用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

回覆:讀小一, 學校太嚴謹

引用:因為轉堂傾計違反校規被班長記名都炸型,有

原帖由 karen55407 於 16-01-18 發表
因為轉堂傾計違反校規被班長記名都炸型,有乜理由無情白事被追逐嘅同學撞到豬頭咁會認為可接受。不過㨂得間 ...
有邊個學行路唔跌過,有邊個學跑步唔流過血?有風險就唔做,永不會學識跑步。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-18+發

原帖由 karen55407 於 16-01-18 發表
一間學校小息幾百人聚在操場,如果可以互相追逐,點樣為之基本安全環境呢?人撞人嘅無情力點樣可以妨止?

...
例如,跑的地方有雜物不清理,地下有水漬不處理,設施有損不修補,放一千人落細操場,不維持秩序,等等。

人撞人,不是存心欺負,就是意外,追究乜,點追究?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:讀小一, 學校太嚴謹?

唔怪得好似之前有報導香港學校的PE少。教育界,家長咁嘅心態,唔取消PE偷笑。

annie40  有家長認為PE和ART堂是嘥時間。  發表於 16-1-19 08:15

引用:官僚有三大特色:1.+怕麻煩、怕被投訴2.+做

原帖由 simonwan 於 16-01-18 發表
官僚有三大特色:1. 怕麻煩、怕被投訴
2. 做事衹跟指引、慣例,不問合不合理
3. 以自己行事方便爲先,服務 ...
看部分學校狂操TSA,佢地以為自己係補習社。將壓力下放比無辜學生,教育良心何在?

引用:好正常。唔記名而課室又嘈會顯得班長偷懶。

原帖由 yimjimmum 於 16-01-18 發表
好正常。唔記名而課室又嘈會顯得班長偷懶。班主任有冇罰? 冇罰就冇事啦。班長都要交功課。

...
做班長係唔需要以記名來表現自己的。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-18+21:00+我

原帖由 simonwan 於 16-01-18 發表
矯枉過正!如果有學生系考試時暈倒,又唔見學校停止考試?
認同學校有矯枉過正,但家長亦非完全無責任,事無大少向學校投訴,學校發生小小事情,在家長谷內就會瘋傳,還會把事情放大嚟講,學校都會有壓力,並非間間學校唔憂收生,我仔讀緊間學校,亦有前家長同我講,勁話間學校衰,我唔聽,亦無理,讀咗亦覺得好嘅地方多於壞處,但其他家長聽咗又會唔會信佢?佢始終係畢業生家長。
學校規矩,有些我也並非認同,但只要在大事上學校方向正確,已經很不錯了,我並不要求一間學校每樣事都理想,事實世事就好難完美!
另一方面,家長希望子女在校有自由傾偈,奔跑的機會,但回到家又是否會放小朋友去玩呢?平日放學,公園有幾個小孩玩耍呢,多少個學生放學在補習社渡過,有些甚至食埋晚飯先返屋企?回家隨時還要溫習,家長又有無同小朋友傾下偈呢?想小朋友有良好環境成長,學校同家長都有責任

MrBeast  聽聞有食埋消夜,個消夜好貴 :)  發表於 16-1-19 08:28
annie40  totally agreed.  發表於 16-1-19 08:13

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-01-18+發表如

原帖由 shadeslayer 於 16-01-18 發表
都要看有冇基本安全環境,是意外定人為等。

總之受傷就唔放過,不理現實,係家長橫蠻無理!
你子女撞穿頭入院, 閣下可不追究學校, 但多少家長會咁做!不要自欺欺人吧!

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+16-01-18+發表矯

原帖由 wan_sosin 於 16-01-19 發表
認同學校有矯枉過正,但家長亦非完全無責任,事無大少向學校投訴,學校發生小小事情,在家長谷內就會瘋傳, ...
另一方面,家長希望子女在校有自由傾偈,奔跑的機會,但回到家又是否會放小朋友去玩呢?平日放學,公園有幾個小孩玩耍呢,多少個學生放學在補習社渡過,有些甚至食埋晚飯先返屋企?回家隨時還要溫習,家長又有無同小朋友傾下偈呢?

Xxxxxxx

希望子女在校有自由傾偈,奔跑的機會,是一類家長。平日放學唔比去公園,學生放學在補習社渡過,有些甚至食埋晚飯先返屋企,回家隨時還要溫習,好日唔同小朋友傾下偈,應該是另一類家長。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-18+發

原帖由 skkeung 於 16-01-19 發表
你子女撞穿頭入院, 閣下可不追究學校, 但多少家長會咁做!不要自欺欺人吧!

...
這題目得幾個人發言,應該有二三個唔會不看事實亂追究。

shadeslayer 發表於 16-1-19 00:13
有邊個學行路唔跌過,有邊個學跑步唔流過血?有風險就唔做,永不會學識跑步。

...

係係,若果孽瘤細個比人撞慣,遇到隻奇輪都唔會跌得咁樣衰

wan_sosin 發表於 16-1-19 07:45
認同學校有矯枉過正,但家長亦非完全無責任,事無大少向學校投訴,學校發生小小事情,在家長谷內就會瘋傳, ...
之前大抽獎選二三位,咁啱know a guy who knows a guy who teaches in a 2線小學,以前這小學也ok的,但朋友告知因為老師要處理太多投訴,教學質素直下,實在有些可悲

認為PE堂多餘同認為轉堂時可以任意傾計的绝对是兩類家長,但肯定兩類都係怪獸家長

回覆:讀小一, 學校太嚴謹?

我終於明白點解越來越多學校係interview 時要見埋家長

skkeung 發表於 16-1-19 08:17

...
睇下咩事啦,我細個跩到拉冧龍門架送左入院,唔通我阿爸阿媽又追究學校?個次之後我咪知乜野叫注意安全,到而家都冇再入院

little_yolky  哇,乜你曳成咁,學校有無追究世伯伯母賠返個龍門架?  發表於 16-1-19 12:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Reminds me of bbcs are our kids tough enough, 我估uk會包容通處跑,但也不是所有學生都能都到chinese Teachers expectation.  Am so confused

引用:我終於明白點解越來越多學校係interview+時

原帖由 Nath 於 16-01-19 發表
我終於明白點解越來越多學校係interview 時要見埋家長
弊在怪獸家長会係interview時掩飾得好好呢!

你以為啦,唔係間間學校啲老師咁開明架!我朋友嘅仔係津校讀,因為轉堂成日講嘢,比班長摘名和比老師小息罸抄,仲扣操行分,朋友也有向班主任反映,有冇必要係咁罰,老師話係校規,每個學生都一視同仁⋯⋯我問佢點解唔投訴到校長度,佢話如果投訴唔成,有可能比班主任玩針對喎

對,每家學校鬆緊程度各不同。這也說明了傳統學校就是要"守規矩",想"自由"就得到"國際"學校的論調幾咁好笑。

我想,每家學校都應因應學校環境制定校規,例如學校面積狹小的,也不能容許所有學生每個小息都冲到操場。但轉堂唔准交談、要伏係到就幾搞笑。

首先守秩序係美德,轉堂唔准傾計背後原則就係要學習守秩序,不是什麼方便管理(最方便的管理就是什麼也不理), 等如集隊時要企定,放學時要排隊一樣。
究竟秩序把尺点定,肯定好多人好多家長有唔同意見,ek呢度已經見唔少。所以學生要學另一樣美德,就係尊重。要尊重學校校規。

如果校規侵犯人權公義,令你孩子受不能彌補的傷害時,你應馬上停學及報警。

如果校規令你同孩子不安,但其他孩子同家長能夠接受時,你應儘快安排轉校。  

如果校規令你孩子學懂守禮包容,但卻有其他家長在投訴學校無理不人道時,你應和孩子一起為擁有美德而感恩。

引用:首先守秩序係美德,轉堂唔准傾計背後原則就

原帖由 longlokma 於 16-01-19 發表

首先守秩序係美德,轉堂唔准傾計背後原則就係要學習守秩序 ...

‹ 上一主題|下一主題