用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

回覆:小時了了 的帖子

真係要小4開始谷...
我太遲了, 現在谷唔起...

回覆:升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm

up

回覆 hippoo 的帖子

謝up,呢幾天假咁啱都開始諗下高小如果計畫。
順帶請教一下各網友小4學術上通常會遇到什麼問題?

引用:回覆+hippoo+的帖子 謝up,呢幾天假咁啱都

原帖由 MrBeast 於 16-07-03 發表
回覆 hippoo 的帖子

謝up,呢幾天假咁啱都開始諗下高小如果計畫。
其實间间学校都唔同,最好问返自己學校前輩家長。
以我孩子学校來說,小三小四都係差唔多,小五开始先明顯多左深左,例如中文加多了HKAT試题模式,默書由计平均分改為要考試,而範圍相当多……等等,所以要睇返你孩子间學校情況去做準備

longlokma 發表於 16-7-3 17:26
其實间间学校都唔同,最好问返自己學校前輩家長。
以我孩子学校來說,小三小四都係差唔多,小五开始先明顯 ...
雖然咁講都啱,不過都有些common items , eg p1/2 時鐘、磅/重量,p3+ cursive、分數

回覆:MrBeast 的帖子

學校決定孩子一生,所有人同一思想!不是孩子決定自己一生?

回覆 MrBeast 的帖子

你咁講令我都緊張埋
我曾聽過我校小五開始突然深,本來這個暑假不打算搞學術的,但想了想,還是要搞搞英文。仔不喜歡睇英文書,我計劃每日俾兩篇閱讀理解佢做(睇書與練習,佢選 做練習)。
我心儀的中學是要睇小四的成績的。

Yanamami  小四开始深  發表於 16-7-3 21:12

回覆 IloveJJ 的帖子

成績掂會不是個小朋友的, 佢無論怎樣都有付出時間温習。考試講臨場, 更本我地控制唔到。 中文作句, 佢地寫乜更加控制唔到。教考試技巧, 個細路唔聽都無辦法。思考題更加靠佢地自己, 所以成績係佢地的, 只是我個囡要我叫才温。

回覆 skkeung 的帖子

孩子決定自己一生, 不是學校。父母support 小朋友比信心佢地, 小朋友才會對自己有信心同認同。

babywoman 發表於 16-7-3 19:49
回覆 MrBeast 的帖子

你咁講令我都緊張埋
我都是之前看過這帖才問咋,暑假我主打都不會是學術。正如longlokma 所話,每間學校(和每個小朋友)都不同,應幾時發力因人而異吧,不過既然有前人經驗,何必自己去搵條新路。

scyauchris 發表於 16-7-3 20:20
回覆 skkeung 的帖子

孩子決定自己一生, 不是學校。父母support 小朋友比信心佢地, 小朋友才會對自己有信 ...
所以父母做的能改變孩子一生。命是生出來,但運是可以改的

回覆:升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm

暑假無特別谷,比佢趁呢個時間玩多d!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 成績掂會不是個小朋

引用:Quote:longlokma+發表於+16-7-3+17:26+其實

引用:學校決定孩子一生,所有人同一思想!不是孩

回覆 IloveJJ 的帖子

咁位阿媽都好辛苦!  不過位小朋友有阿媽幫手, 到底拿幾多分?  我都知有家長咁做, 不過個小朋友不一定取得高分, 例如中文卷有考標點, 重組句子及閲讀理解, 基本上也是阿媽控制不到範圍。中文有成80幾個多詞語, 要背咪重辛苦。
其實小三科科都有思考題, 要高分除了小心都要靠小朋友本身轉數, 高小更加無得死背。

不過其實好多老師都教小朋友死背句子考試

IloveJJ 發表於 16-7-3 22:06
數學最簡單,買本練習就知出年教咩?
不過我想知其中邊樣大部份學生會struggle/難明

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-3+22:06+數學最

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 咁位阿媽都好辛苦!++

‹ 上一主題|下一主題