用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!  

Belfastmummy 發表於 17-3-4 22:05
天氣其實唔係好凍 ,今年都冇乜正式落過雪 ,而家大約七度!

係呀!今年暖左,是否年年都會落雪呢?

係呀,亮兄,但同RSA的價錢仲有d落差,如果唔係就唔使諗爆頭

Belfastmummy,多謝你的資訊,因為我仲擔心緊買左件2in1Fleece 唔夠溫

我而家喺室內 淨係一件短袖t, 周圍都有暖氣 出街加件外套乜都掂!

caerion 發表於 17-3-4 22:13
係呀,亮兄,但同RSA的價錢仲有d落差,如果唔係就唔使諗爆頭

以我所知,最平係RSA,唔知仲有冇邊間平過佢呢?

回覆 亮燈 的帖子

可能係溫室效應 以前年年落大雪 ,而家好難有 ,有得落都係細 雪!

我頭先同老公講,不如考慮下北愛爾蘭既學校,佢即刻話唔好,話落後,又遠,近倫敦好!你地覺得會唔會好僻?覺得係嗰面讀書又有乜好處?

blue_label 發表於 17-3-4 22:27
我頭先同老公講,不如考慮下北愛爾蘭既學校,佢即刻話唔好,話落後,又遠,近倫敦好!你地覺得會唔會好僻? ...

每人諗法唔同,冇所謂既!因我要學費平,所以揀北愛,如果有能力,我都想揀倫敦。
我又唔覺得太僻喎!當然,唔可以同倫敦比啦!好處就係:阿細讀得開心。

同意,applied 北愛3間boarding school ,3封acceptance letter都有講學費,比較過RSA係最平

純粹個人意見,倫敦係方便同質素好d,但多誘惑而且我budget 有限無計,讀中學仲未埋單,仲要留番d錢讀大學。放且咁僻可能少d強國人.見動物同樹木多過見人d同學可能純d無咁易學壞

caerion 發表於 17-3-4 23:34
純粹個人意見,倫敦係方便同質素好d,但多誘惑而且我budget 有限無計,讀中學仲未埋單,仲要留番d錢讀大學 ...

少啲強國人,呢個係重點喇!但我聽番黎係有既!不過真係好少,好好多!

同意,亮兄強國人確實係重要的考慮因素

20年前 北爱係比較落後,但係而家互聯網嘅發展 將呢個世界拉近距離 其實讀書 係講求環境 學習氣氛 增長知識, 北愛係英國嘅一部分 可以銜接幾百間大學 學費平一半 我覺得幾好! 同時我仔仔 讀書只係一般般 ,所以我希望 間學校比較好 ,課外活動比較多 等佢有多元化嘅發展 所以呢間中學就一流!

Belfastmummy 發表於 17-3-5 01:21
20年前 北爱係比較落後,但係而家互聯網嘅發展 將呢個世界拉近距離 其實讀書 係講求環境 學習氣氛 增長知識, ...

完全同意,所以阿細讀得好開心,我都好放心。

caerion 發表於 17-3-5 00:27
同意,亮兄強國人確實係重要的考慮因素

正所謂:近朱者赤,近墨者黑。如果孩子定力唔夠,好易變左強國人,咁就讀幾多書都冇用喇!

仲有想問下,之前你地提及嗰幾間學校都係由學校做 guardian, 短假學校都唔關門?另外其實英國仲有邊間係學校做埋guardian呢?我上網睇過呢幾間學校,寄宿生都係得幾十人,佢地放假會唔會好悶?學校有乜節目安排比佢地呢?

回覆 Adelakan 的帖子

你好!我女今年會去RSA 讀year 9. 你仔適應得好嗎?從機場去學校複雜嗎?學校有沒有幫忙來往學校及機場交通, 因為剛決定去不久, 現在才開始準備及搜集資料謝🙏🏻

bernicepang 發表於 17-3-5 17:30
回覆 Adelakan 的帖子

你好!我女今年會去RSA 讀year 9. 你仔適應得好嗎?從機場去學校複雜嗎?學校有沒有 ...

因為我先生送我仔去英國,所以唔太清楚機場去學校複唔複雜,不過我知市區有巴士直達學校的。另外學校都可以安排校巴接送學生往返機場的。因為學校的full boarder唔多,所以星期六,日活動都唔多。我仔應該都幾適應,因為佢都冇點搵我哋,通常係我哋主動搵佢。

回覆 bernicepang 的帖子

Hi,我都係新手,今天送囡囡去RSA讀Yrs 10,諗緊Belfast 去Armagh 果程租車定搭巴士

由Belfast city airport去Armagh,可以出機場後搭機場巴士去Europa bus center轉Ulsterbus,直去到RSA對出roundabout附近巴士總站下車,行去學校10分鐘左右,唔複雜,但巴士唔密,另外,行去學校要上斜,拖住行李會辛苦D