用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦! ...
樓主: 亮燈
go

[英國] Campbell College 或 其他北愛爾蘭學校家長交流下啦!   [複製鏈接]

Cocopang2003 發表於 17-1-1 17:14
8月中我會帶仔仔過去campbell開學

Y幾?

Year8=中一,個個同學都係新生入學。我覺得應該比較好!

想請教Campbell 是 boy school, RSA 是男女,本打算仔仔(現在小6)過去先,細女(小4)過兩年才去,兩兄妹同一間有照應,那麼RSA 會較適合嗎?本人 Budget亦有限,亦要申請OEA,有想北愛較合適。仔仔如今年過去會讀Year 幾?現在申請會太遲嗎?或是跟Agent咁講2018才過去呢?其實在北愛讀書,讀完中學,會在這邊讀大學,還是可回香港讀大學,香港D大學會容易收嗎?
你們有何意見?謝謝!

ft315 發表於 17-1-2 13:28
想請教Campbell 是 boy school, RSA 是男女,本打算仔仔(現在小6)過去先,細女(小4)過兩年才去,兩兄妹同一 ...

個人意見,自己報RSA,e mail俾學校問詳情,再考。報大學既事,到時讀中四、中五先諗啦!都唔知乜野世界喇!可能制度都變左。

讀Y9

Cocopang2003 發表於 17-1-3 12:55
讀Y9

阿細今年都係Y9

9月先讀Y9

回覆 亮燈 的帖子

你仔仔9月不是Y10嗎?thx

Cocopang2003 發表於 17-1-3 15:31
回覆 亮燈 的帖子

你仔仔9月不是Y10嗎?thx

係呀!九月Y10

回覆樓主:

大家好呀 ! 睇到你們為兒女升讀外國事情煩惱,宜自己都有這種打算,小兒今年小六讀到中二的時候希望他有機會外國讀書認識外地文化,但心裡會有種不捨得的感覺太太的更強烈但她冇說出來,有時候會想在香港讀書也可以的,自己希望得到一些意見,對小朋友如何選擇是最好的 。

homan911 發表於 17-1-6 17:17
大家好呀 ! 睇到你們為兒女升讀外國事情煩惱,宜自己都有這種打算,小兒今年小六讀到中二的時候希望他有機 ...

你好,送孩子去外國讀書,無論年紀大小,最重要係跟孩子討論、商量,而佢覺得好有興趣及想去,先可以繼續進行,否則,千萬不要因父母想,所以你就要去,絕對不能用這種態度。

講到年紀,我覺得讀完小六,去讀中一最好,因孩子會較易適應及認識到不同既朋友,而且學校收生條件較易,至於唔捨得呢個問題,就算佢去讀大學,父母都會唔捨得,而且寄宿學校管理好嚴,孩子去到會學到規矩、自立,放心啦!

亮燈 發表於 17-1-6 18:16
你好,送孩子去外國讀書,無論年紀大小,最重要係跟孩子討論、商量,而佢覺得好有興趣及想去,先可以繼續 ...

升學問題當然有同小朋友商量討論過,他方面冇問題還有少少興奮,可能未懂事,明白早去外國升學的好處,但要考慮各方面,我們想把他留在身邊多点時間學懂親情,孝順,做人道理,相信這些我們比學校做得更好。点都好有你的意見我
非常感謝。

homan911 發表於 17-1-7 00:28
升學問題當然有同小朋友商量討論過,他方面冇問題還有少少興奮,可能未懂事,明白早去外國升學的好處,但 ...

唔使客氣

我女兒今年year 5,下年完成year 6都打算去英國,女兒個人十分想去,成日叫我地比佢去英國讀year 7! 我地同佢講,你可以再等到完成year 8先去都得!但佢就一味話好想去,話想出去見下個世界,想識多d朋友!我無野怕,係怕佢期望既外國寄宿生活,實際唔係佢諗禁樣!喊住話要返黎我就死比佢睇
另外我都想知,北愛爾蘭嗰邊,會唔會凍得好勁?其實都覺得嗰面唔錯,純樸d,而且學費相對平d,自己都係申請OEA,彈藥有限!都唔點同佢揀好!

blue_label 發表於 17-3-4 20:41
我女兒今年year 5,下年完成year 6都打算去英國,女兒個人十分想去,成日叫我地比佢去英國讀year 7! 我地同 ...

其實Y7或Y8去都冇所謂,既然佢主動想去,我覺得係好事,但要同佢講清楚,BOARDING HOUSE管得好嚴,自理能力要好,因為大部份既事都要自己解決,不能成日要父母幫手,講清楚後,如果佢都好堅決應承你地,咁就去啦!天氣方面又OK既!唔需要太擔心。

我見你地講 ROYAL SCHOOL ARMAGH呢間既學費都要9千幾一個term,仲有無其他既男女校介紹下?

blue_label 發表於 17-3-4 21:00
我見你地講 ROYAL SCHOOL ARMAGH呢間既學費都要9千幾一個term,仲有無其他既男女校介紹下? ...

RSA係£4XXX一個Term,但今年就唔知喇!
以我所知,男女校仲有Royal School Dungannon及Rockport school,仲有一間女校Victoria,你可參考下,亦可搵agent幫手搵下。

Victoria全年約18萬多d未計guardian 年費同midterm 住宿

caerion 發表於 17-3-4 21:24
Victoria全年約18萬多d未計guardian 年費同midterm 住宿

同Campbell差唔多

天氣其實唔係好凍 ,今年都冇乜正式落過雪 ,而家大約七度!
‹ 上一主題|下一主題