用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

返傳統學校就是要學習守規矩,學尊重別人。轉堂可以有幾多時間?有什麼需要即刻傾計?而且每隔幾堂便有小息时间,學生有什麼辛苦難受?

不接受的可考慮轉投推崇自由的國際學校,而非贬斥傳統學校的教育理念或模式

點解呢?點解傳統學校就是要守呢啲規矩?守呢啲規矩就叫尊重別人?

其實轉堂嘈係自然形象,不是甚麽推唔推崇自由的問題。

MASAYA 發表於 16-1-18 16:30
雖然咁講會畀人話搞分化,但我又忍唔住想講,多數爸爸都覺得規矩唔好定得太死,小朋友跑跑跳跳好正,傾個偈 ...
規則是死,人是生,flexibility is a good friend.

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+16-01-18+發表同

原帖由 skkeung 於 16-01-18 發表
在大堂跌死, 8歲!
行都會係樓梯跌死,唔比行?

乜都唔比,梗少D鑊,but the schools take away the children's opportunities to learn.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:小兒讀小一,+經常比班長扎名,+原因係

原帖由 judy 於 16-01-18 發表
班長,都係小朋友啫。

我就成日叫小朋友多啲玩,摘名就俾佢摘個够。 ...
你以為啦,唔係間間學校啲老師咁開明架!我朋友嘅仔係津校讀,因為轉堂成日講嘢,比班長摘名和比老師小息罸抄,仲扣操行分,朋友也有向班主任反映,有冇必要係咁罰,老師話係校規,每個學生都一視同仁⋯⋯我問佢點解唔投訴到校長度,佢話如果投訴唔成,有可能比班主任玩針對喎

引用:Quote:原帖由+judy+於+16-01-18+發表班長,

原帖由 serinac 於 16-01-18 發表
你以為啦,唔係間間學校啲老師咁開明架!我朋友嘅仔係津校讀,因為轉堂成日講嘢,比班長摘名和比老師小息罸 ...
唉,規管成咁,只為學校易管理,少鑊咩。學生日日驚行差踏錯,然後又補充練習無間做,有人又問點解學生創意不足。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-01-18+發表你

原帖由 shadeslayer 於 16-01-18 發表
唉,規管成咁,只為學校易管理,少鑊咩。學生日日驚行差踏錯,然後又補充練習無間做,有人又問點解學生創意 ...
子女受傷入院, 香港家長會放過學院! 家長攪出來, 反而怪責學校!本末倒置!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-18+發

子女受傷入院, 香港家長會放過學院! 家長攪出來, 反而怪責學校!本末倒置!

...
你有乜証據大部分家長唔放過學校?在這題目己有幾位網友會放過學校,如果有基本的安全環境。

講真中國傳統真是較保護孩子,較開明的父母也可以選擇自己帶去公園跑跳。

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-01-18+發表子

你有乜証據大部分家長唔放過學校?在這題目己有幾位網友會放過學校,如果有基本的安全環境。

...
其實有學校容許學生上課傾計,且小息可以跑嘅。但上課就會較噪,而小息係會有意外機會較多。亦有小一生在小息時被追逐的同學撞個正著,PK咗連眼鏡飛出,結果豬頭咁,家長只有無奈接受。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-18+發

原帖由 karen55407 於 16-01-18 發表
其實有學校容許學生上課傾計,且小息可以跑嘅。但上課就會較噪,而小息係會有意外機會較多。亦有小一生在小 ...
如小朋友昏迷入院, 斷手斷腳, 頭破血流, 家長會放過學校! 自欺吧!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-18+發表

如小朋友昏迷入院, 斷手斷腳, 頭破血流, 家長會放過學校! 自欺吧!
我仔學校上年有個學生,因為某日下雨地下有些濕,小息落操場時,跣了落地,但沒有受傷,家長一樣唔放過,之後學校下雨天要學生原層放小息,不準上落樓梯

annie40  唉,真可憐。  發表於 16-1-19 08:17

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-18+發表

都要看有冇基本安全環境,是意外定人為等。

總之受傷就唔放過,不理現實,係家長橫蠻無理!

回覆:讀小一, 學校太嚴謹?

因為轉堂傾計違反校規被班長記名都炸型,有乜理由無情白事被追逐嘅同學撞到豬頭咁會認為可接受。不過㨂得間學校校規轉堂唔準傾計嘅就應該尊重校規;揀得間學校可以小息跑嘅,就別怪人家弄至頭破血流。

MrBeast  Agree  發表於 16-1-18 21:52

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-01-18+發表如

都要看有冇基本安全環境,是意外定人為等。

總之受傷就唔放過,不理現實,係家長橫蠻無理!
一間學校小息幾百人聚在操場,如果可以互相追逐,點樣為之基本安全環境呢?人撞人嘅無情力點樣可以妨止?

老師鼓勵班長摘名、弄權,教孩子告密。
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/%E9%99%B6%E5%82%91/art/20160118/19456038

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-01-18+發表你

唉,規管成咁,只為學校易管理,少鑊咩。學生日日驚行差踏錯,然後又補充練習無間做,有人又問點解學生創意 ...
我覺得俾班長摘名冇問題,只係老師只用罸冇小息兼罸抄那麼低效率的方法處理,並没有用心去教導學生;而且轉堂講嘢同操行有乜直接關係,點解唔係先搵家長合作教導學生?而係去扣操行分呢?

skkeung 發表於 16-1-18 20:20

...

驚三怕四,點做校長?證明香港大部分校長衹是官僚,并不是教育家!!!

skkeung 發表於 16-1-18 20:54

家長可以點唔放過學校?
系香港,我剩系見過有學校系學生跳樓都唔救,爲了唔比傳媒知,由得個學生死。

wan_sosin 發表於 16-1-18 21:00
我仔學校上年有個學生,因為某日下雨地下有些濕,小息落操場時,跣了落地,但沒有受傷,家長一樣唔放過,之 ...

矯枉過正!如果有學生系考試時暈倒,又唔見學校停止考試?

官僚有三大特色:1. 怕麻煩、怕被投訴
2. 做事衹跟指引、慣例,不問合不合理
3. 以自己行事方便爲先,服務對象的利益爲后

用以上準則觀之,香港有很多校長及老師衹是教育官僚,并不是老師,更枉論教育家。
‹ 上一主題|下一主題