用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 經社工轉校
go

經社工轉校

囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供學校供我選擇?
- 一般情序是怎樣?
- 需時幾耐?

Thanks.

回覆 Fevermama 的帖子

只係一個學期, 咁快學習出現問題? 駛唔駛等埋完成form 1 至作決定? 會唔會只係剛升中一, 適應出現問題?

回覆:Fevermama 的帖子

出現什麼問題?能否具體些解釋一下。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時間溫. 成績下滑, 信心盡失, 無動力去返學.唔想返學! 連最鍾意的游水(恆常泳班)都唔想去. 覺得讀書好慘! 情緒好down!
問佢d同學點應付?佢話有D抄功課,有D都拎晒頭,話好後悔入左黎讀!

cdefg2333    發表於 16-1-18 09:53

会唔会係錯配?

學校Band 1b, 囝囝Band 1b. 佢D小學同學Band 1a (現時同校) 都有同感!

如壓力太大, 可先嘗試吓自己找BAND1C直資中學, 先看收與否才決定去/留??

回覆:Fevermama 的帖子

好大機會選錯學校了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

中學日日功課多到7-8樣, 晚晚兩三點先瞓, 非人生活, 請開學校名 

引用:+本帖最後由+Fevermama+於+16-1-14+16:47+

原帖由 Fevermama 於 16-01-14 發表

功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個 ...
是否每日也是咁多樣?還是假期才這樣?因為我見自己女或身邊朋友的仔女,即使band 1A也只是少量功課。

ANChan59  Agree.  發表於 16-1-14 23:20

引用:囝囝讀緊F1(Band1)英中,+因學習出現問題,+

原帖由 Fevermama 於 16-01-14 發表
囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學 ...
請問邊區中學?本身以前小學無咩功課?還是上中學時多了很多科較難適應?

回覆 lakesilver 的帖子

以前小學都係多功課(7-8樣), 但唔駛樣樣做成個鍾! 佢身邊朋友仔,即使band 1A/1B/1C 也只是少量功課,先覺得慘!

lakesilver 發表於 16-1-14 23:19
是否每日也是咁多樣?還是假期才這樣?因為我見自己女或身邊朋友的仔女,即使band 1A也只是少量功課。

...
就係1A先少功課,1b1c校先谷同厳~

王家爸爸    發表於 16-1-15 15:40

Fevermama 發表於 16-1-14 16:46
功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時 ...
如果係B1生,只係唔適應多功課,可以試下功課比較少既學校,例如華仁之類。

Daddle  你話入就入呀!  發表於 16-5-17 15:08
cdefg2333    發表於 16-1-18 09:56
mcl203    發表於 16-1-16 11:39

有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得既學校,成績好可能係死得,唔會讀得開心。同樣,玩得既小朋友去谷既學校,一樣係死得,一樣讀得唔開心。所以選校時需要了解自己既小朋友同目標學校既特性。

粉紅虎    發表於 16-12-16 17:44
黃巴士  agreed.   自問我家孩子谷唔起, 少功課,多溫書為妙.  發表於 16-1-15 16:06

引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

原帖由 王家爸爸 於 16-01-15 發表
有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得 ...
咁請問聖馬可是谷又多功課的學校嗎?

王家爸爸  中等,無華仁、SJC咁少,但亦無同區其他B1學校咁多。  發表於 16-1-16 22:01

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-01-15+發表有

原帖由 whywhywhywhy 於 16-01-15 發表
咁請問聖馬可是谷又多功課的學校嗎?
唔會呀,我女讀緊喎,我反而覺得好少功課(不是精英班),一個星期一、二樣功課,係小息已經做晒。

王家爸爸  我朋友既仔都話功課唔多  發表於 16-1-16 22:01

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+16-01-15+發

原帖由 happylogin 於 16-01-15 發表
唔會呀,我女讀緊喎,我反而覺得好少功課(不是精英班),一個星期一、二樣功課,係小息已經做晒。

...
謝謝回覆,因為小朋友好喜歡這間學校,所以忘了問功課問題,你咁講就安心,希望佢入到啦!

引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

原帖由 王家爸爸 於 16-01-15 發表
十分讚同,我仔都係吾谷得個款……

王家爸爸 發表於 16-1-15 15:52
無乜小朋友中意多功課....最多叫頂得住...問題細D