用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局唐乃勤初中書院 現band 幾?
樓主: TTeresa
go

保良局唐乃勤初中書院 現band 幾? [複製鏈接]

保記甘多B1A學生,唐中都可以得獎,所以我估計DSE成绩越耒越好,唐中學生質素係不斷提升選學校要門當白戶對,如果吾谷得,英文低子差揀唐中真係要三思,費事年年要擔心留班。

引用:Quote:yan98+發表於+16-1-20+08:54+唐中既T

原帖由 hkpapa852 於 16-01-20 發表
咁保一, 何蔭棠呢D所謂B1中學既學生呢..... ??
又或者,TSA成績根本不能反映DSE成績,増乜鬼值!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最低限度差極有個譜,不是比其他家長講到一文不值!

ANChan59 發表於 16-1-20 12:42
又或者,TSA成績根本不能反映DSE成績,増乜鬼值!
我會咁諗, B1中學根本唔會理會中三既TSA成績, 因為太多更好既賣點, 叫學生考TSA都只係象徵式去配合教育局既規定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實有無諗過保良局教育 究竟係點
點解會有d人對保良局會咁反感
我相信其中有原因係因為
佢地係工廠式作業
好多時唔達標學生會即時消失(比人情至多留1年 但果年相當難過 最後都係坎坷)
我唔敢話全部保良局學校係咁
但我可以親眼見的都係一樣
基本如下:
英數皆精- A斑
英文強-B班
數學強-C班
其他-D/E班 - 等放棄
A班做得唔好 佢會同你講B班有位等你
B班做得唔好 佢會同你講C班有位等你
C班做得唔好 佢會同你講D/E班有位等你
D/E班做得唔好 佢會同你講你唔配做呢度學生
我唔敢講咁做係咪好正確
我只可以講對D學生咁高壓
老師就一定要有返咁上下德高望重
唔係就難以服眾
偏偏情況唔係老師德高望重
所以咁多年黎都積咗唔少(fans)
其實我講的是否信口雌黃
只要睇該學校週年報告提早離校學生數字
年年都雙位人數走(唔係喎我睇果間PLK 5-6個走咋喎 請留意開學首月不計算在內)
報告可以證明一切 (其實咁走法 dse D/E班都走得7788啦)
唐中睇唔到呢個數 因為佢升莊高中 但你估走得少?
莊年年中四中六都收外生 如果全收唐中會仲有位剩??

但我仍需講一聲保良局係谷到成績嘅
可是當中係家長比學校谷到迫仔溫書
定小朋友受良師指引谷自已
到時只有如人飲水冷暖自知

long0 發表於 16-1-20 15:20
其實有無諗過保良局教育 究竟係點
點解會有d人對保良局會咁反感
我相信其中有原因係因為
請問你所講內容A,B,C,D,E班,是否指唐中?

回覆 DJMAMA 的帖子

唐中有6班, F1-F2 , P, A-E班, P 是普通話班, F3 A-F, 分班不同

其實莊預外來生廖唐可數,畢竟不是AL年代,吸引力大減。保良局學校真係好谷,好似唐中/莊預Band 2學校. 否則不會從前由一間實用中學到現在是一間Band 2中學。學校係想,升Level.
但近期副校事件,學校都會受到一定壓抑,但正如上面既家長講,因為一個副校就'可以抹殺全校師生既努力?
所以家長選學校,真係要睇學生既質地。

引用:其實莊預外來生廖唐可數,畢竟不是AL年代,

原帖由 yan98 於 16-01-20 發表
其實莊預外來生廖唐可數,畢竟不是AL年代,吸引力大減。保良局學校真係好谷,好似唐中/莊預Band 2學校. 否 ...
雖然外間一宜覺得唐初是B2學校,但家長替子女選唐初時,真的要了解孩子的能力,因為唐初全級6班都是英文教學,只有中文,中史,普通話及通識用中文,其餘都是英文教學,而且要讀地理,歷史,不是IH,所以不是一般B2那麼簡單。

回覆:保良局唐乃勤初中書院 現band 幾?

撇開近期件事唔講,大家不妨思考下分開高中同初中書院,係咪好事。一般學校,高中老師都會教d初中班,好處係了解到初中生既學習情況,亦可調節課程以配合高中。唐中老師長期只教初中,是否了解DSE課程需要?莊啓程老師長期只教高中,又是否了解初中生的課程與能力?要做好初高中銜接,唔係話多點開會多點交流、交換下教材參閱就可以,點都唔及真係親身有教禁好。其實我唔明保良局點解唔獨立辦兩間開齊初高中的中學,對學生整個中學階段的發展應會更理想

penpen 發表於 16-1-20 07:51
但係睇到報導話個副校唔自己走,學校又唔可以炒佢,實在會令家長擔心,其實呢間學校d學生都幾乖㗎,比一個人整臭晒...

WinnieCatCat 撇開近期件事唔講,大家不妨思考下分開高中同初中書院,係咪好事。一般學校,高中老師都會教d初中班,好處係了解到初中生既學習情況,亦可調節課程以配合高中。唐中老師長期只教初中,是否了解DSE課程需要?莊啓程老師長期只教高中,又是否了解初中生的課程與能力?要做好初高中銜接,唔係話多點開會多點交流、交換下教材參閱就可以,點都唔及真係親身有教禁好。其實我唔明保良局點解唔獨立辦兩間開齊初高中的中學,對學生整個中學階段的發展應會更理想

其實兩間學校各自為政 (辦學團體以成績互比 非常正常)但佢兩間無當自己係同一學校
呢個真係致命傷 最初聽到佢哋结龍 首先莊中話憂慮唐中學生D成績欠佳 影响dse成績
而家又好似唐中成績好 莊唔掂
最攞命初期搞口碑以高中莊啟程名牌英中效應
係其他區自己保記小學 自吹自捧招攬B2較好又未能入讀英中的小學生
先搞好到初中 而今又到莊出事

由而家到5月頭係唐校關鍵時間
呢單野咁大 如果保記唔做野
就算同系小學 家長都未必收貨
到時收到不理想的學生 咁真係回天乏力
分分鐘出現轉校潮
沒完沒了

是一般而言的保記學校

回覆 long0 的帖子

是一般保記學校?定或是所有想升級的學校都會吹谷學生?!
我兒現就讀唐中,學校又無好似你講到咁恐怖,
讀書而言,若自己成績不達標,
所有學校(不論小學定中學)都會請你由A班轉B班,如此頪推,
你以上所講,是否可適用於全港學校?

DJMAMA 發表於 16-1-21 12:41
回覆 long0 的帖子

是一般保記學校?定或是所有想升級的學校都會吹谷學生?!
如果是用成績來分班的就係, 但唔係所有學校都係用成績來分班

其實我係多口咗不在其位
不謀其政
只要你問阿仔是否喜歡學校
答案係正面的
你就搵啱學校
如果佢話d老師係禽獸
我諗你都明發生咩事

偏偏我聽過不少次其他保記畢業生
形容佢自己學校d先生係xx都不如
最奇怪佢地都唔係成績最差被取締果d人

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-20+12:42+又或

簽名被屏蔽

阿女學校有操TSA, 考完同我講好浅考基本野。
‹ 上一主題|下一主題