用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度小一插班/叩門申請資料
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度小一插班/叩門申請資料  

謝謝分享

回覆:2016-2017年度小一插班/叩門申請資料

Thanks

想問一下叩門程序。是否無論所派的學校喜歡與否也要注冊咗先?直到心儀學校收了,到舊校注銷,再把注冊證交到成功叩到的學校?

留名,唔該晒

想問叩門是否通常6,7月進行?8月頭仲有面試嗎?

whitepurin 發表於 16-2-1 14:02
想問叩門是否通常6,7月進行?8月頭仲有面試嗎?
叩門一般由6月上旬至7月中旬進行。如果津小較少甚至冇乜在8月頭仲有面試。不過8月可能有小一適應班,每間小學的日期及時段也不同。

回覆:LittleButter 的帖子

咁有d煩... 我已有私小backup, 抽獎亦保守無揀一線,諗住應該唔使叩門想暑假去個旅行, 就算預埋要扣八月頭應該ok, 無想過仲有預備班... 去到6月先book好貴呀!

whitepurin 發表於 16-2-1 15:25
咁有d煩... 我已有私小backup, 抽獎亦保守無揀一線,諗住應該唔使叩門想暑假去個旅行, 就算預埋要扣八月頭 ...
不少學校, 包括私校都會有小一適應班.

津校上年最遲好似係Marymount同St Mary公佈叩門結果, 只特係7月9日同7月15日

8月除咗適應班, 就係call waiting
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:想問一下叩門程序。是否無論所派的學校喜歡

原帖由 pingulolo 於 16-01-29 發表
想問一下叩門程序。是否無論所派的學校喜歡與否也要注冊咗先?直到心儀學校收了,到舊校注銷,再把注冊證交 ...
不一定,如果你已經有私小收咗,統一派位嗰間學校你又一定唔會讀,你可以唔注冊,但一唔注冊,如果你叩唔到官津校的話,你就無咗免費學位了。

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+16-01-29+發表

原帖由 karen55407 於 16-02-01 發表
不一定,如果你已經有私小收咗,統一派位嗰間學校你又一定唔會讀,你可以唔注冊,但一唔注冊,如果你叩唔到 ...
仲有,如果你無私校學位在手,你又唔註冊派比你間官津校,你又叩唔到任何官津校,你就無書讀了!

karen55407 發表於 16-2-1 16:02
仲有,如果你無私校學位在手,你又唔註冊派比你間官津校,你又叩唔到任何官津校,你就無書讀了!

...
只要通知教育局,佢一定會安排一個學位俾你,唔會無書讀。係香港適齡兒童如果唔返學讀書係要向申請,否則會被人告。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+16-01-29+發表

原帖由 karen55407 於 16-02-01 發表
不一定,如果你已經有私小收咗,統一派位嗰間學校你又一定唔會讀,你可以唔注冊,但一唔注冊,如果你叩唔到 ...
多謝回覆!我情況是這樣:現時我有一間私小back up, 但亦想試叩門津小,咁我是不是還要先注冊了那間派得不理想的,才可以繼續叩心儀津小?不好意思,因不太熟識叩門情序了。但又心急做定準備。謝謝你!

pingulolo 發表於 16-2-1 17:00
多謝回覆!我情況是這樣:現時我有一間私小back up, 但亦想試叩門津小,咁我是不是還要先注冊了那間派得不 ...

如果已有私小backup同一定放棄所穫派小學, 唔出註冊都冇所謂. 同時間可繼續叩心儀學校.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-2-1+16:02+仲

原帖由 hkpapa852 於 16-02-01 發表
只要通知教育局,佢一定會安排一個學位俾你,唔會無書讀。係香港適齡兒童如果唔返學讀書係要向申請,否則會 ...

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-02-01+發表

原帖由 pingulolo 於 16-02-01 發表
多謝回覆!我情況是這樣:現時我有一間私小back up, 但亦想試叩門津小,咁我是不是還要先注冊了那間派得不 ...
舊年朋友情況一樣,有私校back up,派得差所以無註冊,keep住註冊証,叩門成功到7月3日註冊

回覆:Ryan_baba 的帖子

明白了,thanks!

醒目開學勳章 王國長老

舊年播道派位後有收新申請, 即知結果 (請唔好challenge, 信就信, 唔信就算)

(72網) 青年協會李兆基小學
http://www.lskps.edu.hk/apply_info3.php

申請日期:2016年6月4日至6月11日
領取表格:1.往本校校務處領取報名表格
                                2.按此(doc)按此(pdf)下載入學申請表格
附帶文件:1.學生出生證明書副本
2.家長 / 監護人香港身份證副本
3.學生幼兒園成績表副本
                                  4.小一自行分配學位申請表之家長存根副本
5.統一派位表格之家長存根副本
遞交方法:填妥表格後連同以上附交文件一併交到本校校務處

(72網) 聖公會天水圍靈愛小學
http://www.skhtswlo.edu.hk/enroll/page6.pdf

申請日期:2016年6月9日-8月13日接受申請