用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 經社工轉校
樓主: Fevermama
go

經社工轉校

引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

原帖由 王家爸爸 於 16-01-15 發表
有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得 ...
是的,錯配好麻煩!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Fevermama 的帖子

地區名英中如鄧顯、百周年嗎?

回覆:經社工轉校

如果小朋友在現讀的中學成績唔係差到見底,建議你試下自己搵band 1c-2a校插班中二。經社工轉介,無可避免要向新校交代學生的情況,就算大家都無意label佢,但仍難免不經意有負面看法。即使沒有,小朋友自己可能也會形住新校的老師對佢有負面看法。

Yanamami 發表於 16-1-15 10:20
就係1A先少功課,1b1c校先谷同厳~
全中!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

請問如果經社工轉校,  還是自己搵直資好?
- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供學校供我選擇? 還是比間就近有位學校我(Band 1-3)
- 一般情序是怎樣?
- 需時幾耐?

Fevermama 發表於 16-1-18 14:06
請問如果經社工轉校,  還是自己搵直資好?
- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供 ...

如果是決心轉校, 兩方面進行吧.

cdefg2333    發表於 16-1-25 10:04

唔好靠社工啦!自己努力揾啦!第一社工無責任幫你揾學校,第二就算揾,都系求其揾間有位比你。
仲有幾個月學期尾,如果而家揾唔到就去插中二,上學期成績好就插b1a, 唔好的話就插b1b-b1c。
功課就同學校講,阿仔真系應付唔黎,可唔可以減功課,仲比埋呢排好多學生跳樓的新聞學校睇。

wonglily  明智的做法  發表於 17-1-4 23:29
little_yolky  噚日中大又跳咗一個落嚟,已經year 4了,好可惜。  發表於 16-1-21 08:51

回覆:經社工轉校

中一已完成上學期,轉校應該睇中一上學期成績,又怎會睇小六呢?!?

轉校這麼重要的事,當然要親力親為。

我覺得,如果讀緊B1A,成績不是太差的話,轉去B1B、C不是問題,不要倚靠社工了

社工幫你最多搵個學位,不一定會是最岩你的地方

恕直言.  要轉同是BAND1校較難, 一般BAND2A收插班生, 須名次一半.  但如名次有一半, 又無須轉校啦.  所以有些兩難.  

王家爸爸  講得好,所以初中選校好重要,之後轉會好麻煩。  發表於 16-1-28 11:13
cdefg2333    發表於 16-1-25 10:05

個人覺得, 如果孩子是BAND1學生, 又轉不到BAND2校風好的中學.  現S.1名次是尾的, 如不是情緒上有很大起伏, 不妨先留守舊地觀察, 家長S.1-3, 不要計較名次及分數, EVEN是尾X都好.  
在此期間, 尋找一些有HEART的補習老師, 可知功課多, 做功課時間長, 原因多是在學習上不熟練, 這是時間問題, 不全是孩子不懂功課(當中當然有些不懂功課).而是未全消化新知識. 以致運用上須花事. 這情況對一些認真的孩子更什, 因為他/她們力求完美.  當學校知識排山倒海時, 孩子會沒心機上課, 所以預備少量補習主科是有須要.  至於閒科, 先放下.  如孩子不喜中史, 分數不要計較.  須知資源(孩子生活作息時間)有限, 將資源放在主科, 待主科"功課"可掌握至7788時, 才回歸閒科中的他/她喜科目, 至於不LIKE科目, 可放埋一邊.  始終孩子身心健康最重要.  人要有精神, 才有希望, 才有力量行下去.  人生路長, 如沒曙光, 就算大學生都會心灰意冷.
再者, S1-3期間, 最大鼓勵是父母支持, 當校內有壓力壓迫孩子時, 家長更要保護孩子, "先與孩子商討"是否要調功課 (因有時孩子不想與其他同學別不同, 如減功課量而影響他/她們的社交圍子-同學及老師目光) , 是否須學校協調作功課量調息.  而此期間, 孩子思緒會十分混亂, 會一時又話"好",  一時又話"唔好", 家長須慢慢細心分析及決定.
預算"底線"3年起伏期, 直至S.4. 不要急趕.
ANYWAY, 家長角式比所有更重要, 我們要有無限的耐性去接受分數上的起起落落.    保住孩子身心健康比眼前所謂分數成績更重要.  
家長多些了解孩子是十分十分重要
如不喜, 不要插.,

manning2014  Totally agreed.  "家長 要有無限的耐性去接受分數上的起起落落.    保住孩子身心健康比眼前所謂分數成績   發表於 16-2-3 12:47

回覆 黃巴士 的帖子

好多謝你的意見, 囝囝現時成績下滑, 加上學期中, 確實lee個時間轉校唔容易.你的意見好值得我參考,如再有任何意見,希望繼續提供比我, 因見到囝囝現時情況,真的好頭痕

黃巴士  有兩位朋友都是同一經歷, 所以我明白. ADD OIL  發表於 16-2-2 16:08

黃巴士,可否pm告知你兩位朋友的孩子讀那間中學呢?

黃巴士  兩個都是地區性BAND1B中學.  發表於 16-2-2 23:40

黃巴士是九龍城區嗎? 會否與我囝囝同校呢?

黃巴士  NO!!  發表於 16-2-5 10:15

其實家長唔好一開始就諗轉校, 係好難的! 去BAND 2 都難! 你唔係勁, 為何要收你呢?  先了解點解功課要做個幾鍾, 好難, 定好多, 定佢唔識做, 要明天交.... 一樣一樣為他解決, 要多支持他, 有好多BAND 1B &C 學校, 在S.1 都好谷, 因為同學質素比較參差, 希望谷一谷佢地, 過一年會好好多的, 信我.....

Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, 非人生活, 簡直入了軍校, 忘記帶什麼就要交幾佰字的反思, 問書唔識就要留堂。每一科都有功課, 包括無聊的 P.E.交book report, Maths也交book report, 家政要Dictation, 10個生字錯2個要重默啦....不停要睇圖書交book report。每星期 quiz & test起碼三天, 所以每晚12點後才睡。Quiz & test 也不合格, 因冇時間溫。英中,面對全英文, 一時間很難適應。我唯有有些功課替她做, 例如無聊的反思。英文不懂,我伴她讀。Fevermana, 一起努力,Fighting!

黃巴士  朋友中學都係咁.  家政都要默書!!  發表於 16-3-4 19:36

Marcus06419 發表於 16-2-20 13:11
Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, ...
吓????????????
請問各位前輩, 升中選校參觀時, 一般都係D大圍嘢, 請問有咩方法可以知道學校真實既面目?

黃巴士  只有問就讀家長才知底蘊.  發表於 16-3-4 19:36

參觀時,學校一定比最威水最自豪的给大家看,但都是精英班的精英能參與。想服務學校,參與甚麼一官半職要interview,最終都是揀精英班。其實阿女的同學仔平時都好得閒,因為冇做功課,每朝返來抄,全班只有幾個冇抄,包括我女。曾經晚上做得很辛苦時,也有動搖,但我勸她,一開始抄功課,就會有以後,最終都忠於自己。回校後,根本不想借給同學抄,自己辛辛苦苦做,但又怕比人欺凌。無論讀到Band幾的學校,都有些害蟲。家長的角色很重要。曾經也想轉校,但轉只會轉到B2, 阿女點會甘心?現在第二學期,我見她適應了不少。學校的政策,教學怎都不會变,批評完後,唯有自己去適應,都是對小朋友的一種磨練,家長要放手仍在背後去指引他們。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Marcus06419+發表於+16-2-20+13:11+F

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
吓????????????
請問各位前輩, 升中選校參觀時, 一般都係D大圍嘢, 請問有咩方法可以知道學校真實既面目? :z ...
我係問現就讀家長。

經歷過小一觀校遊戲,到我囡升中時一間都無去,只係我囡 P.5 時跟學姐一家去過體藝開放日,我只係交表當日順便聽體藝升中講座。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學,入去考試级2,级3,想中二幫仔轉B1中學,可以嗎?要自己去找學校?每年幾月可插班?

黃巴士  FINAL EXAM前.  發表於 16-6-10 16:51