用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

.

28    0    1    0

回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

想更talk 得去LH

想discipline 同做卷更勁去KV

學之園應該不用外補,根德園就會有人該得要補補英文oral。

學術上應該兩間也不用太擔心,認識的小朋友中,學之園的小朋友多是活潑,反應快類型;根德相對係循規道舉型。

.

引用:感謝回答!+🙏🏻 因小朋友比

原帖由 pigmum2012 於 16-01-17 發表
感謝回答! 🙏🏻
因小朋友比較坐唔定、性格巨星好難教、但好鍾意學嘢、學嘢亦好快!
亦有朋友 ...
叩門就根德園啦

學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大左自然會改善,K1就送佢勞改怕左番學你就後悔莫及。

若你諗住考直私而siden 講LH會talk得d的話,就更應該LH,我覺得talk得嘅小朋友考直私最着數

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:感謝回答!+🙏🏻 因小朋友比

原帖由 pigmum2012 於 16-01-17 發表
感謝回答! 🙏🏻
因小朋友比較坐唔定、性格巨星好難教、但好鍾意學嘢、學嘢亦好快!
亦有朋友 ...
我仔細個都係咁嘅人,但因為無車,所以無報LH,但兩間我會揀LH!

叩門能力係先睇小朋友個人表現!

恐龍家

引用:請教各位前輩🙏🏻🙏&

原帖由 pigmum2012 於 16-01-16 發表
請教各位前輩🙏🏻🙏🏻
因已有呢兩間offer,但想知呢兩間邊間考小學及叩門成績 ...
我㨂KV

學之園會提供很多找小學的資訊,會安排講座,學校參觀,也有免費的面試班。的確幫到什麼時間都無的我,返工已好忙,照顧得大女又照顧不到細果個,好彩學校會提吓幾時有開放日,幾時報名,幾時有講座。

學之園畢業的小朋友很presentable, 學校家校合作做得好好,考小學的支援做得很好,會安排家長參加聯校及各分校的考小一家長分享會,又會安排school visit, 還有免費的啟迪班(面試班)。只要家長配合學校裁培小朋友,學之園學生考小一沒有難度!如果小朋友能力高,叩門能力自然高!

引用:學之園畢業的小朋友很presentable,+學校家

原帖由 HauMiranda 於 16-01-17 發表
學之園畢業的小朋友很presentable, 學校家校合作做得好好,考小學的支援做得很好,會安排家長參加聯校及各 ...
請問LH係米間間分校都做得咁好?

引用:Quote:原帖由+pigmum2012+於+16-01-16+發表

原帖由 karen55407 於 16-01-17 發表
我㨂KV
楼主仔呢個性格,同意應揀KV。

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤會。

好多有以上功能的小朋友考不到一線直私,原因在態度行為小動作,在相熟朋友圈見過太多。SPCC/DBS或其他一線學校,朋友中收的未必最叻最醒最talk得,但睇上去一定係應活潑時活潑,應正經時收歛成熟嘅小朋友。愈一線學校,愈着重小朋友要看上去成熟受教定性。學術好的小朋友何其多,幾個一拍埋,校長會揀邊個?

如果係坐得定、內向小朋友我會覺得揀LH。楼主小朋友剛好相反。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-17+發表

原帖由 siden 於 16-01-17 發表
楼主仔呢個性格,同意應揀KV。

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤 ...
其實間間小學都是要求學術底子高的小朋友,始終小一易適應嘛!

KV,無報過學之園

LH k2已經有面試訓練,由唔同campus調老師過黎同小朋友上堂,小朋友只以為玩,不知不覺已練緊面試內容!

回覆:aka722 的帖子

我現在是康城校的offer, 四間LH 中考直私成績稍遜....

回覆:pigmum2012 的帖子

考慮埋地點返學,捨遠取近

引用:請教各位前輩🙏🏻🙏&

原帖由 pigmum2012 於 16-01-16 發表
請教各位前輩🙏🏻🙏🏻
因已有呢兩間offer,但想知呢兩間邊間考小學及叩門成績 ...
教小學的朋友說,教呢LH出來的小朋友很舒服,KV的就寫及認中文字好叻。

meowymeowy 發表於 16-1-17 15:08
教小學的朋友說,教呢LH出來的小朋友很舒服,KV的就寫及認中文字好叻。

...

所以名幼對考直私真係有好處,老師都會諗起碼難船都有三斤釘,差極有譜

引用:Quote:原帖由+pigmum2012+於+16-01-17+發表

‹ 上一主題|下一主題