用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 選擇性緘密症/ 焦慮症
go

選擇性緘密症/ 焦慮症

囡囡將快3歲,在學校/其他社交場合都不願開口,但在家能非常順暢說話,句子亦非常複雜。
上網搜尋資料後,衛生署有簡述類似症狀為「選擇性緘完症」,是屬焦慮症一種。
台灣和外國則有較多資料。
請問有家長接觸過嗎?或有甚麼方法/途徑處理小朋友焦慮症的問題?

我仔仔k1,情況同你女女一樣,開學到現在係學校完全不開囗,係屋企可以講返課本內容,真苦惱!學校話再吾開聲下一學年要轉校啦!我都想知有何辦法?

回覆:sunnyraychan 的帖子

我囡一樣,佢宜家n班,老師都冇辦法,好左暫時老師都話再等下啦!唔好迫!但係d評估報告就差d囉!因為顯示唔到亞囡識!
你囝間學校名校?要轉校咁嚴重?有冇返健康院或做d咩治療?

回覆 sunnyraychan 的帖子

小朋友每個月的變化都好大,現在K1還有整個學期。試下你間幼稚園有沒有家校合作活動,比如去講故事或其他義工,傳達爸爸媽媽都可能陪你返學的信息。小朋友在學校見到家長,先會覺得很奇怪,之後會期待見到你,而且在學校也會跟父母說話的吧(例如,老師教他們說:多謝你來做義工)。你如果做故事義工,又可以看看小朋友的反應+互動。 再之後小朋友會多些信心,進校門之前給他吃一點糖果做獎勵,然後鼓勵他大聲說,老師早晨。到有一天他願意說了,就更多話說了。

N班的就更加不用著急,到K1開聲都好正常的。不用追求名校,選一家老師有經驗願意鼓勵小朋友、有教無類的學校很重要。