用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷? ...
樓主: 黑糖豆醬
go

聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷?

回覆:黑糖豆醬 的帖子

Thanks

回覆:Yeahly_ly 的帖子

同埋我仔唔可以死板叫佢做乜就做乜!例如功課係畫橙樹,佢偏偏要用綠色畫d橙話未熟,又畫d橙色嘅橙係地下,因為話太熟跌左落地!

回覆 黑糖豆醬 的帖子

照咁講你孩子應是知憂,聽聞好多名校都想收,仲有星探會在評估中心invite application,表都唔使交。ek 見過一些分享咋唔知真定假

回覆 黑糖豆醬 的帖子

但調皮會駁嘴 - absolute has no chance to get an offer from SPCCPS. Perhaps you should try DBSPD instead.

回覆:黑糖豆醬 的帖子

呢類最好in多幾間,見過2個呢類,佢阿媽只報3-5間諗住掂硬,結果全部無second in,派位去了二缐津校。當然我sample size 太細不算數。

daddy2007 發表於 16-1-20 21:43
呢類最好in多幾間,見過2個呢類,佢阿媽只報3-5間諗住掂硬,結果全部無second in,派位去了二缐津校。當然 ...
只報3-5間不保險,我公司今年有多名同事只報4-5間名校,結果全部過門不一現在非常後悔

引用:老師話佢全班最多野講,不停問問題和答問題

原帖由 黑糖豆醬 於 16-01-20 發表
老師話佢全班最多野講,不停問問題和答問題!好活躍,好enjoy學校上台表演!對認字和閱讀十分有興趣!仲意 ...
可以告知讀邊間幼稚園嘛?或pm me....如果n無....spcc都似係睇學生background入去~

如果你認為小朋友係有潛能,唔使理功課多唔多。神校唔會嚴,佢地面試目標係招攬叻小朋友入去讀,果d小朋友自然會應付到,報最熱門、最神的的三五間學校,其他野唔使考慮太多。

the best way is to do your 'homework', go to their open day next year.

回覆:matsushima 的帖子

私校真係好收歡迎,好難in.
不過我真有d怕太嚴太谷的學校!同埋盡量唔想小學選讀男校!

Yanamami  研究下TSL啦  發表於 16-1-21 07:27

回覆:Alange 的帖子

我唔識講,只係怕我仔行我舊路!我细個遇到一d 好惡嘅老師我真係會好反叛,二年级巳扮去toliet然後逃學!四年级因操行問題趕出校!但後來六年级,遇到有耐性有愛心的班主任,常平心靜氣勸導我,仲比機會我試做班長,一年內成績由band5 跳到band 2.

maymay321 發表於 16-1-20 23:44
如果你認為小朋友係有潛能,唔使理功課多唔多。神校唔會嚴,佢地面試目標係招攬叻小朋友入去讀,果d小朋友 ...
請問最神的三五間學校是指那三五間呀

回覆:聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷?

同意太嚴既學校會扼殺學生思考~令小朋友欠創造力~或者搵五間類似既合適學校~因為interview當日都好講狀態同形式~似乎穩陣d

想請教,多數收哪些幼稚園畢業生?

five555  寶山  發表於 16-1-21 10:17

回覆:Yeahly_ly 的帖子

可能我心態係讀某D政府學校都ok..所以懶d試in兩三間私校就算!

回覆:宮二 的帖子

我估冇指定收邊間!香港九龍新界乜人都有!

引用:可能我心態係讀某D政府學校都ok..所以懶d試

原帖由 黑糖豆醬 於 16-01-21 發表
可能我心態係讀某D政府學校都ok..所以懶d試in兩三間私校就算!
你可能要留意,一線津校大多是谷又嚴,唔嚴唔谷好難有好成績,咁就好易走回你舊路。抽二線津校,會否浪費了孩子的能力?但好多二線津校想上一線,也是很落力谷,一谷就只好出手用嚴。

你有幫小朋友諗教學嚴和谷的問題,即係你好關心小朋友身心成長,部分男校例如英華、男拔唔算嚴,比較關顧男孩心智發展的,功課應該比津校少。既然小朋友有能力俾心機考多幾間直資私校吧!不要怕煩,我們也都經歷過了!加油!

Spccps的功課量比起官津小學為少,亦少抄寫嘅功課,但內容就著重思考。

而Spccps校園內強調關愛嘅氣氛,有好多好錫小朋友嘅老師循循善誘

同意名官津更嚴更谷

回覆:Bear999 的帖子

你的意見好好,thanks !