用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!  

每次放假前通知學校航班資料,學校會安排交通,多數由老師接送,亦試過學校約cab taxi接

回覆 fr 的帖子

Thx! fr,你的孩子也在RSA?

http://www.translink.co.uk/Mobile_Home入面有個journey planner 好有用!

回覆 Adelakan 的帖子

🙏🏻謝謝你

想請問Belfast 係唔係有兩個機場?你地係綱上定機票,還是經agent 定

我經BA網訂,stopover  London 幾天再飛Belfast City airport

Belfast City airport  and belfast international airport

回覆 Belfastmummy 的帖子

如果去RSA 要係city airport?  international airport 去RSA遠嗎?

兩個機場去都差唔多但 大部分轉機都去belfast city! 可以的話最好租車 因為的士錢好貴 同埋啲路好容易咋!

我想問問學校幾時會寄信嚟畀我去申請英國學生簽證呢!thx

Cocopang2003 發表於 17-3-21 15:01
我想問問學校幾時會寄信嚟畀我去申請英國學生簽證呢!thx

通常冇咁早,或者下個月,你可以問學校都得。

因我想訂學生機票, 旅行社話要有學生簽證先可以買, 請問你上年你仔仔幾多月有學生簽證呢

在那個月出信給你仔仔,thx

Cocopang2003 發表於 17-3-21 15:14
因我想訂學生機票, 旅行社話要有學生簽證先可以買, 請問你上年你仔仔幾多月有學生簽證呢 ...

你唔使咁心急,其實申請簽證既流程如下:最早上網申請簽證係出發前三個月,即如果8月尾出發,最早只可在5月尾開始申請填表。
但之前要去指定診所照肺及有報告先,約4月尾左右book照肺,所以4月左右學校會e mail份CAS俾你,到時就可book照肺。
而機票唔需要咁早訂,而且你諗住訂學生機票,唔使急,你收到CAS後再訂都唔遲,而且唔使俾錢住。

Cocopang2003 發表於 17-3-21 15:16
在那個月出信給你仔仔,thx

好似都係4月左右,你仔仔都係讀Campbell?Y幾?

Y9,因為我地會同他去開學,所以想早D訂機票可以平D,thx

Cocopang2003 發表於 17-3-21 16:28
Y9,因為我地會同他去開學,所以想早D訂機票可以平D,thx

學生票應該冇得平啲,只係買多一套會平啲。

想知道如果係英格蘭同北愛爾蘭的GCSE同A Level是否一樣?

回覆 WAI888 的帖子

yes it's the same ! N.ireland is belongs to UK

亮燈 發表於 16-10-13 07:53
AA
你好!請問邊一間agency公司因為我在網上找不到AA的海外升學公司