用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下, 有沒有家長讓孩子去上記憶班?
go

想問下, 有沒有家長讓孩子去上記憶班? [複製鏈接]

一直看到有廣告介紹記憶班, 上週六我終於的起心肝去聽了一次免費講座, 出乎意料的發現, 原來記憶真的是有方法的!

即場示範的效果是令人震驚的! 但 外子認為這種碎片式的記憶/強記, 對學習沒甚麼意義. 而且學費不菲, 每個鍾要400元!

所以想問問有沒有家長安排孩子去讀過? 效果如何?

謝謝!

ABC-DAD  學業上,中學生懂得用5W去做記憶嘅anchors,就已經可了省下的錢去飲茶食飯   發表於 16-12-3 11:58
   1    0    0    0

其实有d惊会唔会傻左……成日覚得就好似減肥禁,如果有效,世上無肥人了~

cdefg2333    發表於 16-1-22 13:14
annie40    發表於 16-1-18 13:54

Yanamami 發表於 16-1-18 13:53
其实有d惊会唔会傻左……成日覚得就好似減肥禁,如果有效,世上無肥人了~ ...
我本來是不太相信的, 但親身試驗了一次, 又真的很意外!
尤其是能把一堆完全沒有任何邏輯聯繫的詞語在短時間內記得, 而且次序都不錯, 那如果這方法用來記憶本身有邏輯的內容, 不就更容易嗎? (我週六上堂記的那些內容到現在都很清晰, 而且一點都不辛苦)

醒目開學勳章 王國長老

totheend 發表於 16-1-18 13:46
一直看到有廣告介紹記憶班, 上週六我終於的起心肝去聽了一次免費講座, 出乎意料的發現, 原來記憶真的是有方 ...
幾年前有人去學過, 最後得出評語係 "無用".

totheend  哦  發表於 16-1-18 15:19
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

totheend 發表於 16-1-18 14:02
我本來是不太相信的, 但親身試驗了一次, 又真的很意外!
尤其是能把一堆完全沒有任何邏輯聯繫的詞語在短時間 ...
我親身体驗过, 話你知, 小朋友學完唔一直運用的話, 等於無用

TwinWong 發表於 16-1-18 15:01
我親身体驗过, 話你知, 小朋友學完唔一直運用的話, 等於無用
這就是我擔心的事.
因為每一科內容不同, 如果小朋友不會自己總結, 把這個記憶方法運用到具體的科目上, 那即使學過記憶方法, 也是徒然.

除非記憶班的老師度身為學生定制記憶方法.

totheend 發表於 16-1-18 15:23
這就是我擔心的事.
因為每一科內容不同, 如果小朋友不會自己總結, 把這個記憶方法運用到具體的科目上, 那即 ...

錢真係白費了, 當年我囡和她表姐一齊讀, 攞埋証書,

但佢兩个都無用过所學記憶法去温書, 最終都係靠努力温書,

只能攞到反个學位繼續上, 唔見意晒錢

TwinWong 發表於 16-1-18 15:48
錢真係白費了, 當年我囡和她表姐一齊讀, 攞埋証書, 但佢兩个都無用过所學記憶法去温書, 最終都係靠努力温書 ...
非常感謝你的回覆.

我覺得似呃錢多

TwinWong    發表於 16-1-20 10:29

成年人學左可能仲會真係運用於實際生活或工作上,小朋友多數會覺得係多餘,然後又用翻自己平時習慣左的方或就算

totheend  謝謝你的建議  發表於 16-1-22 15:58
當個好爸爸

我地都有比錢上COURSE(幾萬), 我覺得無用, 不用浪費金錢.

totheend  謝謝你的建議  發表於 16-1-22 15:58

回覆:totheend 的帖子

我覺得冇用,小朋友好自然會用番自己的一套方法去記;唔會跟著用,晒錢晒時間。

homama  Agree.  發表於 16-7-7 21:15
王家爸爸    發表於 16-3-16 15:54
totheend  謝謝你的建議.  發表於 16-1-22 15:57

細過上過,無乜用
實實在在揾補習好過

回覆:manwaimail 的帖子

無謂浪費時間金錢,有朋友學了,沒多用

回覆:想問下, 有沒有家長讓孩子去上記憶班

哦,其實我都心思思想叫阿女學,不過覺得好貴,而且好似你地講攪攪下又用返自己方法去記野。

我係自已睇書學記憶法方法。你肯用這方法就有用,但要花心思將他們誇張法、關聯再加趣味性串連,記住就真的很不費勁便記下。我一直都有用這些方法幫我小朋友記,但很花心思想,但要我自己小朋友自已用就未必會用,通常他會放棄!

回覆 totheend 的帖子

My daughter tried for few classes but she doesn't think it's useful.  If you are a visual learner, maybe it helps a little but for her, it was a waste of money.  

尖沙咀漢口道有個KK Sir教人讀書妙法, 有冇人幫衬過? 請分享

回覆:littlelamma 的帖子

我上过,一d用都無!

‹ 上一主題|下一主題