用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網, 大家會掂排乙二同乙三?
樓主: mama1601
go

31網, 大家會掂排乙二同乙三? [複製鏈接]

se6b03 發表於 16-1-18 09:28
如果31網有番禺華仁揀又唔拘呀 ! 可惜而家係幾個爛橙之中要揀個無咁爛,有人認為羅裕積爛d,有人覺得方樹泉 ...
話唔定徐校董遲D開多間"番禺會所華人小學暨幼稚園"都唔定

hppa    發表於 16-1-18 10:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 16-1-18 09:28
如果31網有番禺華仁揀又唔拘呀 ! 可惜而家係幾個爛橙之中要揀個無咁爛,有人認為羅裕積爛d,有人覺得方樹泉 ...

“東莞”就好鄉下, “番禺”又唔拘?? 先歧視“東莞”人, 再一掍摳落羅裕積同方樹泉兩間小學

ok3 發表於 16-1-18 15:17
“東莞”就好鄉下, “番禺”又唔拘?? 先歧視“東莞”人, 再一掍摳落羅裕積同方樹泉兩間小學 ...
鄉下又如何? 你去屯門區問下果幾間順德聯誼會既小學有幾多人想入吖!

唔通順德值錢D?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 16-1-18 15:17
“東莞”就好鄉下, “番禺”又唔拘?? 先歧視“東莞”人, 再一掍摳落羅裕積同方樹泉兩間小學 ...

咁呢度有人問呢兩間點揀,我照直講真心話有何問題 ? 要揀就一定係要搵d缺點出黎比較,老老實實,我唔會為左討好現有子女在該校讀緊既家長要講大家岩聽既說話,大家都心照啦,呢兩間的確係爛橙,而家要揀邊個無咁爛。你唔會見人用基道同方樹泉做比較,因為方樹泉未夠班。

hkpapa852 發表於 16-1-18 15:31
鄉下又如何? 你去屯門區問下果幾間順德聯誼會既小學有幾多人想入吖!

唔通順德值錢D?
咁就要問下嗰位家長, 順德城市發展如何? 算唔算郷下啦?!

ok3 發表於 16-1-18 15:47
咁就要問下嗰位家長, 順德城市發展如何? 算唔算郷下啦?!

麻煩睇清楚我之前留言,我從冇講過因為東莞好鄉下,不要對號入座,另外有人用番禺華仁會,強行拎其它校網既小學黎呢度做比較,大家邊有偈傾 ? 而家一直都只係討論緊31網入面果幾間。你可列舉羅裕積同方樹泉既優缺點,大家可以詳細討論,否則都只能繼續用校名之間作揀選方法。

se6b03 發表於 16-1-18 15:58
麻煩睇清楚我之前留言,我從冇講過因為東莞好鄉下,不要對號入座,另外有人用番禺華仁會,強行拎其它校網 ...
方樹泉勁多位可以抽 第一階段冇收到人? 有少少不安

krw 發表於 16-1-24 18:54
方樹泉勁多位可以抽 第一階段冇收到人? 有少少不安

唔止,方樹泉仲借左25個位比隔離35網抽,借完位比人,自己仲有咁多位剩 ? 自己想想點解吧 ! 樓上有人話我批評方樹泉,但家長自己心裡有數。

回覆:31網, 大家會掂排乙二同乙三?

其實係方樹泉今年開班比上年多,反而羅裕積就少左班數。

我會放方樹泉入乙四做最後保險線

Tcjglee 發表於 16-1-25 14:35
其實係方樹泉今年開班比上年多,反而羅裕積就少左班數。

我會放方樹泉入乙四做最後保險線
其實都冇咩保唔保險線 有其他更唔想入咩?望落其實都差唔多

krw 發表於 16-1-25 15:17
其實都冇咩保唔保險線 有其他更唔想入咩?望落其實都差唔多

當然有,佐官一定要放最後。

小肥吹媽 發表於 16-1-25 16:37
想問佐官同廣官, 那間較好??

視乎你想唔想有南亞裔做同學,廣官唔係好覺有南亞裔,佐官好多。

se6b03 發表於 16-1-25 16:55
視乎你想唔想有南亞裔做同學,廣官唔係好覺有南亞裔,佐官好多。

其實識中文 同唔識中文 係分開上嘅
但係大陸人都識中文 而且少香港人揀
所以係大陸人班同南亞裔班分開咗

回覆:krw 的帖子

仲有佐官同街坊會,多非華語

krw 發表於 16-1-25 19:42
其實識中文 同唔識中文係分開上嘅但係大陸人都識中文 而且少香港人揀 所以係大陸人班同南亞裔班分開咗
...

講到一舊舊,麻煩組織一下句子。

學校

2013/2015年度升中派位升一線中學比例

2012/2014年度升中派位升一線中學比例

新油天

57.76%

53.70%

油天

57.14%

58.28%

基道

30.77%

30.34%

德信

48.36%

40.98%

廣東道官立

> 12.07%

> 18.33%

佐敦道官立

5.17% - 63.79%

9.7% - 35.5%

方樹泉

沒有資料

21.51%

se6b03 發表於 16-1-26 10:17
講到一舊舊,麻煩組織一下句子。
係牙? 幫你唔到真係唔好意思喇我用咗自己方式調查咗呢區其中幾間小學
可惜幫你唔到
咁啲資料我唯有自己用

如果我係樓主,乙二點都要搏德信!儘管有阿妹跟尾,但也要為阿哥
前面要行既路去考慮。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:31網, 大家會掂排乙二同乙三?

今年少左人講循道,會否因為脫龍而少左人選
乙1 循道唔知會唔會易抽過油天

‹ 上一主題|下一主題