用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!   [複製鏈接]

bibiky 發表於 17-4-7 17:35
你好!請問邊一間agency公司因為我在網上找不到AA的海外升學公司
Academic Aisa

亮燈 發表於 17-4-7 18:19
Academic Aisa
謝謝

bibiky 發表於 17-4-7 19:05
謝謝

唔使客氣

亮燈 發表於 16-11-8 13:17
學費每間不同,約£4XXX - 6XXX/Term都有,有冇再貴D就唔知喇!其他費用:guardian約£3X/日,兩個term br ...
亮燈兄你好, 請問$23萬是否已經包寄宿的價錢? 謝謝
因為我正為兒子搵學校中, 我都係會申請OEA又唔想搵太貴的學校因為還要讀大學呢!!

dorothy313 發表於 17-4-13 16:34
亮燈兄你好, 請問$23萬是否已經包寄宿的價錢? 謝謝
因為我正為兒子搵學校中, 我都係會申請OEA又唔想搵太貴 ...

係呀!大約23萬-25萬左右,已包機票及guardian,未扣OEA。

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=251853488192044

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=703873376366218

亮兄你好, 我已經收到Campbell college CAS, 我想問問機票的問題因為第一年乜都唔識真不好意思, 我應該買學生票還是買 一套一年期的機票好啲呢? 聖誕節買倒頭機票回港是否會平啲呢? 還有我想問應該搵旅行社訂或是上BA官綱訂呢?唔該曬

Cocopang2003 發表於 17-5-19 18:58
亮兄你好, 我已經收到Campbell college CAS, 我想問問機票的問題因為第一年乜都唔識真不好意思, 我應該買 ...

唔使客氣,想問令公子會讀Y幾?
如果你會陪佢去英國開學,咁就唔需要買學生票,可買普通票,會較平,因為開學會帶好多用品過去,所以行李通常超重,如果陪開學的話,佢可以用埋你既行李重量。
有兩種買法,1)第一程買單程票,之後全部買倒頭。2)第一程買來回,9/2017去英國,6/2018回程,中間聖誕及復活節買倒頭。
但如果你地唔陪開學,只係令公子一個去開學,咁第一次一定要買學生票,因有46kg行李,會方便好多。
我就打電話去BA買機票。

真的非常多謝你,現在我明白了,仔仔今年Y9. 兩公婆陪仔仔過去開學, 我想應該可以買張單程機票比仔仔.

Cocopang2003 發表於 17-5-19 20:15
真的非常多謝你,現在我明白了,仔仔今年Y9. 兩公婆陪仔仔過去開學, 我想應該可以買張單程機票比仔仔. ...

唔使客氣

亮兄你好, 我想問有關聖誕節假期, 學校時間表寫12月21日完結課程, 我應該訂機票是否12月21日起程回港嗎? 我乜都唔識真是麻煩你了, 非常感激你。

Cocopang2003 發表於 17-5-22 14:53
亮兄你好, 我想問有關聖誕節假期, 學校時間表寫12月21日完結課程, 我應該訂機票是否12月21日起程回港嗎 ...

理論上係訂21/12上機,但我就訂左19/12走,因舊年聖誕試過訂term end當日飛,點知原來寄宿學生已於幾日前走晒!於是之後阿細都會早三兩日走。

非常多謝你, 我都定12月19日回港

Cocopang2003 發表於 17-5-22 15:44
非常多謝你, 我都定12月19日回港

唔使客氣

請問 Campbell 一班有幾多人上堂 (是否大班)? 另學校多 香港/中國 學生嗎? (如果多學生講廣東話, 佢地會否圍埋一齊而難時常運用英文)?

過客 發表於 17-5-22 15:54
請問 Campbell 一班有幾多人上堂 (是否大班)? 另學校多 香港/中國 學生嗎? (如果多學生講廣東話, 佢地會否 ...

阿細話都有廿幾人一班,算大班,但因為佢係低年級,所以佢果班冇香港人,而同級就有幾個香港人,到高年級如中四就會多啲香港人,而高年級我就唔太清楚,阿細主要都係跟本地英國同學玩,當然,平時點溝通就好睇孩子本身性格。

多謝回覆......我都好有興趣這間, 見有好多 運動 / 活動, 校園又大....

但 agent 話大班上堂+多中國人

過客 發表於 17-5-22 16:36
多謝回覆......我都好有興趣這間, 見有好多 運動 / 活動, 校園又大....

但 agent 話大班上堂+多中國人 ...

如果要少香港人或中国人的話,我諗要搵細校會好啲。

caerion 發表於 17-3-4 23:17
同意,applied 北愛3間boarding school ,3封acceptance letter都有講學費,比較過RSA係最平 ...

Pls let me know how much per term of RSA school fee?
‹ 上一主題|下一主題