用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
go

普教中vs 廣教中  

大家在揀小學時會考慮以上因素嗎?哪種語言學中文較好?

回覆:siumanma 的帖子

我100%支持廣教中

引用:我100%支持廣教中 +

原帖由 jeanjasmine 於 16-01-19 發表
我100%支持廣教中
我100%支持廣教中 X2,亦會選廣教中小學。

參觀學校同中文老師傾,唔止一間話普教中不但幫唔到小朋友寫作,反而仲攪亂小朋友詞語既運用等等,當學多種語言無問題,但普教中唔支持。

回覆:普教中vs 廣教中

200%

廣教中。
普教中相信可改善普通話的聽講能力, 但學中文應該廣教中較得心應手。

普通話太重要

同英文一樣, 聽得多自然會好!

個人比較支持小朋友學多幾種語言, 越細個接觸學得越快

Warning  100% agreed  發表於 16-1-21 17:19

引用:普通話太重要同英文一樣,+聽得多自然會好!+

原帖由 Ivan_s 於 16-01-20 發表
普通話太重要

同英文一樣, 聽得多自然會好!
大人學普通話一兩年已經上手,小朋友當外語學下ok,教中文唔支持。

yokiara  Agreed!!  發表於 16-1-26 08:55

當年選校只揀學校整體教學質素,唔會為咗係普教中而唔揀該校。

本人對普教中沒有支持及反對,現仔仔學校普教中,佢掌握得唔錯,中文理解能力高及已說得一口流利嘅普通話。

volar    發表於 16-1-20 10:11

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題好惹火,search下舊帖會有好多資料。我揀左普教中,個人覺得,唔好令中文好左,亦唔覺令中文差左。我當學多種語言吧了。

monsterparentss 發表於 16-1-20 03:59
當年選校只揀學校整體教學質素,唔會為咗係普教中而唔揀該校。

本人對普教中沒有支持及反對,現仔仔學校普 ...

小朋友學野真係快好多, 阿女今年小一, 番左半個學期普通話已經似摸似樣

接觸得多一定好D, 起碼真係"我手寫我口", 個人覺得點都有D好處!

Warning  以過來人身份説, 我手寫我口真的可行.  發表於 16-1-21 17:22
MrBeast  靜識講無用  發表於 16-1-20 09:29

Charlotte_mom 發表於 16-1-20 07:38
呢個問題好惹火,search下舊帖會有好多資料。我揀左普教中,個人覺得,唔好令中文好左,亦唔覺令中文差左。 ...

睇D舊貼...見有家長因為政治因素而選擇, 真係感覺無奈....

有D連福建小學都話有問題添....

引用:廣教中。 普教中相信可改善普通話的聽講能

原帖由 mhcbaby 於 16-01-19 發表
廣教中。
普教中相信可改善普通話的聽講能力, 但學中文應該廣教中較得心應手。

...
同意。我自己普教中長大,當年學普通話完全無問題,中文成績亦唔差。但要我為自己小朋友揀都係想要粵教中。對於小朋友黎講,有語文能力去應付普通話當然好,但亦有小朋友語文能力普通,要應付英文之餘仲要應付普通話,又兩套拼音要學。如果普通話跟得麻麻,就會連中文既學習都拖慢埋。

十分贊同要學普通話,不過係奧教中另外學,跟唔跟到都無咁大壓力。

引用:大家在揀小學時會考慮以上因素嗎?哪種語言

原帖由 siumanma 於 16-01-19 發表
大家在揀小學時會考慮以上因素嗎?哪種語言學中文較好?
廣教中

https://www.youtube.com/watch?v=UThePyRoa6g

回覆 siden 的帖子

300%

普通話達人也反對「普教中」:

【短片:普教中】利嘉兒讚廣東話到肉:點滅呢?除非「被衰退」 (13:12)

以往在《笑談普通話》用輕鬆手法教授普通話的主持利嘉兒,已退出「公仔箱」一段時間,近年才復出主持網台節目及撰寫報章專欄。過去一年「普教中」成為本港熱議題目,利嘉兒早已表明立埸: 「我唔希望我的下一代接受普教中」。

利嘉兒可說是不少港人的「普通話啟蒙」,但她卻堅持反對「普教中」,她解釋說,最首先要分清楚「學普通話」和「只學普通話」,「我唔係話唔使學(普通話),但唔可以用普通話黎代替廣東話。宜家咩語言需求大就學邊樣,我覺得ok嘅,但點解學一樣就要滅另一樣呢?我覺得唔需要『普教中』,只需要喺學科入面加多科普通話就得」。

利嘉兒重申她反對的,是普通話「唯我獨尊」、矮化其他多元文化思維。喜愛學習語言的利嘉兒,在早年日本文化大行其道時亦曾學日語,她覺得學普通話的性質是相近的,但廣東話對香港是更加與眾不同,更加流於生活細節層面,大至政府官方語言、主要傳媒用語,小至日常生活、人際交流,廣東話都是香港的主流語言,故她認為在正常情況下,廣東話不會自然衰亡,「除非係『被衰退』緊啦......」

有指從小以普通話學習中文,可改善寫作能力,利嘉兒直指是很錯的觀念,她觀察過小朋友學習後,得到完全相反的結論:「我發覺好多文筆好、寫野叻的,其實係睇得書多嘅小朋友,唔關佢用咩語言事。」她反而認為不論是寫作或是讀其他科目,如以母語教授,或比使用外語更能引起小朋友的學習興趣。

面對有人認為廣東話族群「自大」的質疑,利嘉兒不以為然,「上海人、潮州人、北京人講的語言都唔同」,她更放眼世界華人,「廣東話喺全世界好多人講緊嘅,話講廣東話是自大的人,其實係無睇過呢個世界。中國咁大,唔通連一個語言都容不下?」

「星爺」周星馳、「發哥」周潤發等人,時至今日仍在內地娛樂市場叫好叫座,利嘉兒指幾十年前內地民眾,以至亞太地區接觸港產片的觀眾,其實都是看他們的廣東話演出:「發哥以前講普通話咩?唔係;星爺以前講普通話咩?都唔係。佢哋啲戲到今日都仲係經典,證明咗廣東話文化有值得人欣賞、值得人鍾意嘅地方。」

不止是影視,廣東歌都曾出現過霑叔(黃霑)等傑出人物,利嘉兒有信心即使再後幾代,他們譜寫的廣東音樂仍然會是經典,「我覺得就算廣東歌、影視衰落,都只會係由我哋自己造成」。

「我比起好多同代香港人普通話叻啲,但好多時有啲廣東話『潮語』會諗唔到普通話點講。」與內地朋友交流時,利嘉兒表示常被問起一些「潮語」的意思,她才發現如「騎呢」這些用語,根本沒有辦法用普通話傳神地翻譯。「廣東話絕對係好到肉,所以點滅呢?除非我地識廣東話嘅呢一代死晒囉……」她對於廣東話的未來還是很樂觀。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160119/s00001/1453133079133

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 siumanma 的帖子

教育廣場最近有個相關po, 慢慢爬

100% 支持廣教中,奈何廣教中的一線小學買少見少,很多一線學校都轉哂全普教中。
家長没有選擇!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:siumanma 的帖子

選校時並無考慮呢樣嘢,因為知道大仔佢應該應付到。

但個人支持廣東話!因為廣東話很美!特別教古詩時,不能接受以pTH教!

恐龍家

回覆 cathygum 的帖子

佢講到明個報告未經証實....咁拎出黎做論點大家反而接受到?

如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議, 但好似呀仔班同學大部份屋企是講普通的(不知是台灣還是國內人), 一去到考中文ORAL便蝕底晒, 最慘仲有科普通話科, 即連蝕兩章