用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
樓主: siumanma
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

bubuG 發表於 16-1-24 23:50
神級學校是廣教中。
我區兩間龍頭係全廣教中,因為大部份學生父母係舊生,即土生土長香港人,同區冷門學校先會主打普教中
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

punlik 發表於 16-1-22 21:31
因為粵語同書面用語不同啊,書面用語相對較接近國語.
廣東話書面語同普通話書面語唔同,較接近國語既書面語
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

大部份神校都係廣教中, 同埋用中文教數的.  有不少學校初小會普教中, 但高小都會轉廣教中, 因為普遍在教學及學生了解方面都直接了當很多.  學校唔想攞學生既升中成績作賭注
以我話, 如果家庭係廣東話為主, 咁當然廣教中係好D.   

Ivan_s 發表於 16-1-25 10:59
咁其實都唔少丫.....搵到條LINK唔知UP唔UPDATE

https://sites.google.com/site/hklangstudies/ ...
其實呢堆學校裡面有不少小學係初小用普通話, 高小轉番廣東話, 亦有不少係同時有普通話和廣東話班, 我小朋友果間就係啦, 普通話班係真係比國內小朋友既家庭讀既, 因為佢地小一時要做個測試睇下小朋友普通話既底

回覆 喜樂果子 的帖子

講出重點。有好多家長選校並唔係單單睇間學校係咪神校,名校; 反而最重要係你知自己想要點樣既課程和學習環境。英普教學確實係有吸引既地方,而好多家長係有預算(或者話有可能啦)小朋友可能會到外國升學,或者較喜歡著重思考的新派教學; 對於那些家長黎講,重點係成個package係咪佢想要果套,而唔係驚佢大左唔識寫/食"雪糕",或concern小朋友第時入唔到城大浸大樹仁。如果真係好反對普教中,建議點都要揀廣教中學校,就算遠小小,差小小都唔應計較。

teambuilder 發表於 16-1-25 14:22
回覆 喜樂果子 的帖子

講出重點。有好多家長選校並唔係單單睇間學校係咪神校,名校; 反而最重要係你知自己 ...
不過講真, O係香港唔係太多家長可以選擇小學比自己既小朋友, 無論直資, 私校或是津校, 都有好多考慮因素, 錢, 地點, 運氣等等.  總之, 做家長既只可以盡量自己比認為最合適既野自己既小朋友, 因為真係不能太依賴學校

MASAYA 發表於 16-1-25 13:29
我區兩間龍頭係全廣教中,因為大部份學生父母係舊生,即土生土長香港人,同區冷門學校先會主打普教中 ...

唔同區份, 學校考慮既因素都可能有唔同

‹ 上一主題|下一主題