用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田隆亨孫方中 VS 又一村
go

沙田隆亨孫方中 VS 又一村

與大家一樣好頭痛. 兩間全日點樣選. 將住大圍. 目標搬去另校網大抽獎,也想有機會叩門.

感激大家意見.

回覆:沙田隆亨孫方中 VS 又一村

其實我不認識又一村,不過住大圍有什麼吸引你出去九龍讀又一村?校舍大?出名?

係呀. 真係呢兩個原因.

回覆:沙田隆亨孫方中 VS 又一村

明白!孫方中環境的確無咁好,我小朋友讀孫幼k1, 暫時好滿意學校,學劵英普,孫幼全日位好少,我想入都入唔到,你小朋友好叻!

可能因為我小朋友係大B

引用:與大家一樣好頭痛.+兩間全日點樣選.+將住大

原帖由 mandolin 於 16-01-14 發表
與大家一樣好頭痛. 兩間全日點樣選. 將住大圍. 目標搬去另校網大抽獎,也想有機會叩門.

感激大家意見.
又一材happy school 加粵教中,我buy

adrio  環境好不過交通不便者有接送最緊要識搭地鐵定工人去  發表於 16-6-2 09:06

引用:與大家一樣好頭痛.+兩間全日點樣選.+將住大

感激大家意見.
聽過又一村用家講,又一村係幾谷既學校,之前有媽媽由happy school pn轉去又一村k1,返左幾星期喊住返happy school求返個k1位,話小朋友日日喊唔肯返學

吓!我第一次聽佢係谷嘅學校。反而有說淺。

引用:吓!我第一次聽佢係谷嘅學校。反而有說淺。

吓!我第一次聽佢係谷嘅學校。反而有說淺。
以下whats app原文照錄:
[佢話老師因為佢喊罰佢企,後來知係去所謂既冷靜角,要佢唔喊先准坐,等佢以為上K1就無得坐,番xxx(而家k1 happy school)都問我「咁仲有無得坐?」]
[老師無話佢曳,但只係因為喊被罰。我覺得好harsh,我知可能佢過左一兩星期都仲有喊,但老師就覺得適應期已過,唔可以喊]
[我唔覺輕鬆,第一星期一隻字都未識就教認字「杯子、毛巾、書包」]
[番學未夠一個月就有通告有講座:為了準備小一,如何輕鬆學英語....]
於是有人好似樓主咁問:「下。又一村唔係好淺架咩?」
[睇同咩比拉.....同根德比可係係淺既..]
[之前日日番學早上都飲泣,又發惡夢,番到屋企剩係訓覺,唔食晚餐。番左學一個月都仲搞佢唔掂,惟有退學。我話番xxx(而家k1 happy school),佢對眼發光,好似啪著掣咁,全日都剩係講「我要番xxx(而家k1 happy school)」]
以上係返左幾星期用家講既,但可能全日班要求高D,只供樓主參考

oh 謝謝你資訊,真係之前睇唔到。

mandolin 發表於 16-1-14 13:10

感激大家意見.
如果唔介意校舍細同埋幾親中的感覺﹐孫方中吧﹐
反正你住大圍。

回覆 siumak 的帖子

我糸用家,仔仔也是由Happy School轉又—村,初時有哭,因為要有規律,返左2個月漸習慣,他也常説想回到以前的幼稚园,但因我想考直資小学,故此間傳統學校較理想,這是間不錯的學校,在乎家長期望吧了!

謝謝大家!這個決定過程好煩惱,我而家有埋聖幼

回覆 sing933 的帖子

請問又一村如考直資是否課程太淺?其實我成日以為佢係happy school!

引用:謝謝大家!這個決定過程好煩惱,我而家有埋

原帖由 mandolin 於 16-01-15 發表
謝謝大家!這個決定過程好煩惱,我而家有埋聖幼
聖幼即係邊間?

大圍聖心

回覆 mandolin 的帖子

考直資,多數都要自己出去補,学券幼稚園教得深都不及私幼。

引用:大圍聖心

大圍聖心
3間都係全日?唔計上午,下午,全日主觀因素,我會揀孫方中,英普學券難求,孫方中全普環境,每日40分鐘net教英文,語境非常好。聖幼同又一村語境無咁優勝,而且對紀律要求比較嚴格,如果小朋友比較活潑的話,可能唔係咁適合。樓主揀又一村車程又會長D,如果又一村同聖幼,咁我會揀聖幼,雖然聖幼同聖小未必有聯系,但我相信唔多唔少都會有少少分加,比又一村有優勢。如果聖幼同孫方中,我會揀孫方中。利申:有2016-2017孫方中am offer,已交留位。

引用:大圍聖心

大圍聖心
我交留位時影,for your information,睇下有無你心水,不過始終孫方中位小學生小,所以感覺成績唔係太輝煌。

adrio  資訊公開讓你心裏有數  發表於 16-6-2 09:10

好感謝大家分析。我個人都喜孫方中,但爸爸喜大空間及名氣。
再一次十分感謝你們。