用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有何方法可以令幼皃克服對聲音敏感之感統障礙 ...
樓主: sunnyraychan
go

有何方法可以令幼皃克服對聲音敏感之感統障礙

可以pm方法嗎?

sunnyraychan 發表於 16-1-14 12:38
小兒3歲多,屬於自閉譜系輕微(第一級),平時有語言對話能力,但當聽到某些敏感聲音(eg.裝修聲、狗呔聲、 ...

可以pm我嗎?我仔怕歡呼声和咪声。thx

Catcattherine 發表於 16-1-14 15:09
我阿仔都係甘,聽到鑽牆聲同沖廁聲就掩耳同打自己額頭,後來我話比我仔個訓練老師知,因為我係上門訓練,跟 ...

可否pm我。我個女係聽到冷氣機聲就好驚。

可pm我嗎?謝謝分享,

Catcattherine 發表於 16-1-14 15:09
我阿仔都係甘,聽到鑽牆聲同沖廁聲就掩耳同打自己額頭,後來我話比我仔個訓練老師知,因為我係上門訓練,跟 ...

請問可否pm 我資料嗎?pls (emoji)

請問可以pm我嗎?謝謝

各位關注這帖嘅家長,這帖文是我約2年前寫的,現時我仔仔已經5歲了,由當初對聲音非常敏感,經常用手掩住耳朵,我試過用好多方法,有錄影聲音來源片段,也又有現場演釋聲音發出原因,但當時仔仔始終都係驚,隨著年齡長大現在已經改善很大了,可以在上冶療堂時,隔壁裝修都可以專注回答治療師問題,已經冇掩耳行為了,所以請各位爸媽都吾駛過分擔心啦

我仔自己在家做左半年聽樂治療,已有改善,跟住係屋企再播唔同音樂令佢習慣,而家就嚟5歲,對大聲及多人聲也有點不自在,但情況已有改善