用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? ...
go

疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? [複製鏈接]

師兄今年中四,諗住問吓同校過來人選科策略,佢小朋友好似
Chem, bio, bafs + m2
問佢點解冇phy收bafs佢話 衣家phy冇咁重要,
讀精算都要收bafs,唔知係咪真呢???
其實我小朋友仲未諗到讀咩,只不過我個年代Phy係理科百撘,所以有啲唔明日。

王家爸爸  數底唔好?  發表於 16-1-25 11:56
   8    0    0    0
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

醒目開學勳章 王國長老

回覆:疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯??

去大學網頁睇心儀科目有咩prerequisite 最實際呢

我估是佢覺得易D拿高grade
商科熱門會選 econ 而棄 basf,成績稍遜的才會修 basf.
JUPAS 只是計分,basf 和 phy ,從計分角度看,2者並無分別。
佢有 chem +bio 已能足夠滿足大部份課程要求,特別有科chem。另一科m2在一些課程除當一科外仲有分加添

王家爸爸    發表於 16-1-25 11:57
sai1031    發表於 16-1-19 21:45
黃巴士    發表於 16-1-18 15:53

而家好多大學理學院教授要求DSE改革,因爲DSE的設計令大部分理科學生phy, chem, bio 缺少一門,嚴重影響大學理科及工程系的教學。甚至影響香港科技人才的培養。如果我系大學負責收生(不論哪一系)的教授,我一定揀個物理考得好的,而唔揀basf 考得好。物理好的肯定是叻仔叻女,而且懂得分析及解決問題。商科?中學讀黎有什麽用???

pineapple0983  文理商各有出路,甚至運動、演藝也出路不俗,為什麼不能在中學涉及商科?   發表於 16-1-21 10:45
pineapple0983  Eng、Sci的範圍很廣,不一定和phy有直接關聯;但數就多數有關聯  發表於 16-1-21 10:42

等佢真係入到先至算吧!這兩年有沒真實過案系只有選修一科相關的理科而順利入了醫科的同大家分享下?

引用:而家好多大學理學院教授要求DSE改革,因爲D

原帖由 simonwan 於 16-01-19 發表
而家好多大學理學院教授要求DSE改革,因爲DSE的設計令大部分理科學生phy, chem, bio 缺少一門,嚴重影響大 ...
百份百讚成!

Bettyblue 發表於 16-1-19 12:35
等佢真係入到先至算吧!這兩年有沒真實過案系只有選修一科相關的理科而順利入了醫科的同大家分享下? ...

頖學生的例子都唔少, 而且因為理科底子不足, 讀得都幾辛苦下.明年第一屆畢業, 醫學院會檢討.

我囝學校係4+3,佢自己心儀左phy & chem, 但第三就心大心細,bio佢唔係特別中意,老師提議佢Econ,但佢番來問我係讀咩?至於m2應該係學校簡
如果真係phy, chem & econ,大學多選擇嗎?
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 simonwan 的帖子

我個仔本來係 phy chem bio,但好多同學話會讀到痴線,佢就想唔要bio(三科中比較弱的一科)

YeeYee01016 發表於 16-1-19 10:04
這個同修醫科生一樣
有個朋友個女文科好勁
最好中英文

如果真系收左,都好恐怖。文科人可以報醫科已經神奇,而讀醫居然連中學生物都未讀過,癡綫!

醒目開學勳章

引用:回覆+simonwan+的帖子 我個仔本來係+phy+c

原帖由 sai1031 於 16-01-19 發表
回覆 simonwan 的帖子

我個仔本來係 phy chem bio,但好多同學話會讀到痴線,佢就想唔要bio(三科中比較弱 ...
我女以前都是phy chem m2, 另一科不知揀乜,又是bio最差加無興趣,但最後都是揀bio

佢好多同學讀phys chem bafs m1, bafs一科一拉分,成個總分不同晒,佢話好多叻的同學,不會全部揀晒理科,會搭一科bafs

讀IB 都唔可以收三科sciences, 最多讀2科 + BM/Geog/Econ/Hist,
每年CU/HKU 都争着收IB 尖子啦

del......

這個同修醫科生一樣
有個朋友個女文科好勁
最好中英文
就算入左冇BIO會唔會讀到嘔血.  

sai1031 發表於 16-1-19 21:43
我囝學校係4+3,佢自己心儀左phy & chem, 但第三就心大心細,bio佢唔係特別中意,老師提議佢Econ,但佢番來 ...

其實文科商科都好多叻人,不僅僅是理科才有。
如果你小朋友屬叻人,就選咩都惦。但如果是屬於中等,或中上,就要選容易拿高grade的科。
據個人觀察,理科叻人好多是以Chem 做膽,Phy+Chem+Bio,或 Phy +Chem+ ICT,或Phy + Chem + Econ,再加延伸數(M1/M2)
文商叻人多數會以 econ 做膽,另2X 就幾雜,加多科M1
換句話說,你選 econ 將來遇到的會是比較強的一批考生。
還有一點,phy chem bio 之間有部份關連,讀這三科會比較易吸收。econ是另一個範疇,和sci好像沒甚關連。
以上只是我的主觀看法,不喜勿插

sai1031  好多謝你的回覆,好有用!  發表於 16-1-21 21:42

這個同修醫科生一樣
有個朋友個女文科好勁
最好中英文

del....

YeeYee01016 發表於 16-1-20 00:55
真有奇事

有朋友個女中英文5**

無讀過物理同生物的醫生,唔知D教授點教?
起碼眼科就系光學加生物。
‹ 上一主題|下一主題