用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣ ...
樓主: Happy_funny
go

TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣  

引用:其實個人以為校長嘅expectation+management

原帖由 LittleCowCow201 於 16-01-29 發表
其實個人以為校長嘅expectation management可以有很大改善的空間!面見時花了很大編幅誇讚你的小朋友,然後 ...
成7000人考,你的仔/女不優秀點入到final呀,咁top仲唔讚?我覺得如果TSL有埋中學,大家就會唔同睇法同排位了,waiting都有機會的,不要氣餒

littleblackdrez    發表於 16-1-29 16:31
beirut  agree!  發表於 16-1-29 15:20

回覆:LittleCowCow201 的帖子

老實講,七仟人㨂淨個四佰個真係個個都有返咁上下勁,真係好難㨂。

調轉咁講,如果佢話你個小朋友無機會你又會覺得點解叫你黎 third in?

LittleCowCow201  其實唔需要講機會大定細,只係請家長耐心等侯即可!無謂有誤導成份!  發表於 16-1-29 15:03

因為?

dttmtong 發表於 16-1-29 12:24
老實講,七仟人㨂淨個四佰個真係個個都有返咁上下勁,真係好難㨂。

調轉咁講,如果佢話你個小朋友無機會你 ...
認同, 仲有學校都要會見吓家長,睇最後大家個理念會唔會相近,男女比例,種族,各小朋友有咩強項等,
始終學校都冇可能一味只收同一類型嘅學生,每位學生各有所長right?!
加上女仔普遍學術係比男仔好,咁學校都冇可能收哂女仔,
所以見完家長仲要排吓呢啲比例(我個人覺得)

其實小朋友可以去到2nd in, 家長見埋校長,已好好
我有好多朋友仔女過唔到1st in
唔好因為on waiting list 而感到失敗/挫折
亦唔好因為校長講某啲說話而上心,可能打個圓場
家長都咁嘅心情,小朋友都會對事情都係咁睇法,好易受到影響。

(唔係馬後炮,我未知result前都係話報得一間直資,收就收,唔收就去大抽獎,要做都做咗,等天安排)

beirut    發表於 16-1-29 15:37
hppa    發表於 16-1-29 14:09

而點解咁多家長當呢間係二奶,
我覺得呢個就係HK 本身教育policy同埋羊群心理一個敝病
令好多有心去讀嘅小朋友(或家長)受影響
我好記得填學校問卷時,我老公話HK入學要interview 已係好ridiculous
而大家可以過唔關斬六將去到parent sharing session 真係好叻叻,
你都唔好灰心,如有好多人有其他offer而放棄TSL offer,
應好快會由waiting list 去到acceptance

hppa    發表於 16-1-29 14:09
zebraking   俾個LIKE 你!!!  發表於 16-1-29 13:05
QQmamimi    發表於 16-1-29 13:05

雖然話waiting仲有機會, 但400人收了150個,waiting的都仲有250個, 放得出來的又唔會真係好多, 機率唔過呢, 等的心情, 以為一月可以完結,點知仲要延續到8月, 由準備到完成, 真係要足足一年, 點解要咁?!

winya  is there any reject? i think they will start calling waiting in february.  發表於 16-2-1 10:05
hppa  this is the reality  發表於 16-1-29 14:09
當個好爸爸

littleblackdrez 發表於 16-1-29 12:55
認同, 仲有學校都要會見吓家長,睇最後大家個理念會唔會相近,男女比例,種族,各小朋友有咩強項等,
始終 ...

除左鬧教育制度, 羊群心理...

最重要係TSL 既定位, 係挑英文好, 而且認知也相當既孩子(二面加埋可能有3小時了)...

淨係英文聽講讀能力優良既小朋友, 已經同幾間一條龍直資甚至神校既TARGET STUDENT 重覆左...

仲有揸私小抽獎既人, 都可能放棄....

boyboobee 發表於 16-1-29 13:20
雖然話waiting仲有機會, 但400人收了150個,waiting的都仲有250個, 放得出來的又唔會真係好多, 機率唔過呢,  ...

相信2月頭會CALL 一堆, 唔少..

有神OFFER既, 或者搓私小去抽獎既...

後面應有D 搓一條龍直資考慮緊既, 呢班應會搓耐D.. 到6月交大訂吧...

講開英文,
我反而有少少保留
英文當然要有一定認知,
每間學校都有佢standard, 但應該會係加埋其他因素
因為我過唔到1st in 朋友嘅小朋友,全部都係mixed+讀國際學校

聽聞今年收多咗本地,以中文為主學生

今年度考中文的時間遠比英文多,聽囡囡講2面差不多八成是廣東話對答講故事。

回覆:QQmamimi 的帖子

會不會是只係將non-Chinese 分開面試?

回覆:TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣

面見時,校長話我仔中文部份差,屬於低分,但又收到offer wo. 咁我又覺得佢地只是加多中文但又未必重點,始終英文加外語才是他們強項

今天有無人沒註冊?費用多少?

five555  $400  發表於 16-1-29 23:03

如果開始call waiting 可否上來update 下?

我想問問大家收到的信是什麼顏色?以前有人話分顏色係分咗組別。我係green

回覆:QQmamimi 的帖子

請問係分乜野組?照計求其整個 excel 分咪重容易

QQmamimi  我見之前有家長講有offer係一組顏色,first waiting 同2nd waiting 又係另外兩組顏色的信紙。唔知而家仲係   發表於 16-1-30 22:48

現在岀了結果,分享下見校長的情況。那天我係第一個見校長的appointment. 天氣有點冷,大家好似未熱身一樣。校長第一句就問:「有冇野想問?」。我呆了一呆,心想,不是校長會告訴我一些野嗎?回過神來,就慢慢問小朋友面試表現,中英文表現、將來其望。。。我也問了校長機會率,校長只回答我不再講,話怕了網上的言論,因此,面見到了今天我才分享面見經過。

如果我一開始就話無乜野想問,面見可能已經完結。回想起來,大呼好彩。

我去註冊當日係9am-12n,
我11:30到時拎號碼係90幾號,即已有90人去咗register, 未知我之後仲有冇人去

所以on waiting list 嘅朋友要有心理準備

引用:+本帖最後由+littleblackdrez+於+16-2-1+12

原帖由 littleblackdrez 於 16-02-01 發表

我去註冊當日係9am-12n,
即是很少人放位