用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金面試
樓主: alhy.love
go

中華基金面試 [複製鏈接]

回覆:whywhywhywhy 的帖子

下午5:45 佢就小朋友放學後去

回覆:中華基金面試

今次係去見校長,小朋友係1a

5上手冊有1個缺點應該冇機

請問知吾知2nd in大約係乜形式?

引用:今次係去見校長,小朋友係1a +

原帖由 yvonney25 於 16-01-21 發表
今次係去見校長,小朋友係1a
明白,謝謝

回覆:ramj 的帖子

職員話只係同校長傾談,但要父或母一齊出值

引用:職員話只係同校長傾談,但要父或母一齊出值

原帖由 yvonney25 於 16-01-21 發表
職員話只係同校長傾談,但要父或母一齊出值
父+母?

上年父母唔駛一起見校長, 只係同老師圍圈傾下, 吹下水....冇壓力...no worry.  信係寫父或母, 但一齊去都得.  因為都好多人, 所以我諗學校建議父或母.

2nd Interview是學生獨自見校長或副校,父母於等候區和另外二位老師傾計,校方話,父母個part唔計分。

引用:上年父母唔駛一起見校長,+只係同老師圍圈傾

原帖由 aleung922 於 16-01-21 發表
上年父母唔駛一起見校長, 只係同老師圍圈傾下, 吹下水....冇壓力...no worry.  信係寫父或母, 但一齊去都得 ...
Thank you !

引用:2nd+Interview是學生獨自見校長或副校,父

原帖由 caerion 於 16-01-21 發表
2nd Interview是學生獨自見校長或副校,父母於等候區和另外二位老師傾計,校方話,父母個part唔計分。 ...
Thank you !

係網上見過有人話,雖然佢要求學生操行B級以上,但其實佢哋多揀A級⋯係open day 都問到囗,佢哋對學生嘅操作行十分十分有要求⋯我個仔係b2頭,不過博今年出生率低,而且佢年年嘅成績表,老師評價好,操行、勤學、自律全A,咪入表睇睇有冇機會
好彩,已收信,明天in ,希望佢醒醒定定🙏🏻🙏🏻🙏🏻

引用:係網上見過有人話,雖然佢要求學生操行B級

原帖由 babymummy331 於 16-01-22 發表
係網上見過有人話,雖然佢要求學生操行B級以上,但其實佢哋多揀A級⋯係open day 都問到囗,佢哋對學生嘅操 ...
但我個操行B咋

babymummy331 發表於 16-1-22 11:40
係網上見過有人話,雖然佢要求學生操行B級以上,但其實佢哋多揀A級⋯係open day 都問到囗,佢哋對學生嘅操 ...
open day 都講到囗,佢哋對學生嘅操作行十分十分有要求 ------ open day 真係咁樣講

回覆 小時了了 的帖子

係,我有去聽佢話如有特別原因,(如出外比賽)而影響成績未符合要求,可以同學校講,有酌情權⋯但操行唔好,冇得傾

babymummy331 發表於 16-1-22 11:58
回覆 小時了了 的帖子

係,我有去聽佢話如有特別原因,(如出外比賽)而影響成績未符合要求,可以同學校講 ...

純以OPEN DAY 講者所講資料, 佢話選學生, 第一關係睇 "操行", 過到第一關先至會有面試, 睇學業..... 對學生品格好有要求嘅直資

小女一直以來操行徘徊 B+ 與 B 之間, 操行無得操, 真係希望阿女自求多福

唔怪得之呢間要睇手冊

回覆 小時了了 的帖子

出生率低,可能有機會呢💪🏻💪🏻💪🏻雖然話注重操行,但凡事都有例外架嘛⋯⋯你未收到信?

小時了了  出年開始第一年出生率回升, 更多人爭! 你地今年就好啦, 出生率最後一年低位   發表於 16-1-22 12:38
小時了了  我個女依家小五咋, 出年希望中基有得見  發表於 16-1-22 12:36

School should have a list about how primary schools give the grades of conduct, I know some primary schools will give all their P6 students with grades from A- to A+.  So, be the very best at the interview is the only thing you can do at the moment!

其實好多間直資都係操行行先, B 或以上, 但B已經係好危... 所以最好係有B+. 初中反叛期, 可能係怕D學生麻煩攪事啦.
‹ 上一主題|下一主題