用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-1-22 11:19
一講到父母點樣為兒為女付出, 我都忍唔住想講自己少少野.

一來自己情緒X限制, 二來真係為阿女, 以前係私 ...
點解我覺得呢d唔係犧牲同付出,而係將生活重回正常平衡既?
當然,妳作為母親既偉大係無容置疑
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-1-22 11:27
點解我覺得呢d唔係犧牲同付出,而係將生活重回正常平衡既?
當然,妳作為母親既偉大係無容置疑 :go ...

每個人價值觀唔同, 犧牲,付出或將生活重回正常平衡理解都好唔同.

朋友A 媽媽, 係獅子銀行做管理層, 都係搵唔少 $$, 去年佢大仔小五, 細仔幼稚園, 又係為仔仔 quit 咗份工. 大仔今年小六, 上星期六 St. Stephen 面試即收, 大仔之前情緒脾氣唔係幾好, 朋友A 媽媽quit 咗份工後大仔情緒,脾氣及學業好大進步

朋友B 媽媽, 係外資銀行做Financial 管理層, 都係搵唔少 $$, 父母每晚好夜收工, 係理唔到仔, 佢仔依家係聖方濟讀中四, 中一至中三每年都考尾廿內徘徊要重考試升, 但朋友B 媽媽仍然熱愛她的工作, 無轉工, 亦唔會quit 咗份工!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+10:29+咁如

IloveJJ 發表於 16-1-22 12:05
唔知你對補習既定義係點呢?我以前都覺得小學都要補習?唔駛咁誇張嘛?
但呢幾年,見到個個小朋友,不是學普 ...

我對補習定義係,只要出去外補係為左考試成績就係補習,學d對成績冇直接關係我叫學習,學英文拼音、搵NET玩遊戲,你係為左佢考得好d?而唔係為左佢學習真正既英文能力?我將成績同能力分開睇,有成績未必有能力,有能力都要有考試技巧先有成績,咁針對考試成績去外補就係補習

不過話說回來,有冇補習其實都唔係好重要,知道自己做緊乜咪得囉,補習又唔係錯事

little_yolky  哇,你分得咁仔細,咁阿妹都無補習了。我對於阿妹要去學Phonics一直耿耿於懷,因為我覺得係補習。   發表於 16-1-22 13:02
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-22+11:21+編

IloveJJ 發表於 16-1-22 12:05
唔知你對補習既定義係點呢?我以前都覺得小學都要補習?唔駛咁誇張嘛?
但呢幾年,見到個個小朋友,不是學普 ...
家姐除咗舊年暑假去學過一期數研, 真係堅一直無補過習。我好命, 佢乖, 但係我都決定今個暑假開始俾佢試吓上NET既口語班。佢唔似阿妹, 唔多敢講嘢, 雖然英文成績無問題, 但其實但底係唔好的, 我想佢打返好個基礎, 以後上到中學都可以遊刃有餘。所以, 佢好快會加入補習大軍了。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+12:05+唔知

IloveJJ 發表於 16-1-22 13:09
如果你女性格似我仔,比較慢熱少說話,咁可以找net一對一呀!我仔之前小組上,佢太慢,總係無機會講。

...

我哋住响荒山野嶺, 請唔到NET上門架, 幼稚園時已經想請NET一對一了

好似阿妹咁, 面皮幾丈厚就真係好, 佢好敢講, 唔怕俾人笑, 依家用普通話讀課文讀得唔錯了。

little_yolky 發表於 16-1-22 13:06
家姐除咗舊年暑假去學過一期數研, 真係堅一直無補過習。我好命, 佢乖, 但係我都決定今個暑假開始俾佢試吓上 ...
我覺得想打好個底唔係去補習,要立竿見影出成績就去補習,妳搵下有冇d全英語製作食物班之類既遊戲活動囉

MASAYA 發表於 16-1-22 13:15
我覺得想打好個底唔係去補習,要立竿見影出成績就去補習,妳搵下有冇d全英語製作食物班之類既遊戲活動囉 ...
有, 不過係短期的course, 我想要有持續性, 所以諗住報chat room。

little_yolky 發表於 16-1-22 13:16
有, 不過係短期的course, 我想要有持續性, 所以諗住報chat room。
打rugby都多鬼仔鬼妹,keep住打
chat room係乜東東?邊度搞?

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-22+13:15+我覺得

MASAYA 發表於 16-1-22 13:18
打rugby都多鬼仔鬼妹,keep住打
chat room係乜東東?邊度搞?
係我哋鄉下地區既一間小型英文學校, 全部都係NET或ABC/BBC, 教小朋友chat room(傾偈班)、劍橋班、拼音班。有時, 會有英文煮食班。

IloveJJ 發表於 16-1-22 13:21
我出年會讀BC,舊年暑假試過,阿仔好受那裏氣氛影響,突然大膽好多,可惜你住新界,唔係我都會提議你去。

...
係呀, british council幾好, 好適合浸英文, 不過真係無雷公咁遠。可能班入面好多靚妹妹仔, 阿仔就大膽咗

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+13:21+我出

IloveJJ 發表於 16-1-22 13:21
我出年會讀BC,舊年暑假試過,阿仔好受那裏氣氛影響,突然大膽好多,可惜你住新界,唔係我都會提議你去。

...
我都聽過british council學英文幾好,可唔可詳細講下內容係點?thx a lot

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-22+13:18+打rugb

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+13:21+我出

IloveJJ 發表於 16-1-22 13:33
佢其實係16人一大班上堂,好似幼稚園那種形式,會講故事、寫野、唱歌、玩遊戲,乜都有啲咁。我都唔知點解我 ...
呢d正喎,玩遊戲講故事,貼唔貼香港小學課程有乜所謂丫,一日上咁多鐘仲唔夠咩,輕鬆d又學到野就最好

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+13:33+佢其

‹ 上一主題|下一主題