用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
樓主: siumanma
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 16-1-20 08:58
回覆 siumanma 的帖子

教育廣場最近有個相關po, 慢慢爬

其實都無咩好拗
反正2樣都有得選擇係最好, 只要適合自己小朋友能力就得!

就正如中學有英中同中中, 小學有中數英數 / 中常英常一樣!

回覆:普教中vs 廣教中

唔係拗,係表態支持廣教中

其實我想問, 如果普教中, 有幾多個父母可以自己教到仔女既中文? 包括口試同聆聽.

我自問唔得, 所以我唔支持普教中, 只支持有普通話科
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議,+

原帖由 NeoMom 於 16-01-20 發表
如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議, 但好似呀仔班同學大部份屋企是講普通的(不知是台灣還是國內人),  ...
無錯。普教中對新香港人和母語係普通話既事半功倍。

引用:如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議,+

如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議, 但好似呀仔班同學大部份屋企是講普通的(不知是台灣還是國內人),  ...
普教中呢D叫優惠政策,優惠乜野人,自己諗下。

hkpapa852 發表於 16-1-20 11:21
其實我想問, 如果普教中, 有幾多個父母可以自己教到仔女既中文? 包括口試同聆聽.

我自問唔得, 所以我唔支 ...

以前就未必得, 不過今時今日D學校已經放左好多資源係網上面幫助D家長! 連默書都有聲帶

其實如果普教中對學習有影響, 咁英教英係唔係同樣會得出相同既影響呢? 洗唔洗轉番廣教英?

lightingchung 發表於 16-1-20 11:31
普教中呢D叫優惠政策,優惠乜野人,自己諗下。

差在未話配合一帶一路推廣普教中咋!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ivan_s 發表於 16-1-20 11:40
其實如果普教中對學習有影響, 咁英教英係唔係同樣會得出相同既影響呢? 洗唔洗轉番廣教英? ...
英文程度差的學校/班真係廣教英喎

bubuG 發表於 16-1-20 11:11
唔係拗,係表態支持廣教中

香港人最怕無得選擇, 宜家有得選廣教定普教未幾好, 選O岩自己同小朋友既就得!

NeoMom 發表於 16-1-20 11:44

咁即係2面都有市場, 選O岩自己小朋友既就得

反正又唔係全港都係普教中....

引用:Quote:Ivan_s+發表於+16-1-20+11:40+其實如

以前真係廣教英,用廣東話講解gramma用法。

lightingchung 發表於 16-1-20 11:51
以前真係廣教英,用廣東話講解gramma用法。

其實點解英教英 / 中學分中中同英中個D時候無咁多研究報告, 無呢D反對聲音既呢....mouth:" />

個個仲爭住送D仔女去呢D學校讀....

引用:回覆+cathygum+的帖子 佢講到明個報告未經

原帖由 Ivan_s 於 16-01-20 發表
回覆 cathygum 的帖子

佢講到明個報告未經証實....咁拎出黎做論點大家反而接受到? ...
「未經證實」,所指的是那份報告被擱置的這個行為(沒有再做下去),並非指那份報告的內容。

cathygum 發表於 16-1-20 11:56
「未經證實」,所指的是那份報告被擱置的這個行為(沒有再做下去),並非指那份報告的內容。

...

我又唔覺得係講被擱置的這個行為, 反正睇完個訪問都分析唔到佢講邊方面「未經證實」

不過份報告又無出過街, 根本就係大家估估下!  

回覆 hkpapa852 的帖子

agreed. Otherwise, I need to outsource Chinese subject out! I support Cantonese

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-20+11:55+編輯

兩回事喎!依家係要放棄粵教中轉普教中,小朋友無得用粵語學中文。而英中中中,英小中小既分別係用咩語言學其他學科。呢度好多家長都贊成學普通話,但唔係用普教中取代粵教中。

你話有得揀,但實情係政府唔係推緊同一學校有粵普你揀,而係有d校網差不多無粵教中你揀。

ffaye 發表於 16-1-20 12:22
兩回事喎!依家係要放棄粵教中轉普教中,小朋友無得用粵語學中文。而英中中中,英小中小既分別係用咩語言學 ...

其實差唔多姐...好似英文料, 以前都係放棄廣教英轉英教英...
用英語教英文, 定用廣東話教英文
vs
同普通話教中文, 定用廣東話教中文

其實仲有無學校係廣教英既呢...?

點解你話"依家係要放棄粵教中轉普教中,小朋友無得用粵語學中文。"? 想問學校係唔係可以自行決定普教中定廣教中既咩? 如果係既話, 你睇下呢個Post咁多人支持廣教中, 即係有market, 唔會一間都無掛...

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-20+12:36+編輯

因為依家正係實施左普教中,開始有得睇成效既時間。當初行普教中,好多家長大力叫好,覺得學一得二。而依家多左粵教中支持者,都係用家反映既一種。

早十年同而家情況真係唔同,十年前普教中班大部份係語言能力好既學生,睇下呢兩年大部份土生土長香港人都選擇廣教中,咁自然普教中班好多都係新移民、雙非,母語係普通話既人,咁我又唔會覺得自己既選擇適合其他人既,各取所需,不過眼見既情況就講出黎交流下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題