用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

. [複製鏈接]

回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

我真係唔知有幾多人真係知道kv 嘅課程, 佢地有英文drama, show and tell, 之後會post 上學校嘅intranet, 家長只需要login 就可以睇當然小朋友既表現。無可否認操練係好強勁, 如果唔係咁, 佢哋中文唔會咁好。 除咗每星期中英文默書, 佢哋仲有mental 嘅訓練。學之園語境真係好,至於個啟迪班幫助有幾大, 就要當時人先知啦。 如果你target wkf, 學之園幫到你

引用:大家可以留意下,有些kinder+是有考試,有

引用:我真係唔知有幾多人真係知道kv+嘅課程,+佢

原帖由 cymchris 於 16-01-18 發表
我真係唔知有幾多人真係知道kv 嘅課程, 佢地有英文drama, show and tell, 之後會post 上學校嘅intranet,  ...
我又補充下,Kv冇排名。只有honour students攞張first place in class certificate 。重要唔係每班會出honour student 。

引用:我真係唔知有幾多人真係知道kv+嘅課程,+佢

引用:Quote:原帖由+cymchris+於+16-01-18+發表我

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
你後面嗰句好抵死😂
我有2個小朋友,一個LH、一個KV,LH好全面,而且為了考私小和直資,幫家長和小朋友做了好多準備功夫,目的是要考小學,做所有事都是為了考小學。
KV是一間歷史悠久的學校,他有方法訓練小朋友自律做功課,中文好強,英文串字都好好,唯讀是 Oral 較弱,mental 數學間直一流,每星期的默書,可以加強記憶,最重要的一部份是聆聽,聽讀寫完全無問題,如果想要傳統小學,KV模式非常接近。
LH因為present 較好,所以一般直資較喜歡。
如果我再揀,我會2個都去KV,因為大部分小學都是傳統的。
其實最重要你想將你小朋友放在那個模式的小學,兩者各有特色。

hppa  Thanks for sharing  發表於 16-1-19 07:42

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-18+發

原帖由 charis0225 於 16-01-18 發表
我有2個小朋友,一個LH、一個KV,LH好全面,而且為了考私小和直資,幫家長和小朋友做了好多準備功夫,目的 ...
同意、LH本身較多入新派直私、但好的得兩三間、而且競爭好大極度難考
我反而響度諗、讀kv 考一缐的傳統小學選擇其實多D、even 最後叩津校亦是傳統小學
讀LH萬一考不到活動教學、到時真係兩頭唔到岸、企響度
不知我的想法是否正確😅

我個小朋友讀KV, 9月升小一。只係外補普通話,其他學校所教已經足夠。英文靠佢自己睇書,可以完成一般early chapter books (Treetops, horrid henry, mercy watson等). Oral可能不及其他國際幼稚園強.

考直資私小成績都可以,有4間收左(包括wkf). 雖然不算神校,總叫做有得揀.

引用:+本帖最後由+WSheryl+於+16-1-19+01:00+編

原帖由 WSheryl 於 16-01-19 發表

我個小朋友讀KV, 9月升小一。只係外補普通話,其他學校所教 ...
原來英文唔外補都咁強, good👍
我懷疑是因為冇net 老師, 所以oral 始終爭D?!

pigmum2012 發表於 16-1-19 02:48
原來英文唔外補都咁強, good👍
我懷疑是因為冇net 老師, 所以oral 始終爭D?!

...
有net老師教phonics, 不過堂數吾多。教嘅英文都夠考starters張證書,只要做下past papers就得.

回覆:pigmum2012 的帖子

其實kv有net, 不過net堂少!

係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter books
數學KV已足夠應付考小學, 唔使補
中文由細開始唔喜歡, 返K1後已有改善, 唔使補

傳統同所謂新派直資都考到, 好多KV學生都考到王錦輝(但我唔係為條龍), 唔關讀邊間表達能力高事.

個人喜歡針對小朋友弱點去選校, 良好習慣從小培養.

樓上話KV勞改太誇張喇,我兩個小朋友響KV讀,一啲都無咁嘅感覺。
其實學校英文夠用,而且學校多咗NET。英文課程比幾年前已經唔同。(對比歷界past paper)
中文數學唔駛出去補,當然有媽媽想小朋友英文accent好就出去補,個人選擇而已。
想入傳統學校,揀KV。想新派直資學校,揀LH。

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-1-19+09:16+

原帖由 mimi222shi 於 16-01-19 發表

係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter b ...
k2頭能看chapter books好叻!請問大約看甚麼chapter books? Thanks

第一套係睇Geronimo Stilton, 追我買哂成套...`

唔叻, 係有些人以為KV學生英文唔掂, 根本好多野睇學生能力, 學校係輔助

mimi222shi 發表於 16-1-19 09:07
係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter books
數學KV已足夠應付考小學, 唔使補
中文由細開 ...
自己識睇晒d字,好叻呀!!!

K2頭睇 chapter books?  勁!  我朋友個女 K3 睇 chapter books, d人已經嘩嘩聲

因為我覺得佢中文唔夠好, 停教英文, 佢要睇咪自己搞掂...

重申, 真係唔叻, 大把周圍上補習班既仲叻! (好多幼稚園已經開始全補)

睇自己小孩能力, 到依家學校最深係英文, 但係最唔使溫既係英文.(暫時)

回覆:pigpigpoopoo 的帖子

雖然LH, 沒有太多人考到"神校",但四分校有十幾人考到聖方濟各,十幾人考到蔡繼友,陳守仁,亦有幾個英華,仲有其他港同,真道,高主教等,其實已很不錯。

jbabe    發表於 16-1-22 00:56

回覆 SnowlyL 的帖子

我朋友LH青衣分校, 只計佢自己那班, 全班30人, 已有唔知7個定8個聖方濟各 offer

回覆:December_baby 的帖子

‹ 上一主題|下一主題