用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat vs 譚歐陽少芳
go

St cat vs 譚歐陽少芳

原本諗住揀st cat , 今天突然收到譚歐call waiting , 有學券的英文幼稚園,好吸引,今晚要決定,唔知點揀。請問大家點睇?謝謝!
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

引用:原本諗住揀st+cat+,+今天突然收到譚歐call+

原帖由 chansharon 於 16-01-20 發表
原本諗住揀st cat , 今天突然收到譚歐call waiting , 有學券的英文幼稚園,好吸引,今晚要決定,唔知點揀。 ...
如果學費唔係問題就Sc,始終出名D。我大仔譚歐舊年畢業,英文听說可以從零到小一面試全英作答,自己決定吧!一間私立出名,一間差唔多免費學。

回覆:St cat vs 譚歐陽少芳

我同你一樣,兩間都正取生,有但係未諗得掂,一間有名氣,一間唔使錢但三年都有英文老師做班主任,SC有好叻學生入神校,譚歐無,當然我覺得係SC嘅家長外補返黎,因為一年七百學生,總有好叻都有乜offer都無嘅,譚歐一年二百幾學生,每年大概十個入陳守仁,其他係普通二線直私,計入直私比例可能差唔多,當然想入神校,時間,財力都不能缺少,相比之下,sc嘅家長有能力應付,所以未必關學校事

zhaifufu 發表於 16-1-20 21:29
如果學費唔係問題就Sc,始終出名D。我大仔譚歐舊年畢業,英文听說可以從零到小一面試全英作答,自己決定吧! ...
多謝你的意見, 可以透露你仔仔考到咩小學嗎?

whycyh 發表於 16-1-20 22:16
我同你一樣,兩間都正取生,有但係未諗得掂,一間有名氣,一間唔使錢但三年都有英文老師做班主任,SC有好叻 ...
都真係幾難諗得掂啊, 我已經交左兩間留位費, 唔想再交. 如果以經濟角度睇, 譚歐真係超值之選, 就算要外補都OK. 但如果ST CAT 加外補, 就重皮好多. 我的反思是, ST CAT 是不是真的咁好, 咁值得俾咁多錢讀, 因為有好多學券幼稚園都好好.

譚歐陽, 平靚正!

引用:Quote:whycyh+發表於+16-1-20+22:16+我同你

原帖由 chansharon 於 16-01-21 發表
都真係幾難諗得掂啊, 我已經交左兩間留位費, 唔想再交. 如果以經濟角度睇, 譚歐真係超值之選, 就算要外補都 ...
其實以St Cat的名氣及師資,學費唔算貴!當然如果令家庭有太大負擔,不如讀學卷學校,無謂因為呢樣野而擔憂嘛

maymay27 發表於 16-1-21 09:25
其實以St Cat的名氣及師資,學費唔算貴!當然如果令家庭有太大負擔,不如讀學卷學校,無謂因為呢樣野而擔憂 ...
你都講得啱, 我地都係決定留在st cat, 多謝晒各位的意見.

其實都係WAITING未必一定入到喎,可以waiting之後會無,我覺得實在一點會好D

是已經打俾我話有,叫我今天去註冊,不過我都放棄,冇去到