詞語, 你可以同佢一齊玩背默詞語, 不過其實填充易過死背生字的。

回覆 MASAYA 的帖子

但hea開都幾難叫得佢郁, 近暑假都有功課, 我女一星期三日red marks, 重要話自己在班不是top 3 red marks。今年暑假得英文科有暑期功課, 一來我好開心不用追佢做, 但我又好驚佢中文C唒。

scyauchris 發表於 16-7-4 20:58
回覆 MASAYA 的帖子

但hea開都幾難叫得佢郁, 近暑假都有功課, 我女一星期三日red marks, 重要話自己在班不 ...
全對,唯一問題就係欠缺積極性

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-7-4+20:58+回

原帖由 MASAYA 於 16-07-04 發表
全對,唯一問題就係欠缺積極性
Keep住佢一個時間表(每日30~60分鐘)要佢做吓得唔得。

是完全無可能的, 30 mins 對他們來說太長。我女本身勁貪玩, 十分鐘就走左去的, 最長只係20 mins 左右, 佢休息時間同你計得好足。佢唔係不想温, 不過太貪玩。

裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養成吧~既然-向裸考开,小朋友会唔会问做乜突然间考試又要温書呢?我諗起自己失策,無从小要女幫手做家務,到大左想叫佢做都难,不嬲無做开,做乜而家要我做……

引用:裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養

S-Kwok 發表於 16-7-4 19:3
小一、二係裸考,但唔知學校小三係咪都仲裸考,聽前輩講小三有不供詞填充,我仔啲中文錯別字勁多,真係有啲 ...
我地小三仲係供詞,但填充题其實考得唔多,反而錯別字對作文影響大啲啲。
‹ 上一主題|下一主題